14. prosinca 2013.

Blagdanska pogača s orasima i čokoladom



Ovaj mali bijeli medo obožava prosinac i radosno adventsko ozračje, rado bi da cijeli grad bude blistav i čaroban kao božićna bajka. Voli okićene parkove, kuće i trgove, ukrasnu uličnu rasvjetu i izloge, dok se ulicama šire primamljivi mirisi pečenih kestena, kolača i kuhanog vina.
Njemu je baš super kad navečer prošeće okićenim Zrinjevcem, produži na Trg, obiđe štandove sve od Gajeve do Cvjetnog i na kraju se počasti kobasicama sa senfom u pecivu, pečenim kestenima ili zaokrene do Ilice na kesten pire...



Njegovom alter egu također je super prošetati Zrinjevcem..., dok mu se u nosnice uvlači miris loše rakije a smrad nekakvih nazovi fritula vodi ga kao putokaz ravno do Trga i dalje Gajevom uz mračne štandove s ponudom od par košarica čvaraka, pet svijeća i tri viseće rinčice...
Tumarajući tako gradom pokraj zabrinutih ljudi razmišlja o svjetlima New Yorka i adventu u Beču...
Iz sanjarenja ga prene sjeverac s Medvednice donoseći svježinu i poznate mirise iz njegove šume...ipak je najljepše biti doma!


Ovih se dana food stranice zamamno šarene blagdanskim delicijama. Koliko ću ja toga stići objaviti ne znam, s obzirom na neke nepredviđene okolnosti koje su mi se desile s rukom, ali već imam spremno za vas par stvarčica. Počinjem s ovom finom slatkom pogačom s orasima i čokoladom.

tijesto
  • 1/2 kg glatkog brašna
  • 1 vrećica suhe germe
  • 100 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli
  • korica nešpricanog limuna
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 100 gr omekšanog putra
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vrhnja 
  • 2 žlice ruma
U veću posudu istresti brašno, umiješati suhu germu, šećere, prstohvat soli i limunovu koricu.
Dodati sve ostale sastojke te ih povezivati s brašnom u kompaktnu smjesu.
Zatim smjesu prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i ručno umijesiti tijesto.
Kuglu tijesta staviti u posudu, pokriti krpom i ostaviti neka se diže na toplom mjestu bez propuha dok se ne udvostruči.

čokoladna fila
  • 200 gr čokolade (70 % kakaa)
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 100 gr putra
U posudici nad parom otopiti čokoladu, dodati šećer i putar,
promiješati dok se sve ne stopi u glatku kremu. Prohladiti.

fila od oraha
  • 250 gr mljevenih oraha
  • 3 pune žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • oko 80-100 ml vrućeg mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice ruma
Orahe pomiješati sa šećerima i cimetom, preliti vrućim mlijekom,
dodati med i rum te sve dobro izmiješati.


Veliki okrugli protvan namastiti i pobrašniti.
Dignuto tijesto podijeliti na dva dijela.
Radnu površinu pobrašniti i jedan dio tijesta lagano razvaljati na malo deblje u oblik pravokutnika.
Površinu tijesta premazati čokoladnom filom i lagano zarolati u roladu.
Roladu od tijesta smjestiti u sredinu protvana i saviti u oblik puža.
Razvaljati i drugi dio tijesta u pravokutnik, premazati filom od oraha,
zarolati u roladu i smjestiti u protvan omotavši u krug oko prvog tijesta. 
Tako pripremljenu pogaču pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu oko 20 minuta.
Zatim uključiti pećnicu na 180-185 C.
Ubaciti pogaču na 2.prečku odozdo i peći oko 40-45 minuta.
Pečenu pogaču posipati štaub šećerom i rezati kad se prohladi. 






Nastavak slijedi.... :)

cookandplay

Broj komentara: 12:

  1. Dobra ti je ova medina priča. A ovakav "digani" kolač je baš za ovakve prigode. Miriši starinski i podsjeća na djetinjstvo. Još da je manje zabrinutih ljudi, a više bečkog sjaja... Čak se i u ovakve dane teško odmaknuti od stvarnosti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga.
      Da, upravo to, i ta naša stvarnost se najviše očituje baš u ovakvim danima.

      Izbriši
  2. Medo kao da je sa mnom krenuo u đir :) , a i pogača je kao da si mene pitala, odlična i za blagdane mi je najdraža uz prvu jutarnju kavu !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) drago mi je da ti se sviđa, baš paše uz kavicu ili čaj...

      Izbriši
  3. Pogača je krasna! Sviđa mi se dodatak čokolade :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Prvo je nestao ovaj čokoladni dio :)

      Izbriši
  4. Podsjeća na djetinjstvo, sviđa mi se i dodatak unutarnje čokoladne rolade, ovo je prava poslastica za nadolazeće blagdane :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pogodna za svaki dan ili za svecane prilike...Orasi i cokolada - divno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zvuči i izgleda pregenijalno,obožavam ovakve stvari,dakle odmah si bilježim recept,hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš mi je drago da ti se sviđa, hvala Nely.

      Izbriši