2. siječnja 2017.

Bobanova torta i Sretna Nova godina!





Mi smo Novu godinu dočekali slatko uz odličnu čokoladnu ali i osvježavajuću tortu, koja ime nosi po hrvatskom nogometašu Zvonimiru Bobanu.
Čokoladni biskvit se premaže džemom od borovnica (ja sam za ovu priliku ukuhala džem od šumskog voća) i obilato ukrasi tučenim slatkim vrhnjem. S obzirom da se torta radi bez brašna mislim da može biti i dobar gluten-free izbor.


recept

za biskvit:
  • 6 jaja 
  • 120 gr šećera 
  • 120 gr čokolade 
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
za premaz:  možete koristiti gotovi džem od borovnica ili ukuhati brzi džem od šumskog voća kao ovaj moj: 
  • smrznuto šumsko voće "Ledo"
  • 2 vanili šećera 
  • 5 žlica agavinog sirupa ili šećera prema ukusu
za šlag:
  • 1/2 litre slatkog vrhnja za šlag 

Čokoladu otopiti nad parom.
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke ulupati u meki snijeg, postepeno dodavati šećer i miksati dok ne dobijemo čvrsti snijeg.
Žumanjke miksati s pola praška za pecivo dok ne dobijemo pjenastu smjesu.
U smjesu od žumanjaka umiješati otopljenu čokoladu.
Zatim lagano kuhačom umiješati snijeg od bjelanjaka.

Smjesu izliti u okrugli kalup (promjera 24-26 cm) obložen papirom za pečenje.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 170 C i peći oko 35 minuta.

Ukuhati džem od šumskog voća (tako da komadi voća ostanu cijeli). Prohladiti i premazati površinu ohlađenog biskvita. Skroz ohladiti.
Slatko vrhnje istući u šlag (po želji dodati malo šećera), te premazati preko ohlađenog džema.
Tortu ohladiti u frižideru i onda samo uživati!:)



Svima želim sretnu i veselu Novu godinu, puno zdravlja, sreće i uspjeha!



 cookandplay


3 komentara: