1. travnja 2013.

Torta s bijelom čokoladom i brusnicama




Nadam se da ste ugodno proveli Uskrs, u dobrom društvu, raspoloženju i naravno uz finu klopu :) Vrijeme nam baš nije išlo na ruku, svuda samo dosadna kiša, pa na žalost ništa od odlaska u prirodu. Očito ćemo još neko vrijeme samo sanjati tople sunčeve zrake, cvjetne livade i mirisne krošnje u cvatu. U očekivanju smo Godota zvanog Proljeće.


Za ovaj Uskrs odlučila sam napraviti dva kolača. Definitivno pincu i ... hmm ... koji još?
Listala sam svoju zbirku kuharica i na kraju mi se sve zbrčkalo u glavi.
Pao mi je tad na pamet chef Gordan Ramsey, kad je u svojoj emisiji "Paklena kuhinja" u jednom restoranu pobacao sve kuharice koje je tamo zatekao, pa čak i one koje je sam napisao!
Mnoštvo kuharica ponekad stvarno može biti više teret nego korist. Ja svoje ipak ne bum pobacala :) 


Uglavnom, jelo mi se nešto voćno, kremasto, lagano i bijelo... hmm..
...lagani biskvit... bijela čokolada... i brusnice, daaa!

biskvit
  • 5 velikih jaja
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanili šećer
  • 30 gr bijele čokolade 
  • 4 pune žlice brašna

Žumanjke dobro i pjenasto umutiti sa šećerom i vanili šećerom.
U pjenastu smjesu naribati bijelu čokoladu.
Od bjelanjaka s mrvicom soli istući čvrsti snijeg.
U žutu smjesu kuhačom lagano umiješti brašno, a zatim pola snijega od bjelanjaka.
Umiješati i drugu polovicu snijega, na rahlo kako bi smjesa ostala pjenasta i punog volumena.
Smjesu prebaciti u okrugli kalup (promjera oko 22-23 cm) prethodno obložen masnim papirom.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20 minuta.
Pečeni biskvit izvaditi iz kalupa i ohladiti.

krema 
  • 170 gr bijele čokolade (može i 200 gr, ja sam 30 gr odvojila za biskvit)
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • zrnca iz mahune vanilije  
  • 70 gr omekšanog putra
  • 200 gr suhih brusnica + 3 žlice whisky-a

    Brusnice namočiti u 3 žlice whisky-a i nekoliko žlica vode, neka se u tome namaču najmanje 2 sata. Nakon toga ih ocijediti.
    U slatko vrhnje dodati zrnca vanilije, zagrijati do točke vrenja i maknuti s vatre.
    Dodati putar i izlomljenu bijelu čokoladu te miješati dok se sve ne otopi.
    Smjesu staviti hladiti u frižider.
    Čim se smjesa ohladila mutiti ju mikserom dok ne postane kremasta. 
    U gotovu kremu dodati dobro ocijeđene brusnice.

    Ohlađeni biskvit prerezati na dva dijela.
    Donji dio premazati s pola kreme, poklopiti drugim biskvitom, te po gornjoj površini premazati ostatak kreme.
    Tortu dobro ohladiti u frižideru.




    cookandplay

    21 komentar:

    1. Ajme prefino! Hvala na receptu! Nadam se da neću zabrljat. :)

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Ti zabrljat?! jel to neka prvoaprilska šala? :)

        Izbriši
    2. Uz ovu tvoju tortu će stvarno lakše biti dočekati proljeće.

      OdgovoriIzbriši
    3. Koja krasna torta,kombinacija mi je super!

      OdgovoriIzbriši
    4. jako lijepo izgleda i kremasto... a to se traži!

      OdgovoriIzbriši
    5. Torta predobro izgleda!!! Sva je sočna i mami da ju se proba! A možda i viski pomogne u ovim tugaljivim danima, da nas malo digne! :rofl:
      Sve najbolje tebi i tvojima za Uskrs! Kao i svim prisutnima!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. hehe definitivno, ali samo za one iznad 18 :)
        Hvala ti Lily, i tebi sretan Uskrs i svako dobro!

        Izbriši
    6. Savrsen uskrsnji desert..u zdravlje!

      OdgovoriIzbriši
    7. Nadam se da si se dobro provela bez obzira na ovo tugaljivo vrijeme;)! Torta je super!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Jesam, hvala. Još da je koja zraka sunca provirila... :)

        Izbriši
    8. Odlična torta, nisam nikad stavljala suho voće u kremu.

      OdgovoriIzbriši
    9. Me encanta se ve irresistible muy muy rico,abrazos y abrazos.

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. I am glad you like it. Thak you very much for visiting, hope you come again.
        Best regards!

        Izbriši
      2. Zagreb ya volví para seguir tus recetas que están muy buenas,abrazos y abrazos.

        Izbriši
    10. Ovo izgleda fantastično! Išla bih to odmah raditi!
      Za poluditi, imam sve sastojke, ali nemam ispravnu pećnicu :(
      Spremam recept za doba kad se vratim u civilizaciju!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. :)) Hvala Zeza, javi kad stigneš :)

        Izbriši