31. listopada 2015.

Banana bread s orasima




Banana bread poznati je američki slatki kruh ili kolač s bananama, koji se u zadnje vrijeme sve više udomaćuje i na našim prostorima. Ono što je za ovaj kolač pod "must" je da banane trebaju biti zrele, odnosno prezrele. Priča o upotrebi prezrelih banana navodno kreće iz vremena Velike depresije u Americi kad su se njihove domaćice snašle u kriznim vremenima iskoristivši takve banane za kolač.

Ima raznih verzija recepata za banana bread, moju verziju s orasima možete vidjeti na slikama i receptu koji slijedi. Ovaj kolač je najbolji drugi dan, vrijedi se strpiti, naravno za one koji mogu izdržati :)


recept
  • 160 gr brašna
  • 50 gr prezli
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žličica praška ze pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
Gore navedene suhe sastojke pomiješati.

  • 2 jaja
  • 150 gr šećera
  • 2 bourbon vanilin šećera 
  • 2 velike zrele banane
  • 80 gr otopljenog putra
Umutiti jaja s oba šećera.
Dodati zdrobljene banane, otopljeni putar i sve još kratko umutiti.
Zatim kuhačom umiješati suhe sastojke.

Namastiti i pobrašniti ili obložiti papirom za pečenje manji duguljasti kalup za kruh.
Uliti smjesu u kalup, staviti u zagrijanu pećnicu na 170 C i peći oko 45-50 minuta.

  • 2-3 žlice pekmeza od marelica
  • oko 3 šake oraha, grubo narezati
Kad je kolač pečen, izvaditi ga iz kalupa i premazati pekmezom od marelica.
Preko pekmeza posipati grubo narezane orahe.
Kolač rezati kad se ohladi.




cookandplay

Broj komentara: 6: