Mi zapadnjaci smo svoju Novu godinu proslavili, a sad dolazi vrijeme proslave na dalekom istoku. U Kini se Nova godina dočekiva po lunarnom kalendaru, po kojem ne počinje svake godine na isti datum, već izmedju 20. siječnja i 20. veljače. Ove godine taj datum pada 10.veljače, što znači da je Kina upravo sada u svečanim pripremama i iščekivanju Nove godine.
Prema drevnom Kineskom horoskopu svakoj se godini pripisuje jedan životinjski znak za kojeg se vjeruje da vlada tom godinom i tako utječe na ljude, ili im daje karakterne osobine prema godini rođenja i vladavini određeneg znaka.
Postoji više legendi o nastanku kineskog horoskopa. Jedna kaže da je Buda pozvao sve životinje kod sebe na doček Nove godine. Odazvalo se 12 životinja koje su dolazile ovim redom: štakor, bik, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, pijetao, pas i svinja.
Kako bi ih nagradio za dolazak, odredio je da svaka iduća godina nosi ime jedne od tih životinja, prema redoslijedu kojim su dolazile.
I tako je ova godina vladavine Zmije.
Ako ste po lunarnom računanju rođeni u kineskoj godini, npr.1941., 1953., 1965., 1977., 1989 ..., rođeni ste u godini Zmije i 2013. je Vaša godina! Naravno, ako vjerujete u Kineski horoskop. :)
Blagdani naravno ne mogu proći bez slatkih delicija. Od keksića vrlo su popularni keksi s bademima. Postoje dvije varijante, s orasima ili s bademima.
Povijesna priča seže u drevnu Kinu gdje su se ovi keksići u originalu radili s orasima.
Prilikom doseljavanja kineza u Ameriku oni donose i svoje recepture, ali se u Americi tokom vremena orah zamjenio bademom, pa su tako nastali Kineski keksi s bademima.
recept
(mjera je šalica ili čaša od 200 ml)
(mjera je šalica ili čaša od 200 ml)
- 2 + 1/4 šalice brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/2 žličice soli
- 1 šalica omekšanog putra (oko 180 gr)
- 1 šalica šećera
- 1 veliko jaje
- 1 žlica vode
- 1 žličica ekstrakta badema
- 1 žličica praška za pecivo
- bademi (cijeli ili na polovice)
Brašno prosijati s praškom za pecivo i soli.
Umutiti putar i šećer, dodati jaje, vodu, ekstrakt badema i sve umutiti u glatku smjesu.
Dodati brašno s praškom za pecivo.
Mijesiti
tijesto nekoliko trenutaka.
Oblikovati u male loptice.
Oblikovati u male loptice.
Smjestiti
ih na papir za pečenje na plehu.
Pritisnuti svaku lopticu dnom čaše umočenim u brašno.
Utisnuti
cijeli ili pola badema na sredinu svakog kolačića
Staviti u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva C i peći oko 15 minuta.
Keksiće
možemo čuvati u zatvorenoj kutiji na
hladnom mjestu oko tjedan dana.
cookandplay
Keksici savrseni za proslavu!
OdgovoriIzbrišiJa sam rodjena jedne godine vatrenog konja...Kazu da Kinezi izbjegavaju imati djecu tih godina - neukrotiva djeca!
Svim Zmijama dobru godinu zelim ;-)
hahah Jasna, iiii...jel to istina? ;))
IzbrišiJa sam zec ali više od kineskog horoskopa me zanima njihova hrana;)! Keksići su ti divni!
OdgovoriIzbrišihehe da, uz pekinšku patku i horoskop postaje zanimljiviji :)
Izbrišihvala ti.
U nadi da će ovo biti moja godina pohvaljujem kolačiće!
OdgovoriIzbrišiZnači, u nedjelju dolazimo kod tebe na doček! :))
IzbrišiIako su recept kineski, svi su sastojci domaći i keksići odlično izgledaju! Jako lijep post :)
OdgovoriIzbrišiHvala ti.
IzbrišiObožavam kinesku kuhinju :) Keksići izgledaju odlično, rado bih sad gricnula jedan- ili dva ...;)
OdgovoriIzbrišiHvala Tanjči. Imaš pravo, jedan ko ni jedan. :)
IzbrišiSuper su keksići i zanimljivi post...
OdgovoriIzbrišiHvala Ingrid.
IzbrišiDraga sretna ti kineska Nova godina,baš krasan post,ovi keksići su mi odlični bilježim si recepis odmah:)
OdgovoriIzbrišiHvala ti draga Nely, iste želje i s moje strane prema tebi.
IzbrišiBitno je veseliti se, pa sad čija nova godina bila nema veze, jel tak :)
Volim kinesku tradiciju, a isto tako i njihovu kuhinju. Slastice su im odlične kao i ovi keksići , odličan recept i jako su lijepi !
OdgovoriIzbrišiHvala Branka :)
Izbriši