16. lipnja 2013.

Šumska princeza / Forest Princess


Kao mali voljeli smo slušati i čitati bajke. Taj zvjezdani put vodio nas je u neka daleka vremena i čarobna mjesta obavijena tajnama. Upijali smo čudnovate događaje koji pobuđuju maštu i prepuštali se osjećaju slatkih napetosti u iščekivanju otkrivanja tajni...


Danas kad smo odrasli bajke čitamo djeci i prisjećamo se naših doživljaja. Neki i kad odrastu žive svoju bajku, drugi ju na žalost nikad ne dožive, dok ima čak i onih koji žive tuđu bajku. Kako god bilo, život je ponekad bajka a bajka život.
Danas ću vam ispričati jednu priču iz čarobne šume, otkriti slatku tajnu kako maštu pretvoriti u stvarnost i doživjeti pravu šumsku bajku.



Nekoć davno,
iza sedam mora i sedam gora, 
u čarobnoj šumi 
živjela je prelijepa...


Šumska princeza

Prvo ubrati bobičasto voće s ruba šume....
ili iz Ledo škrinje :))

Dakle, potrebno nam je:
  •  1 pakiranje Ledo smrznutog šumskog voća
  •  2 vanilin šećera
Smrznuto šumsko voće ubacimo u cjedilo i vrlo kratko isperemo pod mlazom hladne vode (samo da bismo isprali evenutalni led koji se skupio na zaleđenom voću).
Ocijeđeno voće prebacimo na plitki tanjur i posipamo vanilin šećerima (ako volite slađe možete dodati i još koju žlicu šećera) te pustimo da se odledi.
Za to vrijeme ispečemo običan i tanki biskvit (opcija - umjesto biskvita možemo upotrijebiti piškote).

za biskvit 
  • 3 jaja
  • 3 pune žlice šećera
  • 1 vanili šećer
  • 3 pune žlice brašna
  • mrvica soli
  • 1/2 žličice pecilnog praška

Žumanjke pjenasto umutimo sa šećerom i vanilin šećerom.
Bjelanjke s malo soli umutimo u čvrsti snijeg.
U žutu smjesu kuhačom umiješamo brašno s pecilnim praškom.
Na kraju lagano umiješamo snijeg od bjelanjaka.
Smjesu prebacimo u prethodno namašten i pobrašnjen kalup (neki malo veći tako da nam ispadne tanji biskvit).
Stavimo u zagrijanu pećnicu na 200 C i pečemo oko 10-15 min.
Dok se biskvit hladi pripremimo domaći puding. 

za puding
  • 700 ml mlijeka
  • 6 žlica šećera
  • 1 vanili šećer
  • 4 žlice gustina
  • 3 žumanjka
  • 2 - 3 žlice putra
  • sjemenke iz mahune vanilije ili malo ekstrakta vanilije

Zakuhamo 500 ml mlijeka. Čim zakipi uklonimo ga s vatre.
U zdjelici pomiješamo šećere i gustin, dodamo 200 ml hladnog mlijeka i promiješamo da nema grudica. Smjesu ulijevamo u vruće mlijeko izvan vatre konstantno miješajući pjenjačom.
Dodamo žumanjke, također miješajući.
Vratimo sve na laganu vatru i miješamo dok se krema ne zgusne.
Uklonimo s vatre, te umiješamo putar i vaniliju.
Kremu prohladimo do mlake temperature.


slaganje torte

Pripremimo okruglu staklenu zdjelu.
Ohlađeni biskvit natrgamo na veće komade.
Dno zdjele obložimo komadima biskvita u jednom sloju.
Posipamo malo voća, te zalijemo s pola kreme.
Zatim dalje redamo malo voća, biskvit, voće i na kraju ostatak kreme. 
Dobro ohladimo u frižideru i ukrasimo svježim voćem (jagodama). 
Po želji, kolač možemo premazati sa slojem šlaga.

I prepustimo se slatkim čarima...




Ovu priču ujedno šaljem jednom simpatičnom paru, blogerima Foozdarije, koji su ovaj mjesec domaćini igrice Ajme, koliko nas je! Njihova tema za lipanj bila je - šumsko voće :)




cookandplay

24 komentara:

  1. Jako lijepa priča, samo bio bi gušt da se šumsko voće može ubrati baš u šumi, a ne u škrinji. Svake se godine spremam na berbu borovnica pa nikako da odem :(
    Princezica ti je sigurno jako ukusna, baš mami

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :) Šuma je sad puna krpelja a di su bobice vrebaju još neke životinje ;)

      Izbriši
  2. Uh, to mora da je baš baš fino! Super kombinacija, pogotovo jer je sa šumskim voćem :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jako je fino, drago mi je da ti se svidja :)

      Izbriši
  3. Baš djeluje osvježavajuće. Prigodno za ovo naglo zatopljenje!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Osvježavajuće i kremasto i voćno...:)
      Ovaj tjedan se penje do 35!

      Izbriši
  4. Tako socno izgleda na ovim slikama da bih se rado posluzila:) Super receptic!

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš joj ime pristaje,krasan kolač za ove vruće dane..

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nely :) i drago mi je da si zapazila ime, imala sam više varijanti, na kraju sam se ipak odlučila za ovo :)

      Izbriši
  6. Oduševilo me na prvi pogled! Obožavam ovakve kombinacije!

    OdgovoriIzbriši
  7. Sumska princeza izgleda bajkovito; posebno mi se dopada sto puding nije iz vrecice...Savrseno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jasna!:) Slažem se, finiji je, a i zdraviji. I vrlo jednostavan za napraviti.

      Izbriši
  8. Delicioso pastel me encanta su combinación y adoro las bayas,saludos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Thank you Rosita, saludos y abrazos :)

      Izbriši
  9. Slatko...ah bajke, čitam ih svojim princezama svako večer i želim da to što duže traje...

    OdgovoriIzbriši
  10. Ne znam čime smo zaslužili sve ove predivne recepte...hvala na sudjelovanju i na ovoj genijalnoj princezi;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu, i drugi put :) Šumsko voće je pun pogodak, bar kaj se mene tiče i jedva čekam vidit sve recepte na okupu :)

      Izbriši
  11. Mljac mljac jako fin kolač poozdrav.

    OdgovoriIzbriši
  12. Dobra poslastica, voda mi na usta cim sam je vidjela na Instagram :) Pozdrav iz suncane Indiane

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga Jas!
      Konačno je i kod tebe sunčano :) Uživaj, puno pozdrava ti šaljem!

      Izbriši