12. listopada 2014.

Pita od poriluka s kobasicama i kurkumom



Poriluk se kod nas najčešće radi na čušpajz, sa suhim mesom ili kobasicama. Premda volim čušpajze, poriluk mi je draži u nekim drugim varijantama. Ok, poriluk sa suhim mesom naravno ne može biti loš, ali na ovaj način mi je ipak bolji. I ne samo zbog kobasica;)
Jednostavno, ova pita mijenja pogled na porilukov svijet!


tijesto
  • 250 gr brašna
  • 80 gr putra
  • 1 jaje
  • malo soli
  • papar
  • malo hladne vode 
U brašno dodamo malo soli i papra, utrljamo putar narezan na listiće, dodamo jaje i malo hladne vode (nekoliko žlica) te brzo umijesimo tijesto. Kuglu tijesta omotamo prozirnom folijom i stavimo u frižider nek se odmori oko pola sata.
Za to vrijeme stavimo kuhati kobasice i pripremimo poriluk.

fila
  • 2 kobasice za kuhanje 
  • 2 - 3 manja poriluka
  • 2 jaja
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 150 gr kajmaka (president - dukat)
  • 1 žličica kurkume
  • sol
  • papar
Kobasice kuhamo oko 5 minuta, izvadimo ih iz vode i narežemo na kolutove.
Poriluk očistimo od vanjskih listova, odstranimo onaj jako tamni dio a ostatak narežemo na tanke kolutove. Stavimo ih u cjediljku i isperemo pod mlazom vode. Zatim blanširamo (prelijemo vrućom vodom i odmah ledenom).
U zdjelu stavimo jaja, vrhnje, kajmak i začine, te sve dobro promiješamo.
Dodamo blanširani ocijeđeni poriluk i narezane kobasice.

Tijesto razvaljamo na veličinu okruglog kalupa (promjer 28 cm).
U namašteni kalup položimo tijesto i malo ga izbockamo vilicom.
Stavimo samo tijesto u zagrijanu pećnicu na temp.190 C i pečemo 5 minuta.
Izvadimo tijesto iz pećnice i prelijemo pripremljenom filom.
Smanjimo temp. na 180 C, i sve skupa pečemo dalje još oko pola sata.
Pitu poslužimo toplu, a fina je i hladna!





cookandplay

Broj komentara: 5:

  1. Taman poriluk u vrtu zove na branje i onda ti objaviš ovako finu pitu. Mljac!

    OdgovoriIzbriši
  2. Najbolja kombinacija; poriluk bas volim.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slično i ja radim samo s tijestom za pizzu. Odlična mi je!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super mi je ova pita, poriluk volim u raznim kombinacijama i slažem se da je u ovakvim pitama najbolji !

    OdgovoriIzbriši