8. veljače 2015.

Domaće krafne



Slaba sam na krafne. I to domaće! Nije da ne volim pojesti i kupovne, ali za mene je to nebo i zemlja. U veljači si dam oduška i pečem ih nekoliko puta. Eto, tek je početak mjeseca i još nije ni Fašnik a pekla sam ih već dvaput, zdebljali bumo se ko pajceki:)) Ma ko bi odolio ovim slatkim buckicama! 


Krafne uvijek radim sa svinjskom mašću, premda može ići ulje ili omekšani putar. Važno je da svi sastojci budu sobne temperature a prostorija topla i bez propuha. 
Da sad ne duljim evo recepta u kojem sve piše:)

recept
  • 500 gr glatkog brašna 
  • 1 kockica friške germe (40 gr)
  • 200 ml mlakog mlijeka 
  • 1 jaje + 2 žumanjka 
  • 40 gr šećera 
  • 1 vanili šećer
  • 60 gr svinjske masti sobne temperature (ili putra)
  • 1 ravna žličica soli
  • naribana korica limuna (može i bez)
  • 2 žlice ruma
     + ulje za prženje, pekmez za punjenje i štaub šećer za posipanje

Od ukupne količine mlakog mlijeka odvojiti oko 100 ml u šalicu, dodati razmrvljenu germu i žličicu šećera, odozgora posipati malo brašna i ostaviti poklopljeno na toplom mjestu da se kvasac aktivira i naraste.
U većoj zdjeli umutiti jaje, žumanjke, šećer, vanili šećer, mast i sol.
Dodati naribanu limunovu koricu i rum.
Umiješati dignutu germu, te ostatak mlakog mlijeka.
Zatim malo po malo dodavati brašno miješajući kuhačom.
Smjesu treba dobro isklofati (izlupati) s kuhačom ili rukom sve dok ne dobijemo mekano glatko tijesto koje se lako odvaja od zdjele.
Pokriti i ostaviti na toplom mjestu dok ne udvostruči volumen (oko 45-60 min).

Na pobrašnjeloj podlozi tijesto lagano razvaljati na debljinu oko 2 cm.
Okruglom modlicom ili čašom promjera 7 cm umočenom u brašno vaditi krugove.
Krafne pokriti toplom krpom i ostaviti na toplom mjestu da se dižu još oko 20-30 minuta, a na pola tog vremena ih okrenuti.

U dubljoj posudi ugrijati popriličnu količinu ulja, krafne trebaju plivati!
E sad ne smijemo zeznuti sve što smo dosad fino napravili, zato provjerimo naše ulje koje treba biti vruće, ali opet ne previše vruće jer će onda krafne brzo potamniti. Temperatura bi trebala biti oko 170 C. Umjesto provjere termometrom možemo držak kuhače umočiti u ulje, ako se okolo stvore mjehurići to je znak da je već dobro zagrijano (ako ipak niste sigurni napravite probno prženje s jednom krafnom).

Znači, kad je ulje pravilno zagrijano smanjiti vatru i stavljati po nekoliko krafni u ulje.
Poklopiti posudu i pržiti krafne poklopljeno oko 2-3 minute.
Zatim ih okrenuti i pržiti oko 2-3 minute otklopljeno.

Vaditi ih iz ulja i stavljati na upijajući kuhinjski ubrus.
Ako želimo krafne s pekmezom, sad ih možemo puniti s pomoću slastičarske šprice. Pekmez prije toga malo ugrijati.
Krafne zatim posipati šećerom u prahu.


Od ove količine dobijemo oko 25 krafnica.



cookandplay

Broj komentara: 18:

  1. Mmmekane, mmmmirisne...svi ih volimo!

    OdgovoriIzbriši
  2. Predivneeee! Obozavam ih al' retko ih spremam. Buckice su, pa valjda se plasim da ne budem takva buckica i ja, a vec imam nekih zamasnih krivina na sebi;)))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Obline su IN ! (ako i nisu, proglasit ćemo da jesu :D )

      Izbriši
  3. Uvijek me zanima kako netko može biti takav karakter pa da pojede samo jednu? Ja kad navalim - navalim...zato ih niti ne smijem raditi :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Hello I'am Chris !
    this is not a "spam"
    I suggest you to publicize your blog by registering on the "directory international blogspot"
    The "directory" is 17 million visits, 193 Country in the World! and more than 18,000 blogs. Come join us, registration is free, we only ask that you follow our blog
    You Have A Wonderful Blog Which I Consider To Be Registered In International Blog Dictionary. You Will Represent Your Country
    Please Visit The Following Link And Comment Your Blog Name
    Blog Url
    Location Of Your Country Operating In Comment Session Which Will Be Added In Your Country List
    On the right side, in the "green list", you will find all the countries and if you click them, you will find the names of blogs from that Country.
    Imperative to follow our blog to validate your registration.Thank you for your understanding
    http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/
    Happy Blogging
    ****************
    i followed your blog, please follow back

    OdgovoriIzbriši
  5. Divne, tople, mekane krafnice ! Baš su ti lijepe ! Ja sam sebi zamislila da ih nikako ne bih znala dobro napraviti pa ih ne pravim i onda kao neću ih baš niti jesti, ali tko bi odolio, malo po malo kupim poneku ......volim krafne ! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Branka. Dobra ti je metoda ;))

      Izbriši
  6. baš mi j drago da sam naišla na ovaj blog...ima zaista odličnih recepata.neke sam već upisala za pravljenje.
    sve pohvale i za krofne,ukusno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav Danka, hvala ti puno na posjeti i lijepom komentaru, dobro mi došla!

      Izbriši
  7. Lijepo prikazano, (šteta što na blogu nema i prikaz mirisa) ali ja ću samo ona dva zadnja sastojka i palačinke iz prošlog posta. I šteta što su maškare tako kratko trajale.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Gogoo, i ja bi sad opet mogla te palačinke a ni ovi zadnji sastojci nisu loši:)

      Izbriši