12. lipnja 2014.

Rižoto od poriluka i mrkvice



Lagani ljetni rižoto, punog okusa, fini i kremasti, uz koji nam ne treba nikakvog mesa, samo hrpa zelene salate i voila!

recept
  • 3 manja poriluka 
  • 2 mrkvice 
  • 1 mali crveni luk
  • maslinovo ulje 
  • 180 gr riže
  • 200 ml povrtnog temeljca ili juhe 
  • voda za podlijevanje
  • sol 
  • papar 
  • 1-2 režnja češnjaka
  • malo peršinovog lista
  • kockica putra 
  • parmezan 

Poriluk očistiti od vanjskih listova i odrezati najtamniji dio.
Očišćeni poriluk narezati na kolutove, dobro oprati, zatim blanširati. Možda se nekima ne da blanširati ali to je stvarno jednostavno; narezani poriluk samo stavimo u cjediljku, prelijemo vrućom vodom i odmah zatim ledenom. Na taj način poriluk će zadržati svoje vrijednosti i lijepu zelenu boju.

U dubljoj tavi na malo maslinovog ulja kratko popržiti sitno narezani luk i mrkvicu na kockice.
Dodati blanširani poriluk i na laganoj vatri pržiti oko jednu minutu miješajući.
Dodati rižu i također pržiti oko minutu stalno miješajući.
Zatim ubaciti sitno narezani češnjak, posoliti, popapriti i uliti povrtni temeljac.
Kuhati na laganoj vatri uz miješanje, kad temeljac ispari postepeno podlijevati s pomalo tople vode i miješati.
Jelo je gotovo kad mrkvica omekša.
Rižoto ne smije biti suh, na slici s tavom se vidi kakav bi trebao biti na kraju kuhanja.
U gotovi rižoto dodati sitno narezanog peršina, kockicu putra i malo parmezana, lagano promiješati i servirati.



Napomena: za bezlutensku prehranu izostaviti parmezan.



cookandplay

4 komentara:

  1. Poriluk volim, ali bas i nemam mnogo recepata sa njim. Tvoj rizoto se cini divnim, tako da biljezim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Često ga pravim, a ti si ga savršeno prezentirala!

    OdgovoriIzbriši
  3. Super mi je rižoto, i meni bi uz njega bila dovoljna dobra salata i eto odličnog obroka. Poriluk inače volim i sviđa mi se kako si ga ovdje iskombinirala !

    OdgovoriIzbriši