28. rujna 2015.

Pita od sira i oraha / Cheese and Walnut Pie



Kako ti dani lete, ko ludi... ne čini mi se da je prošlo već tri tjedna od moje zadnje objave, ali prošlo je. Danas imam recept za jednu finu pitu, meni omiljenu, pravu zavodnica od finog prhkog tijesta s dva različita sočna nadjeva koji se savršeno slažu.


Za sirni nadjev se većinom koristi svježi kravlji sir, kojeg sam ovaj put zamijenila s njegovom mlađom i nježnijom sestricom ricottom. Volim koristiti ricottu u kolačima, kremastija je i slađa od običnog svježeg sira. Prava ricotta je dosta skupa, ali u nekim našim dućanima (da ne spominjem sad imena i dajem im free reklamu) ima za kupiti ricotte po vrlo povoljnoj cijeni, prošvrljajte po frižiderima :)


Pita od sira i oraha

tijesto
  • 300 gr brašna
  • 130 gr putra
  • prstohvat soli
  • 1/2 vrećice pecilnog praška 
  • 80 gr šećera
  • korica od 1 limuna
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 3 žumanjka

U brašno utrljati putar narezan na listiće, kad smjesa bude mrvičasta dodati redom sve ostale sastojke i umijesiti glatko tijesto.
Podijeliti tijesto na 2 dijela, jedan dio nek bude malo veći od drugoga.
Svaki dio omotati prozirnom folijom.
Veći dio tijesta staviti u hladnjak, a manji u zamrzivač.

Pripremiti filu od oraha:
  • 200 gr mljevenih oraha
  • 60 gr šećera
  • 1 žlica tekućeg meda
  • 2 žlice ruma
  • 1 - 2 žlice mlijeka
Navedene sastojke samo pomiješati u gustu smjesu.


Pripremiti filu od sira:
  • 350 gr sira ricotte
  • 2 vanilin šećera
  • 1 vrhom puna žlica gustina 
  • 3 bjelanjka  
  • 80 gr šećera
U većoj zdjeli pomiješati sir sa vanilin šećerima i gustinom.
Bjelanjcima dodati mrvicu soli i ulupati mekani snijeg, postepeno dodavati šećer i tući dalje dok ne dobijemo čvrsti snijeg.
Snijeg umiješati u smjesu od sira, na način da prvo umiješamo pola količine snijega a zatim na rahlo ostatak.

Tijesto iz hladnjaka razvaljati i prebaciti u namašteni kalup za kolače.
Premazati filom od oraha, preko toga nanijeti filu od sira.
Preostalo tijesto koje smo stavili u zamrzivač naribati po površini.

Peći na 175-180 C oko 40 minuta.
Pečeni kolač izrezati na kocke i posipati šećerom u prahu.




cookandplay

Broj komentara: 7:

  1. Jučer sam prošetao po gradu i vidio međimursku gibanicu na sajmu cvijeća, a sad sam navratio do nashi(h) dolje i malo me opili.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O da, međimurska je isto odlična!
      U slučaju nashi(h) dobro je dok je malo ;)

      Izbriši
  2. Volim pite sa sirom i one sa orasima; tu kombinaciju u jednoj jos nisam probal i hocu prvom prilikom. Tvoja izgleda sjajno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jasna, bilo bi mi drago ako probaš, mislim da će ti se svidjeti :)

      Izbriši
  3. Kad vidim koliko ricotta košta u Italiji i kako se kod nas prodaje po ekstremno visokoj cijeni, užas! Ovu pitu obožavam!!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pozdrav sa šetnje po Kastvu

    OdgovoriIzbriši