8. veljače 2013.

Kineski keksi s bademima i Sretna kineska Nova godina!


 
Mi zapadnjaci smo svoju Novu godinu proslavili, a sad dolazi vrijeme proslave na dalekom istoku. U Kini se Nova godina dočekiva po lunarnom kalendaru, po kojem ne počinje svake godine na isti datum, već izmedju 20. siječnja i 20. veljače. Ove godine taj datum pada 10.veljače, što znači da je Kina upravo sada u svečanim pripremama i iščekivanju Nove godine.

Prema drevnom Kineskom horoskopu svakoj se godini pripisuje jedan životinjski znak za kojeg se vjeruje da vlada tom godinom i tako utječe na ljude, ili im daje karakterne osobine prema godini rođenja i vladavini određeneg znaka.



Postoji više legendi o nastanku kineskog horoskopa. Jedna kaže da je Buda pozvao sve životinje kod sebe na doček Nove godine. Odazvalo se 12 životinja koje su dolazile ovim redom: štakor, bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i svinja. 
Kako bi ih nagradio za dolazak, odredio je da svaka iduća godina nosi ime jedne od tih životinja, prema redoslijedu kojim su dolazile. 
I tako je ova godina vladavine Zmije.
Ako ste po lunarnom računanju rođeni u kineskoj godini, npr.1941., 1953., 1965., 1977., 1989 ..., rođeni ste u godini Zmije i 2013. je Vaša godina! Naravno, ako vjerujete u Kineski horoskop. :)


Blagdani naravno ne mogu proći bez slatkih delicija. Od keksića vrlo su popularni keksi s bademima. Postoje dvije varijante, s orasima ili s bademima.
Povijesna priča seže u drevnu Kinu gdje su se ovi keksići u originalu radili s orasima.
Prilikom doseljavanja kineza u Ameriku oni donose i svoje recepture, ali se u Americi tokom vremena orah zamjenio bademom, pa su tako nastali Kineski keksi s bademima.


recept 
(mjera je šalica ili čaša od 200 ml)

  • 1 šalica omekšanog putra (oko 180 gr)
  • 1 šalica šećera
  • 1 veliko jaje
  • 1 žlica vode 
  • 1 žličica ekstrakta badema
  • 2 + 1/4 šalice brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • bademi (cijeli ili na polovice)

Umutiti putar i šećer, dodati jaje, vodu, ekstrakt badema i sve umutiti u glatku smjesu.
Dodati brašno prosijano sa soli i praškom za pecivo.
Mijesiti tijesto nekoliko trenutaka. 
Oblikovati u male loptice.
Smjestiti ih na papir za pečenje na plehu. 
Pritisnuti svaku lopticu dnom čaše umočenim u brašno.
Utisnuti cijeli ili pola badema po vrhu na sredinu svakog kolačića
Staviti u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva C i peći oko 15 minuta.
Keksiće možemo čuvati u zatvorenoj kutiji na hladnom mjestu oko tjedan dana.





cookandplay

Broj komentara: 16:

  1. Keksici savrseni za proslavu!
    Ja sam rodjena jedne godine vatrenog konja...Kazu da Kinezi izbjegavaju imati djecu tih godina - neukrotiva djeca!
    Svim Zmijama dobru godinu zelim ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahah Jasna, iiii...jel to istina? ;))

      Izbriši
  2. Ja sam zec ali više od kineskog horoskopa me zanima njihova hrana;)! Keksići su ti divni!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hehe da, uz pekinšku patku i horoskop postaje zanimljiviji :)
      hvala ti.

      Izbriši
  3. U nadi da će ovo biti moja godina pohvaljujem kolačiće!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači, u nedjelju dolazimo kod tebe na doček! :))

      Izbriši
  4. Iako su recept kineski, svi su sastojci domaći i keksići odlično izgledaju! Jako lijep post :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam kinesku kuhinju :) Keksići izgledaju odlično, rado bih sad gricnula jedan- ili dva ...;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tanjči. Imaš pravo, jedan ko ni jedan. :)

      Izbriši
  6. Super su keksići i zanimljivi post...

    OdgovoriIzbriši
  7. Draga sretna ti kineska Nova godina,baš krasan post,ovi keksići su mi odlični bilježim si recepis odmah:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Nely, iste želje i s moje strane prema tebi.
      Bitno je veseliti se, pa sad čija nova godina bila nema veze, jel tak :)

      Izbriši
  8. Volim kinesku tradiciju, a isto tako i njihovu kuhinju. Slastice su im odlične kao i ovi keksići , odličan recept i jako su lijepi !

    OdgovoriIzbriši