23. studenoga 2013.

Kukuruzna pogača s maslinama i sušenim paradajzićima






Vikend je pred nama i sad se možemo više posvetiti sebi, svojima i naravno kuhinji :)
Kad je tmurno, hladno i kišno, nema ljepše nego ušuškati se doma i uživati u okruženju svojih najmilijih, odmoriti se i napuniti baterije, posvetiti svojim hobijima i malim radostima, prirediti neku finu klopicu.



Kod nas rijetko prođe vikend da ne ispečemo kruh ili pogaču. Kad je o pogači riječ najbolja nam je ova kukuruzna, u kojoj smo spojili okuse kopna i mora.:) Izvana hrskava, iznutra mekana kao kolač, prožeta kukuruznom notom i okusom morske soli, zelenih maslina, sušenih paradajzića iz ulja i mirisom ružmarina.
Odlična je topla ili hladna, a meni je najslađe još onak toplu umakati u domaće bučino ulje...divota!



recept 

  • 500 gr pšeničnog brašna 
  • 100 gr kukuruznog brašna 
  • 1 vrećica suhe germe 
  • 1/2 žličice šećera
  • par prstohvata soli 
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 300 - 350 ml tople vode
  • nekoliko zelenih maslina i sušenih paradajzića iz ulja       
  • morska krupna sol i ružmarin za posipanje

U većoj posudi pomiješati oba brašna sa suhom germom, šećerom i soli.  
Dodati ulje i postepeno toplu vodu povezivajući s brašnom. 
Kad se dobro poveže prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i umijesiti glatko tijesto.  
Staviti u zdjelu, pokriti i ostaviti da se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči.  
Tijesto prebaciti u nauljeni okrugli kalup (promjera 28 cm) te rukama malo razvući i rasporediti u kalupu. Ostaviti pokriveno na toplom mjestu da se diže još oko 10 minuta. 
Zagrijati pećnicu na 200 C.
Površinu tijesta premazati maslinovim uljem.
 
Utisnuti masline i narezane komadiće sušenih paradajzića. 
Posipati krupnom morskom solju i iglicama ružmarina. 
Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 30-40 minuta. 
Kad je pečeno odmah izvaditi iz kalupa i prebaciti na dasku. 
Pogaču poslužiti toplu ili hladnu. 






cookandplay

Broj komentara: 18:

  1. E sad... meni čim spomeneš toplo pecivo, kruh ili pogaču, onak hrskavo i slasno - slano ja se raspametim. :) Znači možeš samo zamislit kak mi sline cure.

    OdgovoriIzbriši
  2. Izgleda suvise dobro da se ne bi probalo. Volim sve one dodatke koji se vide na povrsini; jos nisam probala praviti kukuruznu pogacu sa kvascem - evo .

    OdgovoriIzbriši
  3. divota, obožavam ovakav kruhić

    OdgovoriIzbriši
  4. Obožavam kukuruzni hleb, tako da je ova pogača baš kao pravljena za mene. Divna je .

    OdgovoriIzbriši
  5. Muy original su tarta una verdadera delicia al paladar ,abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  6. Što je ovo dobroooo ! Pogača me osvojila na prvu, izvrsna kombinacija, a izgleda baš fantastično !

    OdgovoriIzbriši
  7. Glasam za posluživanje tople pogače! Odlični sastojci. Baš me zanima kakva je u kombinaciji s bučinim uljem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Ja obožavam bučino, a može se umakati i u maslinovo, ovisi kak ko više voli :)

      Izbriši
  8. Divno ti je ispala pogača! I slažem se da je najljepše za vikend, opustiti se i posvetiti se hobijima. Imam osjećaj da je ponekad bavljenjem hobijem luksuz koji si ne može uz posao baš svatko priuštiti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti. U današnje vrijeme to je na žalost istina, ali sigurna sam da svatko ipak nađe neki svoj ispušni ventil i vrijeme za sebe i svoje male radosti, kaj god to bilo :)

      Izbriši