Pogača s orasima i čokoladom


Ovaj mali bijeli medo obožava prosinac i radosno adventsko ozračje, rado bi da cijeli njegov grad bude blistava i čarobna bajka. Voli okićene parkove, kuće i trgove, ukrasnu uličnu rasvjetu i izloge, dok se ulicama šire primamljivi mirisi pečenih kestena, kolača i kuhanog vina. 


Njemu je baš super kad navečer prošeće okićenim Zrinjevcem, produži na Trg, obiđe šarene štandove sve od Gajeve do Cvjetnog i na kraju se počasti kobasicama sa senfom u pecivu, pečenim kestenima ili zaokrene do Ilice na kesten pire... 


Njegovom alter egu također je super prošetati Zrinjevcem... dok mu se u nosnice uvlači miris loše rakije, a smrad nekakvih nazovi fritula vodi ga kao putokaz ravno do Trga i dalje Gajevom uz mračne štandove s ponudom od par košarica čvaraka, pet svijeća i tri viseće rinčice...


Tumarajući tako gradom pokraj zabrinutih ljudi razmišlja o svjetlima New Yorka i adventu u Beču...
Iz sanjarenja ga prene sjeverac s Medvednice donoseći svježinu i poznate mirise iz njegove šume...ipak je najljepše biti doma!


Ovih se dana food stranice zamamno šarene blagdanskim delicijama. Koliko ću ja toga stići objaviti ne znam, s obzirom na neke nepredviđene okolnosti koje su mi se desile s rukom, ali već imam spremno par stvarčica. Počinjem s ovom finom slatkom pogačom s orasima i čokoladom.


tijesto 
  • 550 gr glatkog brašna (+ još malo za pobrašniti podlogu)
  • 1 vrećica suhe germe
  • 4 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli
  • korica nešpricanog limuna
  • 200 ml mlakog mlijeka
  • 100 gr omekšanog putra
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica kiselog vrhnja 
  • 2 žlice ruma
U veću posudu istresti brašno, umiješati suhu germu, šećere, prstohvat soli i limunovu koricu.
Dodati mlako mlijeko, omekšani putar, malo umućeno jaje sa žumanjkom, vrhnje i rum, te sve povezivati u kompaktnu smjesu, odnosno dok se ne počne odvajati od zdjele.
Zatim smjesu prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i ručno umijesiti tijesto. 
Kuglu tijesta staviti u posudu, pokriti krpom i ostaviti neka se diže na toplom mjestu bez propuha dok se ne udvostruči.

čokoladna fila
  • 150 gr čokolade
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 100 gr putra
U posudici nad parom otopiti putar, šećer i čokoladu, promiješati da se sve stopi u glatku kremu. Prohladiti.

fila od oraha
  • 250 gr mljevenih oraha
  • 3 vrhom pune žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • oko 80 ml vrućeg mlijeka
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice ruma
Orahe pomiješati sa šećerima i cimetom, preliti vrućim mlijekom, dodati med i rum te sve dobro izmiješati.

Veliki okrugli protvan namastiti i pobrašniti.
Dignuto tijesto podijeliti na dva dijela.
Radnu površinu pobrašniti i jedan dio tijesta lagano razvaljati na malo deblje u oblik pravokutnika.
Površinu tijesta premazati čokoladnom filom i lagano zarolati u roladu.
Smjestiti u sredinu protvana i saviti u oblik puža.
Razvaljati drugi dio tijesta, premazati filom od oraha, zarolati u roladu i smjestiti u protvan omotavši u krug oko prvog tijesta. 
Tako pripremljenu pogaču pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu oko 20 minuta.
Zatim uključiti pećnicu na 180 C.
Ubaciti pogaču na 2.prečku odozdo, i ovisno o pećnici peći oko 35-40 minuta.
Posipati štaub šećerom i rezati kad se prohladi. 




Nastavak slijedi.... :)


cookandplay

Primjedbe

  1. Dobra ti je ova medina priča. A ovakav "digani" kolač je baš za ovakve prigode. Miriši starinski i podsjeća na djetinjstvo. Još da je manje zabrinutih ljudi, a više bečkog sjaja... Čak se i u ovakve dane teško odmaknuti od stvarnosti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga.
      Da, upravo to, i ta naša stvarnost se najviše očituje baš u ovakvim danima.

      Izbriši
  2. Medo kao da je sa mnom krenuo u đir :) , a i pogača je kao da si mene pitala, odlična i za blagdane mi je najdraža uz prvu jutarnju kavu !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) drago mi je da ti se sviđa, baš paše uz kavicu ili čaj...

      Izbriši
  3. Pogača je krasna! Sviđa mi se dodatak čokolade :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. Prvo je nestao ovaj čokoladni dio :)

      Izbriši
  4. Podsjeća na djetinjstvo, sviđa mi se i dodatak unutarnje čokoladne rolade, ovo je prava poslastica za nadolazeće blagdane :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Pogodna za svaki dan ili za svecane prilike...Orasi i cokolada - divno!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zvuči i izgleda pregenijalno,obožavam ovakve stvari,dakle odmah si bilježim recept,hvala ti!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar