17. veljače 2013.

Fina pita od špinata / Delicious Spinach Pie



U današnje vrijeme užurbanog ritma života svima nam je važna čim brža priprema hrane. Ali, treba razlikovati hranu pripremljenu na brzinu od tzv.brze hrane, hoću reći ne mora uvijek značiti da je brzo pripremljeno jelo i nezdravo. No, itekako može biti nezdravo ako je pripremljeno od namirnica sumnjive kvalitete i prženih na teškim odstajalim masnoćama, kao u većini fast food zalogajnica.
Brzi i zdravi obrok uvijek možemo pripremiti sami, u krajnjoj liniji tad ćemo bar znati što smo pojeli!


Zdrava jela definitivno su ona od povrća. Danas preporučam svježi špinat u ovoj finoj i izdašnoj piti, okusa koji će vas oduševiti. Može se jesti topla ili hladna. Odlična je i za drugi dan, ali ju nikako nemojte podgrijavati. Špinat se inače, na koji god način bio pripremljen, ne smije podgrijavati jer tada ispušta neke štetne tvari.



tijesto
  • 260 gr brašna
  • 100 gr putra 
  • žličica soli
  • 2 jaja
  • 1 - 2 žlice hladne vode 

U veću posudu istresemo brašno, posolimo, dodamo na listiće narezani putar i prstima ga utrljamo u brašno. Dodamo jaja i prema potrebi žlicu do dvije vode, te brzo i lagano umijesimo tijesto. 
Kuglu tijesta zamotamo u prozirnu foliju i ostavimo pola sata u frižideru.

nadjev
  • 1/2 kg svježeg špinata 
  • 2 jaja
  • 250 ml milerama
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 - 2 sitno narezana režnja češnjaka
  • 1 puna žlica parmezana
  • na vrh noža muškatnog oraščića
  • sol
  • papar

Za nadjev pripremimo svježi špinat, kojeg očistimo i dobro operemo.
Zatim ga blanširamo u kipućoj vodi oko 1 minutu, dobro ocijedimo i posušimo, te na grubo izrežemo.
U zdjeli pomiješamo špinat i ostale sastojke (probamo i prema okusu dodamo soli i papra).   

Tijesto razvaljamo malo šire od okruglog kalupa promjera 28 cm.
U namašteni kalup prebacimo tijesto i malo ga izbockamo vilicom.
Stavimo samo tijesto u zagrijanu pećnicu na temp.190 C i pečemo oko 7 minuta.
Izvadimo iz pećnice i preko tijesta izlijemo pripremljeni nadjev.
Smanjimo temperaturu na 180 C i sve skupa pečemo još oko 25-30 minuta, ili dok se nadjev ne stisne.





cookandplay

Broj komentara: 20:

  1. Istina, danas se sve da i može napraviti kod kuće, no opet nema tih zdravih namirnica, to više apsolutno ne postoji. Sve je zagađeno, ali baš sve, čak i deklaracije na proizvodima su lažne.Ja sam izbacio iz prehrane bijelo brašno, sada koristim tip 1600, ( brašno od cijelog zrna pšenice)koje je neopisivo dobro i ukusno i ima vrlo malu "notu" slatkosti jer je rađen od cijelog zrna pšenice. Koristim ga u svim namjenama, a i za jela koja zahtijevaju da se malo zgusnu kako bi bila kompaktinije i kako bismo bili siti od takve hrane, za napraviti zapršku s takvim brašnom je milina.Meni je ta pita savršena, ja sam je radio kao quiche, vjerojatno si već vidjela kod mene. Možda jedino da si napisala i koje brašno si stavljala da drugi znaju koji budu pravili je.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na žalost da, nema više 100 postotne zdrave hrane, ali bar se može od dva zla izabrati ono malo manje, zar ne. :) Što se tiče brašna, koristim sve vrste, od bijelog do raženog, ovisno o jelu, našem ukusu, itd. Konkrento u pitama često znam kombinirati dvije vrste brašna, a u ovoj je samo jedna, pšenićno tip 550.

      Izbriši
  2. Obožavam, često pravim ovakve pite. Divno ti je ispala.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako volim špinat,recimo najomiljeniji mi je na gusto sa mlijekom kao varivo,ali i ove varijante kao pita su savršene.Baš mi se sviđa recept:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, na gusto s mlijekom je odličan, uz pire krumpir i jaje na oko, stara dobra klasika, mljac!:)

      Izbriši
  4. volim slane pite, odlična užina
    najviše volim kad mi ostane komad pa ga nosim na posao drugi dan za marendu

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam pite sa špinatom! Recept ti je odličan i pita super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara, drago mi je da ti se svidja.

      Izbriši
  6. Odlicno izgleda; rado pripremam spinat, tako da ce na listu za 'uskoro'.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I kod mene je često na meniu, volimo špinat na sve načine...

      Izbriši
  7. Pitanje je što je danas zdravo? Čak i ono što sadimo u vrtu liju neke čudne kiše ali se slažem da se brzo može napraviti dobar i zdrav obrok. I uvijek se pitam zašto ljudi kupuju juhu iz vrećice kad se od komadića povrća i prosa ili kus kusa može napraviti juha u 10 min. Pita je super

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Točno, dobar primjer si dala. Bez obzira što je sve zagađeno ipak je zdravije pojesti friško spremljeno nego bilo koje gotovo jelo.

      Izbriši
  8. Slažem se da je brzina pripreme hrane danas sve važnija, a isto tako se i uz brzu pripremu može dobiti zdrav i ukusan obrok. Špinat obožavam i ovakve pite su odličan izbor. Super je i ova tvoja pita i baš mi odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I ja obožavam špinat. Hvala ti. :)

      Izbriši
  9. Ajme da mi je sad komad! Spremam u bookmarkse i isprobavam prvom prilikom :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Marina, drago mi je da ti se svidja. :)

      Izbriši