18. listopada 2014.

Mliječne pletenice


Ove pletenice su mi najdraže pecivo za doručak uz bijelu kavu ili mlijeko. Ponekad ih namažem s putrom, pekmezom ili nutelom, ali najbolje su mi same bez ičega. Također ih volim poslužiti narezane na šnitice kao kolač uz popodnevni čaj ili kavicu.

recept (za 4 kom)

  • 1 vrećice suhe germe (+ žličica šećera, malo mlake vode i brašna za aktivirati germu)
  • 500 gr brašna
  • 4 žlice šećera 
  • malo soli 
  • limunova korica 
  • 100 gr putra, otopljenog
  • 200 ml mlakog mlijeka 
  • 2 žumanjka
+ bjelanjak za premazivanje

U šalici pomiješati vrećicu suhe germe, žličicu šećera, malo tople vode i brašna. Poklopiti i ostaviti nekoliko trenutaka da se germa digne.
U veću zdjelu staviti brašno, umiješati šećer, malo soli i limunovu koricu.
Dodati dignutu germu, otopljeni putar, mlako mlijeko i malo umućene žumanjke.
Umijesiti tijesto i dobro izlupati.
Ostaviti poklopljeno neka se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči.
Dignuto tijesto malo premijesiti, zatim podijeliti na 8 jednakih dijelova.
Svaki dio tijesta skupiti u lopticu i na radnoj površini dlanovima zarolati u valjak.
Od dva valjka isplesti pletenicu (spojiti ih na jednom kraju i samo lagano prebacivati jedan valjak preko drugog).
Napraviti još tri takve pletenice.
Prebaciti ih na papirom obložen plitki pleh od pećnice i ostaviti pokrivene 15-tak minuta.
Zatim pletenice premazati bjelanjkom.
Peći na 180-185 C dok ne dobiju finu bojicu (oko 25-30 min).
Pečene pletenice po želji posipati štaubom.







cookandplay

Broj komentara: 5:

  1. Krasno izgledaju, a najdraze u jutarnjim satima!

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm, meni bi prijala jedna sa pekmezom! Divno izgledaju:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divne su ove pletenice, podsjetile su me na one koje smo kao djeca često kupovali i jeli prije ili poslije škole, pravi mali slatki kruhići, odlično !

    OdgovoriIzbriši