1. travnja 2013.

Torta s bijelom čokoladom i brusnicama




Nadam se da ste ugodno proveli Uskrs, u dobrom društvu, raspoloženju i naravno uz finu klopu :) Vrijeme nam baš nije išlo na ruku, svuda samo dosadna kiša, pa na žalost ništa od odlaska u prirodu. Očito ćemo još neko vrijeme samo sanjati tople sunčeve zrake, cvjetne livade i mirisne krošnje u cvatu. U očekivanju smo Godota zvanog Proljeće.


Za ovaj Uskrs odlučila sam napraviti dva kolača. Definitivno pincu i ... hmm ... koji još?
Listala sam svoju zbirku kuharica i na kraju mi se sve zbrčkalo u glavi.
Pao mi je tad na pamet chef Gordan Ramsey, kad je u svojoj emisiji "Paklena kuhinja" u jednom restoranu pobacao sve kuharice koje je tamo zatekao, pa čak i one koje je sam napisao!
Mnoštvo kuharica ponekad stvarno može biti više teret nego korist. Ja svoje ipak ne bum pobacala :) 


Uglavnom, jelo mi se nešto voćno, kremasto, lagano i bijelo... hmm..
...lagani biskvit... bijela čokolada... i brusnice, daaa!


biskvit
  • 5 velikih jaja
  • 5 žlica šećera
  • 1 vanili šećer
  • 30 gr bijele čokolade 
  • 4 pune žlice brašna

Žumanjke dobro i pjenasto umutimo sa šećerom i vanili šećerom.
U pjenastu smjesu naribamo bijelu čokoladu.
Od bjelanjaka s mrvicom soli istučemo čvrsti snijeg.
U žutu smjesu kuhačom lagano umiješamo brašno, a zatim pola snijega od bjelanjaka.
Umiješamo i drugu polovicu snijega, na rahlo kako bi smjesa ostala pjenasta i punog volumena.
Smjesu prebacimo u okrugli kalup (promjera oko 22 cm) prethodno obložen masnim papirom.
Stavimo u zagrijanu pećnicu na 190 C i pečemo oko 20 minuta.
Pečeni biskvit izvadimo iz kalupa i ohladimo.

krema 
  • 170 gr bijele čokolade (može i 200 gr, ja sam 30 gr odvojila za biskvit)
  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag
  • zrnca iz mahune vanilije  
  • 70 gr omekšanog putra
  • 200 gr suhih brusnica + 3 žlice whisky-a

    Brusnice namočimo u 3 žlice whisky-a i nekoliko žlica vode, neka se u tome namaču najmanje 2 sata. Nakon toga ih ocijedimo.
    U slatko vrhnje dodamo zrnca vanilije, zagrijemo do točke vrenja i maknemo s vatre.
    Dodamo putar i izlomljenu bijelu čokoladu te miješamo dok se sve ne otopi.
    Smjesu stavimo hladiti u frižider.
    Čim se smjesa ohladila mutimo ju mikserom dok ne postane kremasta. 
    U gotovu kremu dodamo dobro ocijeđene brusnice.

    Ohlađeni biskvit prerežemo na dva dijela.
    Donji dio premažemo s pola kreme, poklopimo drugim biskvitom, te po gornjoj površini premažemo ostatak kreme.
    Tortu dobro ohladimo u frižideru.






    cookandplay

    21 komentar:

    1. Ajme prefino! Hvala na receptu! Nadam se da neću zabrljat. :)

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Ti zabrljat?! jel to neka prvoaprilska šala? :)

        Izbriši
    2. Uz ovu tvoju tortu će stvarno lakše biti dočekati proljeće.

      OdgovoriIzbriši
    3. Koja krasna torta,kombinacija mi je super!

      OdgovoriIzbriši
    4. jako lijepo izgleda i kremasto... a to se traži!

      OdgovoriIzbriši
    5. Torta predobro izgleda!!! Sva je sočna i mami da ju se proba! A možda i viski pomogne u ovim tugaljivim danima, da nas malo digne! :rofl:
      Sve najbolje tebi i tvojima za Uskrs! Kao i svim prisutnima!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. hehe definitivno, ali samo za one iznad 18 :)
        Hvala ti Lily, i tebi sretan Uskrs i svako dobro!

        Izbriši
    6. Savrsen uskrsnji desert..u zdravlje!

      OdgovoriIzbriši
    7. Nadam se da si se dobro provela bez obzira na ovo tugaljivo vrijeme;)! Torta je super!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Jesam, hvala. Još da je koja zraka sunca provirila... :)

        Izbriši
    8. Odlična torta, nisam nikad stavljala suho voće u kremu.

      OdgovoriIzbriši
    9. Me encanta se ve irresistible muy muy rico,abrazos y abrazos.

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. I am glad you like it. Thak you very much for visiting, hope you come again.
        Best regards!

        Izbriši
      2. Zagreb ya volví para seguir tus recetas que están muy buenas,abrazos y abrazos.

        Izbriši
    10. Ovo izgleda fantastično! Išla bih to odmah raditi!
      Za poluditi, imam sve sastojke, ali nemam ispravnu pećnicu :(
      Spremam recept za doba kad se vratim u civilizaciju!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. :)) Hvala Zeza, javi kad stigneš :)

        Izbriši