Frankopan torta / The Frankopan Cake




Frankopan torta gastronomska je baština hrvatskog primorskog grada Crikvenice. Priprema se u slastičarnici hotela "International" na osnovu izvorne recepture iz jedne od najstarijih srednjoeuropskih kuharica iz 17. stoljeća.  Recept je danas malo drukčiji nego iz tog baroknog razdoblja, naravno vremena i stil života se mijenjaju u svemu, pa tako i u kulinarstvu.


Današnja se torta sastoji od slojeva lisnatog tijesta izmedju kojih je fina krema od jaja i vrhnja s dodatkom prženih badema, grožđica i ukusnih začina.
Zadnji sloj je voće iz kompota (marelice). Premazuje se i ukrašava šlagom.
Sredinu torte krase dva propeta lava, inače motiv s grba kneževske obitelji Frankopan, koja je u srednjem vijeku vladala većim dijelom Hrvatske, ujedno i Primorjem.


Originalni recept je naravno tajna, ali časopis "Iće i Piće" istražio je recept na onovu kojeg sam i ja napravila ovu moju tortu. Kod nje me se posebno dojmio okus bogate krema s finim začinima. Sve u svemu predivna torta koja sigurno nikoga neće ostaviti ravnodušnim!

Frankopan torta

za kore
  • 500 gr lisnatog tijesta 
za kremu
  • 400 ml slatkog vrhnja 
  • 6 žumanjaka 
  • 150 gr šećera 
  • 2 žlica gustina 
  • 120 gr maslaca 
  • 3 kapi ružine vodice 
  • cimet 
  • mlo muškatnog orašćića 
  • limunova korica 
  • 200 gr prženih badema (sitno nasjeckati)
  • 100 gr grožđica (namočiti u malo ruma)
ostalo
  • marelice iz kompota (ja sam stavila breskve) 
  • 400 ml slatkog vrhnja za šlag




Lisnato tijesto tanko razvaljati i izrezati 3 ista kruga (u originalu idu 4).
Ispikati vilicom i peći svaki krug posebno na 200 C (oko 10-15 minuta, ovisno o pećnici).
U zagrijano slatko vrhnje dodati prethodno izmiješane žumanjke, šećer i gustin.
Kuhati kremu na pari dok se ne zgusne.
Ohladiti, zatim dodati omekšani maslac i sve začine, pa sve dobro izmiksati.
Na kraju umiješati sitno nasjeckane bademe i grožđice prethodno namočene u rumu.
Prvu koru premazati s pola krema, poklopiti drugom korom i premazati s ostatkom kreme.
Poklopiti s trećom korom na koju poslagati narezano voće.
Tortu prvo ohladiti u frižideru, zatim cijelu premazati šlagom.
Ukrasiti s voćem.
Ja sam još na sredini torte "iscrtala" dva propeta lavića od kakaa.







cookandplay

Primjedbe

  1. Mmmmmmmmmm, mogu joj zamisliti okus, mljac!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znala sam da ćeš ti prepoznati fini okus. :)

      Izbriši
  2. Nisam je nikada pravila, ali sigurno hocu...Prekrasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Preporučam, sigruno će ti se svidjeti, Hvala :)

      Izbriši
  3. Torta je krasna vjerujem,nikada ju nisam pravila,ali recept ću si svakako zabilježiti..hvala ti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) ja sam ju već dva put radila, predobra mi je.

      Izbriši
  4. Poznata mi je torta ali je nikad nisam jela ni radila. Izgleda prefino i kremasto

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Krema je ono najbolje u ovoj torti, a spoj s voćem ju čini još boljom.

      Izbriši
  5. lijepa je ali ja više volim čiste okuse,
    ovdje mi je puno svega i bademi i lisnato i rum, i grožđice
    i breskve i ružine vodice i slatko vrhnje...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bogatog je okusa, a takva i treba bit barokna torta. :)

      Izbriši
  6. Super izgleda Frankopanka...!!!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Za mene savršena torta ! Volim lisnato sa ovako finom kremom, pa voće, ...., ide ljeto i ovakve torte su i odličan izbor. Napraviti ću je i sama, a nadam da ću probati i onu u Crikvenici. Ova tvoja krasno izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mene je oduševila, nadam se da će i tebe. Hvala ti :)

      Izbriši
  8. Evo je http://dilajla-svatarica.blogspot.com/2010/12/frankopan-torta.html i kod mene omiljena a vidim da ste i vi guštali u ovoj divnoj torti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jesmo, jesmo, a ja bi mogla opet. :) Drago mi je da si se javila, baš ti je krasna, lijepo si ju ukrasila, a vidim dodala si i arancine mmmmm

      Izbriši
  9. Luce delicioso y hermoso quiero ir por varios trozos para mi desayuno,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  10. Već neko vrijeme planiram napraviti nešto lagano voćno s breskvama i ovo mi izgleda super!

    P.S. Nominirana si za nagradicu kod mene pa škicni :)

    http://artonmyway95.blogspot.com/2013/04/liebster-i-sisterhood-bloggers-nagrade.html

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar