29. listopada 2015.

Nabujak od krumpira, tikvica i tri vrste sira


Jesen mi je prebrzo stigla, gazi me vrijeme... Ostalo mi je puno neobjavljenih ljetnih recepata, ipak sam izabrala jedan za današnju objavu, a ostale ćete vidjeti kad dođe toplije vrijeme.
Kad je riječ o hrani ovo ljeto nam je, za razliku od jeseni, bilo vrlo inspirativno. Osmišljavali smo razna jela s povrćem, a jedno od njih je i ovaj nabujak koji smo napravili od krumpira, tikvica i tri vrste finih sireva, uz obaveznu hrskavu i osvježavajuću salatu.
Bio nam je to odličan ručak na kraju ljeta, a vi ako želite isprobati nije ni sada kasno, pogotovo jer je ovo jelo najbolje kad se jede toplo, također je dovoljno kalorično da nas drži cijeli dan sitima. I zadovoljnima! :)




recept
  • 3 srednja krumpira
  • 1 manji luk
  • 2 manje tikvice
  • sol
  • papar
  • masl.ulje
  • malo mješavine provansalskih začina
  • 150 gr svježeg kravljeg sira
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • 4 jaja
  • malo feta sira
  • malo tvrdog kozjeg sira

Krumpire oguliti i naribati.
Luk sitno narezati i dodati krumpirima.
Posoliti, popapriti, pouljiti maslinovim uljem i promiješati.
Smjesu rasporediti u keramički ili vatrostalni kalup i peći na 180 C sa vrućim zrakom oko 10-15 minuta.

Dok se krumpir peče naribati tikvice na tanke kolutove. Malo posoliti. dodati papar i provansalske začine.
Izvaditi krumpire iz pećnice i preko njih posložiti začinjenje tikvice.
Staviti opet u pećnicu i peći još oko 15 minuta.

Pomiješati svježi sir, vrhnje i jaja, te preliti preko zapečenih tikvica. Sve posipati s malo feta sira razmrvljenog na komadiće. Peći dalje oko 5-10 minuta.
Na kraju naribati tvrdog kozjeg sira i još kratko zapeći na gornjem grijaču.

Poslužiti sa zelenom salatom i cherry paradajzićima, začinjeno s maslinovim uljem, soli i acetom.





cookandplay

4 komentara: