Preskoči na glavni sadržaj

Juneći gulaš s njokima



Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su prevagnuli njoki. 

za gulaš
  • 500 gr junetine narezane na kockice
  • 2 luka narezana na listiće
  • malo suncokretovog i maslinovog ulja
  • 2 žličice svijetlog meda
  • sol 
  • papar
  • malo suhog origana  
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica mljevene crvene paprike
  • 100 ml crnog vina
  • 200 ml ukuhanog paradajza (domaćeg ili kupovne passate)
  • voda za podlijevanje
Luk narezan na listiće pržiti na mješavini ulja na laganoj vatri dok ne postane staklasti.
Dodati meso i dinstati miješajući dok se sve fino ne karamelizira.
Zatim dodati med, sol, papar, origano, lovor, mljevenu crvenu papriku i promiješati.
Odmah uliti crno vino i onoliko vode da pokrije meso.
Kuhati na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Povremeno promiješati.
Kad tekućina ispari uliti paradajz, promiješati i uliti još malo vode.
Poklopiti i kuhati na vrlo laganoj vatri dok meso ne omekša.
U tijeku kuhanja prema potrebi gustoću korigirati s pomalo vode.
Dok se gulaš kuha pripremiti njoke.


za njoke
  • 3 krumpira (oko 500 gr)
  • malo soli
  • 1 žlica ulja
  • 1 jaje
  • oko 150 gr brašna
Krumpire skuhati u slanoj vodi.
Protisnuti u pire, posoliti, dodati ulje i jaje, te sve dobro promiješati.
Zatim postepeno dodavati brašno i umijesiti meko tijesto.
Odvojiti komad tijesta i na pobrašnjenoj radnoj podlozi dlanovima zarolati uski valjak debljine palca.
Izrezati na komadiće - njoke, dužine oko 2,5-3 cm.
Isto ponoviti s ostatkom tijesta.
Njoke staviti kuhati u lonac kipuće posoljene vode.
Kuhani su čim isplivaju na površinu.
Ocijediti ih ili vaditi iz vode rupičastom žlicom.
Servirati uz gulaš.
Dobar tek!




cookandplay

Komentari

  1. Danas i ja kuham gulas za rucak, i bas sam se pitala s cim da ga serviram. Hvala na ideji -izgleda vrlo primamljivo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O super, baš zgodno kako se potrefilo, dobar tek! :)

      Izbriši
  2. Malo je reći da obožavam ovakva jela,taman prijaju za jesenske dane..

    OdgovoriIzbriši
  3. Gulaš je i kod mene omiljen, rijeđe ga poslužim sa njokicama, obično je to pire krompir ili tjestenina, No u svakom slučaju tvoj gulaš mi se jako sviđa, moj recept je skoro isti osim ovoga sa medom, to nisam znala i sljedeći put ću staviti i malo meda.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ja moram priznati da gulaš nisam nikad spremala. Sad me sram. Moram to promijeniti :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala na receptu. Malo sam se zeznuo sa 200ml vina. Kuha se. Moram priznati njoke sam kupio gotove.ali i moja supruga ih radi dobre.bitni su krompiri za kvalitetu njoka. Pozdav i komentar slijedi posle rucka.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Zahvaljujem na javljanju. Od viška vina bi mogao biti samo malo više aromatičan;) Želim vam dobar tek!

      Izbriši
  6. Odlican I jednostavan... probala sam po vasem receptu prije tjedan I veceras opet pravim 👍Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno na javjanju, baš mi je drago da Vam se svidjelo. Dobar tek zelim!

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama

Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana.Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača
Pripremazlevankeje vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana…