Preskoči na glavni sadržaj

Polpete od prosa i tikvica + super brzi umak





Opet mi se nakupilo puno recepata. Od kud krenuti...slatko ili slano? Najbolje po sistemu eci peci pec... ali sigurno nije zec! Već polpetice od prosa kojima sam dodala tikvice, kukuruzni griz i malo prezli, te pojačala okus s topljenim sirom.



Ove polpete su vrlo nježne i nisu za prženje u dubokom ulju već se peku u pećnici, što je ujedno zdravija varijanta. Uz njih sam poslužila fini i super brzi umak od jogurta i vrhnja.

recept
  • 1 šalica prosa (200 ml)
  • 3 šalice vode 
  • 1 žlica maslinovog ulja 
  • 2 male tikvice 
  • malo soli
Proso isprati u cjediljki gustog sita pod mlazom hladne vode.
U posudi zakuhati 3 šalice vode, čim voda zakipi dodati proso i kuhati na laganoj vatri 10 min, odnosno dok se tekućina skroz ne reducira. Smjesa treba biti gusta i kašasta.
Maknuti s vatre, prohladiti, te uliti 1 žlicu maslinovog ulja i promiješati.
Tikvice oguliti, naribati, posoliti, neka malo odstoje, zatim ih rukama dobro ocijediti.


Kuhani proso i ocijeđene tikvice pomiješati, te im dodati slijedeće sastojke:
  • 1 jaje
  • 4 žlice kukuruznog grisa (za palentu)
  • malo papra
  • navrh noža muškatnog oraščića
  • 1 žlicu maslinovog ulja
  • 4 trokutića topljenog sira "Zdenka", narezati na komadiće 
  • soli prema ukusu 
  • 2-3 žlice prezli da se sve fino poveže
Sve zajedno dobro izmiješati u kompaktnu smjesu.

Od dobivene smjese oblikovati polpete koje još uvaljati u prezle.
Na plitki pleh staviti papir za pečenje, malo ga premazati uljem, posložiti polpete i pokapati ih odozgo maslinovim uljem.
Peći u zagrijanoj pećnici na 200 C oko 25 min tj. dok ne poprime malo bojice.


Brzi umak od jogurta, vrhnja i peršina
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml kiselog vrhnja
  • malo narezanog peršina
  • malo soli i šarenog papra
Sve sastojke za umak samo pomiješati i poslužiti uz polpete.
Ako želite "pojačani" umak, možete umiješati i malo majoneze.





cookandplay

Komentari

  1. Izgledaju fino i po mom ukusu :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam ovakve umake, taman mame na grickanje polpeta. Super obrok!

    OdgovoriIzbriši
  3. Fina kombinacija sa sirom, koji sigurno oplemenjuje ove 'hrskavce'. Recept za zapamtiti!

    OdgovoriIzbriši
  4. Super ljetni ručak ili večera, baš po mom ukusu ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlično, nešto slično sam radila po Dilajlinom receptu s kornfleksom i isto u pećnici. Oduševilo me to pečenje u pećnici, bolje nego prženje, a proso mi se čini slabo zastupljen u našim receptima.

    OdgovoriIzbriši
  6. Hvala cure, drago mi je da vam se sviđa :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su pre…

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama

Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana.Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača
Pripremazlevankeje vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana…