Preskoči na glavni sadržaj

LCHF torta s mascarpone sirom





LCHF (low carb, high fat) je način prehrane koji se, pojednostavljeno rečeno, zasniva na smanjenom unosu ugljikohidrata a povećanom unosu masnoća.

Tim načinom prehrane već neko vrijeme pokušavam riješiti iznenadnu alegiju, kojoj se u godinu dana nije uspio otkriti uzrok. Slali su me "od nemila do nedraga", raznim stručnjacima od koji je svatko imao svoju verziju, a od svega toga nikakvih pomaka na bolje. Osjećam se ko pokusni kunić i već sam se umorila od njih. I tako silom tih prilika i neprilika odlučila sam uzeti stvar u svoje ruke. Izmedju ostalog pokušavam i s LCHF, pa da vidimo! Drž'te fige:)

Za sad mi je najteže bez kolača:( Naime, LCHF zabranjuje konzumiranje pšeničnog brašna i šećera, a time i klasičnih kolača, torta i keksa, stoga je pravi izazov napraviti ukusnu slasticu bez tih uobičajeno osnovnih sastojaka za kolače.
Ali može se! Brašno se obično zamjenjuje brašnom od raznih sjemenki i orašastih plodova, dok se umjesto šećera dodaju neki drugi zaslađivači kao npr.stevija. Naravno, ne bi se smjelo pretjerivati ni u ovakvim kolačima.


Ovo je moj prvi LCHF recept, a uskoro će ih sigurno biti još. 

podloga 
  •  2 šalice (ili 4 dcl) pomiješanih mljevenih oraha s malo sezama, lana i zobenih posija  
  •  100 gr putra
  •  malo cimeta
  •  2 žličice praha stevije*
Samljeti orahe, sezam, lan i zobene posije tako da dobijemo 2 šalice te mješavine, u kojoj neka najviše bude mljevenih oraha. 
U to "brašno" utrljati putar narezan na listiće. 
Dodati malo cimeta i prah stevije. 
Sve dobro promiješati i rasporediti na dno kalupa za torte (promjer oko 22 cm), koji smo prethodno obložili papirom za pečenje.

krema
  •  1 pakiranje sira mascarpone od 250 gr
  •  3-4 žličice praha stevije*
  •  zrnca iz mahune vanilije 
  •  naribana korica bio limuna
  •  1 žlica kokosovog ulja (može i bez) 
  •  3 jaja
  •  1 čašica (180 gr) slatkog vrhnja (35 % m.m.)
Sir umutiti sa stevijom, dodati vaniliju, koricu od limuna i kokosovo ulje.
Postupno dodavati jaja i mutiti dok ne dobijemo jednoličnu smjesu.
Slatko vrhnje istući u šlag i lagano ga umiješati u smjesu.

Dobivenu kremu rasporediti preko podloge od oraha u kalupu. 
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 C. 
Peći oko 10 min, zatim temperaturu smanjiti na 180 C i peći još oko 25-30 min.
Kad je pečeno ostaviti još oko 15 min u isključenoj pećnici. 
Tortu dobro ohladiti.


*  Na tržištu postoje više vrsta stevija, ovisno o koncentraciji slatkoće doziranje nije kod svih jednako, provjerite omjere za doziranje na pakiranju.
Ekvivalent šećera za podlogu je oko 60 gr, a za kremu oko 120 gr.




cookandplay

Komentari

  1. Kako bi se ono reklo, "kolač izgleda kao pravi" lol. Šalim se. Uistinu odlično izgleda i nikad se ne bi reklo da u njemu nema klasičnih sastojaka.
    Nadam se da će se stanje s alergijom popraviti, ali da ćeš i dalje nastaviti istraživati područje zdravih slastica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mora bit dobar, htio ne htio :)) Dobar je, sve su fini sastojci u njemu.
      Hvala ti, i ja se nadam.

      Izbriši
    2. Upravo se peče,sjajno miriše, a na vrh planiram dodati malo šumskog voća koje sam sa žličicom stevije malo prokuhala,Vidjet ćemo kako će to biti, ali izgleda božanstveno već sad u pećnici !

      Izbriši
    3. Lady Du, dobro došla! Baš mi je drago da ti se sviđa i super je dodatak šumskog voća. Nadam se da je Nova godina bila fina i slasna:) Svako dobro!

      Izbriši
  2. Vjerujem da je kolač ukusan,tako i izgleda.Držim fige da riješiš problem alergija,to je stvarno neugodno:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ukusan je. Malo sam se na početku trebala priviknuti na okus stevije, ali sad je i to ok. :)
      Hvala ti!

      Izbriši
  3. Mislim da bi svi trebali paziti na prehranu i šta unosimo u organizam. Zbog svih tih konzervansa i pesticida imamo reakciju organizma. Mislim da ni mast nije baš neki idealan izbor. Svojoj djeci sam riješila alergije uljem crnog kima, ne znam da li si probala. Njegova definicija je da liječi sve osim smrti. Jako je dobar za alergije, samo treba biti uporan i dugotrajno ga uzimati da bi se vidio učinak. Mojoj djeci je bilo bolje tek nakon godinu dana. Probaj se savjetovati s nekim aromaterapeutom...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U pravu si. Sve je kontaminirano, i hrana i zrak...teško se od toga zaštititi, ali se ipak još uvijek može od većeg zla izabrati manje. Inače puno pazim na prehranu, možda sam pretjerala sa slatkim (tu nisam imala mjeru :) ) Ulje crnog kima sam koristila jedno kratko vrijeme. Znači moram se naoružati upornošću i stpljenjem. Hvala ti puno!

      Izbriši
  4. Da nisam pročitao sve što od sastojaka mislio bih da se radi o klasičnoj torti sa sirom. I ja sam ratovao s alergijama, da bi se nakon svih silnih nalaza i pretraga ispostavilo kako nisam alergičan na ništa i da imam toleranciju na sve, a plikovi popraćeni sa svrbežom su bili također prisutni. Kasnije kako se pojavilo, tako je i nestalo, pa sam došao do zaključka kako se sve to događalo zbog stresa. Nije loše poslušati savjet liječnika, no sam znaj da te oni NEĆE NIKADA izliječiti, dapače ubijati će te sa svim tim tabletama koje imaju djelotvornost dok se piju. Drugim riječima dobre su samo dok se piju, čim prestaneš eto ti natrag problema. Da sam na tvojem mjestu ja bih se posavjetovao sa različitim travarima i ljudima koji se bave biljem od kojih možeš kupiti bilo kakve biljne mješavine, pa tako i što se alergija tiče. S obzirom kako još uvijek nemaš dijagnozu da li si 100 % alergična, ja bih na tvojem mjestu radije se okrenuo prirodi, bježi od doktora i bolnica što je moguće više jer ćeš se od njih razboljeti još više. To ti govorim iz vlastitoga iskustva, a ti kako god želiš. ;) Ako ti bilo kako mogu pomoći javi mi, moj tata se kuži u te sve stvari, no samo mi reci kada budeš saznala koja ti je dijagnoza. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, na žalost to sam iskusila ovih zadnjih godinu dana upoznavši razne doktore, ambulante i lijekove od kojih mi je bilo samo gore ili u najboljem slučaju jednako.
      Dijagnoza imam puno hahaha svako je imao svoju verziju.:D Ali ni jedna se nije pokazala ispravnom jer rezultata liječenja nema. Hvala ti puno, čujemo se.:)

      Izbriši
  5. Svi divni, zdravi sastojci; steviu i ja cesto koristim - sasvim je sposobna zamjeniti secer.... A, sto se doktora tice - sve im manje vjerujem. U glavnom istrazujem i savjete trazim na internetu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači i kod vas je slična situacija. Zanimljio je da ponekad više informacija dobimo na netu nego kod liječnika.

      Izbriši
  6. Odlična okusom a svaka čast na podlozi gdje si vrlo uspješno ukomponirala orašaste plodove, cimet a sve povezala maslacem i prirodnom masnoćom. A tako nekad malo treba da pripazimo na sebe i na svoje zdravlje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Ja mislim da u današnje vrijeme treba puno više pažnje.
      Pisala sam već o važnosti zdrave prehrane. Doma jako pazimo kaj jedemo.
      Alergiji koja se javila još nije otkriven uzrok, ne zna se je li uzrok neka hrana ili nekaj drugo, moj prelazak na LCHF je još jedan pokušaj otkrivanja uzroka ili eliminacije.

      Izbriši
  7. I ja ti držim fige da rješiš alergiju, to doista zagorča život. Ali ga zato ova torta sasvim sigurno zasladi. Odlično izgelda i sasvim sigurno ću probati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti puno na podršci. Kako sam ovisnik o slatkom sad samo smišljam kakve kolače bi si mogla ukomponirati u ovaj novi no-sugar stil. :)

      Izbriši
  8. Jao, ja imam doma dva alergičara - muža i psa;)...Muž je manji problem, ali sa Lou vodimo bitku već devet godina. Nakon svih veterinara u regiji i šire, homeopatija, reikija i brdo kortikosteroida - sad smo i mi sami uzeli stvar u svoje ruke i držimo sve pod kontrolom Aerius sirupom. Nadam se da će ti ovaj način prehrane pomoći;)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uh, te alergije su izgleda pošast današnjice. Hodanje oko doktora je pravo mučenje, a rezlutata nikakvih. Nisam znala da je tak i kod veterinara. Drago mi je da ste konačno pronašli lijek za svog ljubimca.

      Izbriši
  9. Krasan recept! Ovo ću svakako napraviti. :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su pre…

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama

Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana.Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača
Pripremazlevankeje vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana…