2. siječnja 2017.

Bobanova torta i Sretna Nova godina!






Mi smo Novu godinu dočekali slatko uz odličnu čokoladnu tortu upotpunjenu voćnim džemom koji savršeno osvježava veću količinu šlaga kojim se torta premazuje.
Inače, ova torta ime nosi po hrvatskom nogometašu Zvonimiru Bobanu i poslužuje se u njegovom restoranu u Zagebu.


Čokoladni biskvit se premaže džemom od borovnica (ja sam za ovu priliku ukuhala džem od šumskog voća) i obilato ukrasi tučenim slatkim vrhnjem. S obzirom da se torta radi bez brašna mislim da može biti i dobar gluten-free izbor.

recept

za biskvit:
  • 6 jaja 
  • 120 gr šećera 
  • 120 gr čokolade 
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
za premaz:  možete koristiti gotovi džem od borovnica ili ukuhati brzi džem od šumskog voća kao ovaj moj: 
  • smrznuto šumsko voće "Ledo"
  • 2 vanili šećera 
  • 5 žlica agavinog sirupa ili šećera prema ukusu
za šlag:
  • 1/2 litre slatkog vrhnja za šlag 

Čokoladu otopiti nad parom.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke ulupati u meki snijeg, postepeno dodavati šećer i miksati dok ne dobijemo čvrsti snijeg.
Žumanjke miksati s pola praška za pecivo dok ne dobijemo pjenastu smjesu.
U smjesu od žumanjaka umiješati otopljenu čokoladu.
Zatim lagano kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.

Smjesu izliti u okrugli kalup (promjera 24-26 cm) obložen papirom za pečenje.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 C i peći oko 35 minuta.
Biskvit se u tijeku pečenja jako napuhne, nakon pečenja će se spustiti.

Ukuhati džem od šumskog voća tako da komadi voća ostanu cijeli.
Prohladiti i premazati površinu ohlađenog biskvita. Skroz ohladiti.
Slatko vrhnje istući u šlag (po želji dodati malo šećera), te premazati preko džema.
Tortu ohladiti u frižideru i onda samo uživati!:)



Svima želim sretnu i veselu Novu godinu, puno zdravlja, sreće i uspjeha!



 cookandplay


3 komentara: