Boje blagdanskog stola


Čim prosinac pokuca na vrata vrijeme je za svečani blagdanski ugođaj.
Sigurno već planirate koje ćete delicije pripremiti za vaš božićni stol. Danas ipak neće biti riječi o hrani i piću, pripremila sam nešto drugo, premda vrlo blisko:)
Za ovu prigodu pozabavila sam se nekim mojim razmišljanjima o bojama stola te složila nekoliko detalja da vizualno poprate tekst. 


Najljepši ukras svakog stola prvenstveno je ukusno pripremljeno jelo, to se podrazumijeva.
Ali uređenje doma i skladan odabir boja za naš blagdanski stol također igraju veliku ulogu i mogu puno pridonijeti dobroj atmosferi i ugodnijem uživanju za stolom.   
Moja razmišljanja prvo idu u smjeru odabira glavne boja, odnosno one boje koja će na stolu dominirati, prema njoj dalje kombiniram detalje u bojama koje se slažu s glavnom.


Ako ste u nedoumici koju boju izabrati, bijelo uvijek prolazi!
Bijeli stolnjak sigurno svi imamo, a posebnost će mu dati poneki detalj u drugoj boji sa sjajnim ukrasima koji će pridonijeti svečanom izgledu. To može biti npr.samo svijeća u staklenoj čaši omotanoj ukrasnom vrpcom, ili kuglice i perlice u visokoj čaši ili vazi.


Bijelo s crvenim jednostavna je i lijepa kombinacija s kojom sigurno nećemo pogriješiti.


Zeleno s crvenim klasična je i česta kombinacija za božićne dekoracije, uz još malo žutih ili zlatnih ukrasa djelovat će toplo i prigodno blagdanski.
Lijep svečani ukras blagdanskog stola definitivno je božićni vijenac. Niste li sigurni koju boju stolnjaka izabrati, birajte ju prema bojama iz vašeg vjenčića.

Sa zelenom možemo ići u raznim smjerovima, npr.kombinacija svjetlo zelene s bijelom daje dojam prirodne svježine, dok zeleno-zlatna odiše klasičnom elegancijom.
Crno s crvenim odvažna je kombinacija i zna biti vrlo elegantna ako je dobro odmjerena. Trebalo bi pripaziti da crna boja ne preuzme ambijent. Zgodno je dodati pokoji veseli detaljčić kako bi ovu inače strogu kombinaciju malo razigrali.Ljubičasti stol zna djelovati vrlo elegantno, ali sama boja je prilično zagasita pa lako može ostaviti previše mračni dojam. Vrlo je efektna npr.samo kao detalj na staklenom stolu.  
Ljubičasta se dobro slaže s bijelim, srebrnim i svijetlo zelenim detaljima. Kod svijetle nijanse ljubičaste, odnosno 
roza boje, moj odabir za kombinaciju su bijela i srebrna.
Želimo li naš blagdanski stol zaodjenuti u 
plavo, boje ostalih detalja biramo prema nijanski odabrane plave. Kao dobar izbor zamišljam si tamno pariško plavu sa bijelim i srebrnim detaljima.
Plava super djeluje i u kombinaciji sa žutom ili narančastom.
Svijetlo plava može dobiti svečano ruho sa srebrnim ukrasima.


I za kraj malo baroka:))


Mogućnosti s bojama su neograničene...samo malo mašte i volje, a možda nekom pomognu i ovi moji savjeti. Poigrajte se dekoracijama i uživajte u prosincu i blagdanima!

cookandplay

Primjedbe

  1. Lajkam ljubičasti stol, mada za blagdane rađe biram uobičajene blagdanske boje (crvenu i zlatnu).

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni se pak najviše sviđa zeleno-zlatna kombinacija :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sve kombinacije mi se dopadaju; ovdje su za Bozic najpopularnije zelena i crvena (zajedno)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar