27. lipnja 2013.

Čokoladna rolada




Ako sad počnem na sva usta hvaliti ovu moju roladu, moglo bi ispasti ko po onoj narodnoj "svaki Cigo svoga konja hvali" :))
Zato najbolje da isprobate i uvjerite se sami u njenu savršenost!




za biskvit
  • 5 jaja
  • 100 gr šećera 
  • 1 vanili šećer
  • 2 pune žlice kakaa 
  • 3 pune žlice brašna

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka.
Žumanjke sa šećerima umutiti pjenasto, zatim dodati kakao i dobro promiješati.
Bjelanjke s mrvicom soli ulupati u čvrsti snijeg. 
U pjenastu smjesu od žumanjaka i kakaa umiješati brašno. 
Dodati pola snijega od bjelanjaka i lagano promiješati. Zatim na rahlo umiješati i drugu polovicu snijega. 
Veliki plitki pleh (onaj od pećnice) obložiti masnim papirom i preko razmazati smjesu.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 C, peći oko 12-15 min.
Pečeni biskvit zajedno s papirom prebaciti na vlažnu kuhinjsku krpu, te sve zajedno omotati u roladu.

za kremu
  • 200 ml slatkog vrhnja 
  • 100 gr tamne čokolade
  • 60 gr putra 

U posudici ugrijati slatko vrhnje do točke vrenja (ne smije zakipjeti) te maknuti s vatre.
U vrućem vrhnju otopiti čokoladu natrganu na kockice, dodati putar i miješati dok se sastojci ne povežu u glatku smjesu.
Ohladiti i staviti u frižider da se skroz ohladi.
Kad se smjesa dobro ohladila, mikserom mutiti dok ne postane fino kremasta.

Biskvit odmotati od kuhinjske krpe te oprezno skinuti masni papir.
Premazati kremom i zarolati u roladu.
Omotati folijom i ohladiti u frižideru. 
Prije posluživnja roladu posipati kakaom u prahu kroz sito.


Riječi su suvišne, otpor je uzaludan! :)




cookandplay

Broj komentara: 20:

  1. Ovakvu divotu nećeš previše hvaliti? Nemoj biti skromna jer je predivna,baš kao i recept. Nagledao sam se svakvih rolada kojima ne znaš gdje je početak, a gdje kraj,zarolane na svakakav način, apsolutno nisu reprezentativne, a ova tvoja je zbilja savršena. Premda mislim da i riječ savršena nije dovoljno da opišem ovu ljepoticu. ;) Baš me oduševila, kao i ona fina pileća jetrica s rižom što si objavila. Spremam u omiljene i nadam se da ću jednog dana je i isprobati. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda savrseno; budemo probali!

    OdgovoriIzbriši
  3. imam jako sličan recept za čokoladnu roladu (bez ovog putera u kremi) i stvarno je najbolja

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drago mi je, onda znaš o čemu pričam :)

      Izbriši
  4. kad isprobam javljam, sada samo da znaš kako nije dobro čitati ovaj post ujutro prije posla... od sline koju je izmamio razmazao mi se ruž ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. eto na koje sve načine se ruž može razmazati ne bi čovjek vjerovao :)))
      hvala! :)

      Izbriši
  5. Uhh kako volim rolade,oni su mi posebne..ova tvoja izgleda tako da bih ju odmah išla praviti,ali znaj da hoću,jer im ne mogu odoliti ,posebno čokoladna njamiii:))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To te ja pitam! :) javi kad se ohladi, mi smo svoju prebrzo smazali ;))

      Izbriši
  6. Izgleda fino, recept djeluje fino... još samo da nije onog kobnog slatkog vrhnja :D (znaš o čemu govorim)
    Mogla bih i isprobat sad za vikend, hmmm

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma nemaš beda, samo treba bit ono na kojem piše - slatko vrhnje za šlag. :)

      Izbriši
  7. Izgleda stvarno vrlo fino i čokoladno :))

    OdgovoriIzbriši
  8. Ova rolada na prvi pogleda izgleda savršeno, ukusno i finoooo...., uopće ne sumnjam da je takva i na prvi zalogaj :), za isprobati !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Brankić. I na drugi, i svaki slijedeći...pogled i zalogaj :)

      Izbriši
  9. Isprobano više puta,uvijek savršeno! Hvala za recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Veseli me da ste uživali u ovoj roladici, hvala puno na javljanju!

      Izbriši