5. listopada 2013.

Jesenska pizza / Autumn Pizza


"Ona je tu. U tuzi kiše
Po poljanama tiho hoda,
I kuda stiže u vis diže
Usplahirena jata roda.

Polako penje se u brda,
A kuda prođe, njezin put
Od otpalog je lišća žut.
I u dol njime idu krda.

U jezero unese nemir,
I ne vidiš mu više dna,
A medvjed, koga putem sretne,
Odjednom zaželi se sna.

A kada livadama dune
Njen vjetar, uzbune se travke.
U strništima tužno šušti:
To polja slute snijeg i čavke.

Na cesti uveli se list
U čudu digo: gle, ja skačem!
A čovjek koji hoda drumom
Zagrnuo se ogrtačem.
"


Da, ona je tu. Cesarićeva predivna Jesen. I naša jesen. Došuljala se, zavladala poljima i bregima, bacila sjenu na sela i gradove, donijela kišu, studen i sjetu. Ali nije jesen samo tužna i siva, ima ona itekako svojih čari i veselih boja.



Bogata rana jesen pretvara voćnjake, vinograde i polja u spektar boja i mnoštvo plodova, nagrađuje čovjeka za njegov trud ali i povrh toga poklanja pregršt darova. Grmove i šumarke ukrašava biserima od lješnjaka, teške krošnje orahovog stabla okiti okruglim plodovima kao božićno drvce kuglicama, mirisnoj smokvi savija grane a ona kao da zove vidi mene ja sam lijepa i slatka, zelenim jesenjim čupavcima skida omotače darujući nas draguljima kestenima, dok na šumskom tlu nudi pravo malo bogatstvo - dukate vrganje!




Široka je paleta jela u koja možemo ukomponirati vrganje, bilo friške, suhe ili smrznute.
Najbolji su friško ubrani, ali kao takvi ne smiju dugo stajati zato ih treba čim prije upotrijebiti, ostatak posušiti ili zamrznuti. Na koji god način ih pripremali, vrganji će obogatiti svako jelo, čak i ono najjednostavnije pretvoriti u vrhunski doživljaj.




tijesto
  • 40 dkg brašna
  • 1 vrećica suhe germe
  • 1 žličica šećera
  • 1 puna žličica soli
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 100 ml mlakog mlijeka 
  • oko 150 -200  ml mlake vode

Pomiješati brašno s germom, šećerom i soli, doliti ulje i mlijeko te s vodom povezivati u kompaktnu smjesu.
Zatim na pobrašnjenoj podlozi umijesiti glatko tijesto.
Pokriti i ostaviti oko 45 min na toplom mjestu da tijesto naraste.
Premijesiti, razvaljati u četverokut i položiti na uljem premazan protvan (veliki plitki pleh od pećnice). Krajeve tijesta prstima malo razvući i podignuti da dobijemo višlji i deblji rub.
Ja sam se malo poigrala i napravila ukrasni rub.:)

umak
  • 200 - 300 ml ukuhanog paradajza
  • 1 žličica šećera
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • malo suhog bosiljka
  • malo soli
Sastojke pomiješati i dobivenim umakom premazati razvaljano tijesto u protvanu.

nadjev
  • oko 250 gr sira u komadu, naribati
  • oko 250 gr šunke u komadu, naribati
  • nekoliko friških vrganja, narezati na tanke listiće
  • nekoliko zelenih maslina, narezati na kolutove 
  • malo origana i papra 
  • nešto zrna kuhanog kukuruza iz konzerve
Po tijestu koje smo premazali umakom posipati naribani sir, a po siru šunku.
Zatim posipati narezanim vrganjima, maslinama, origanom i paprom.

Pećnicu ugrijati na 230-240 C.
Staviti pizzu u zagrijanu pećnicu i peći oko 15-20 min (ovisno o pećnici).
Pečenu pizzu izvaditi iz pećnice i odmah posipati zrnima kuhanog kukuruza.






cookandplay

Broj komentara: 12:

  1. Jako lijepo si nas uvela u jesen Cesarićem kojega uvijek rado čujem i pročitam. A rado bih i pizzu, odlično mi zvuči i izgleda, bogatog jesenskog nadjeva !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Branka. Cesarićevi stihovi tako divno i vjerno opisuju jesen, jednostavno sam ga morala ubaciti u ovaj post. :)

      Izbriši
  2. Obožavam pizze bogate nadjevom, a ova tvoja ima odlične sastojke!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja inače ne volim pizze s gljivama, ali kad su vrganji u igri to je sasvim druga priča :)

      Izbriši
  3. Imam jednoga koji obožava ovakve pizze,tako da ću je sigurno probati!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pizzu bih mogla jesti svakidan; ova gore izgleda fenomenalno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jasna, drago mi da ti se sviđa!

      Izbriši
  5. I mi često uživamo u "domaćim" pizzama. Ova je super po okusima! Prava uživancija!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Često, kažeš? Dobro da znam! :))

      Izbriši