19. siječnja 2013.

Hot winter mexCROcana


                 
                Zima je u punom jeku, snijeg je zabijelio naše krajeve. 
Vrijeme je za upijanje čarobne bjeline, predivno svježeg i čistog zraka, 
lagane šetnje parkovima ili sanjkanje i grudanje s djecom. 
Nakon uživancije u snijegu, kad promrznemo, godilo bi nam nešto toplo. 
Jeste li spremni za nešto stvarno hot? 
Ako jeste, isprobajte moju Hot winter mexCROcanu!


recept

  •  350-400 gr skuhanog graha (ili 1 konzerva)
  •  150 gr kuhanog kukuruza
  •  2 mrkve
  •  oko 200 ml ukuhanog paradajza
  •  1 veća glavica luka
  •  3 režnja češnjaka
  •  crvena paprika
  •  peršin
  •  vlasac
  •  sol
  •  papar
  •  2 žlica ajvara (ljutog)
  •  1 žlica vegete (po želji)
  •  maslinovo ulje
  •  malo suhog mesa (vratine, špeka...)

za prilog
  • žganci

U dubljoj posudi na ulju popržimo sitno narezani luk i mrkvicu na kolutove.
Ulijemo paradajz i kuhamo na laganoj vatri oko 10 minuta (ako je paradajz pre gust u tijeku kuhanja dodamo malo vode).
Zatim ubacimo skuhani grah, kukuruz, cijele režnjeve češnjaka, malo narezanog peršina i vlasca.
Dodamo soli i papra po ukusu, malo crvene paprike, 2 žlice ajvara i sve promiješamo. 
U tavici kratko prepržimo na tanke šnite narezano suho meso.
Prebacimo grah u vatrostalnu posudu, po vrhu poslažemo suho meso
i zapečemo u pećnici na 220 C.
Pred kraj pečenja skuhamo žgance. 
Na tanjuru serviramo žgance s pečenim grahom i šnitom suhog mesa.
Dobar tek!


p.s.
Ovo jelo može biti i vegetarijansko ako izbacimo suho meso.



cookandplay

Broj komentara: 14:

  1. Obožavam grah i sve moguće i nemoguće kombinacije s njim i jednostavno ne možeš pogriješiti kada ga kombiniraš sa svime. Pravo jelo za ove zimske dane. Odličan receptić. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala:) I ja volim grah na sve načine.

      Izbriši
  2. Mmmm, divno zimsko jelo. :) Baš mi se dopada.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kod nas snijeg ni u tragovima a nismo tako daleko, sutra najavljuju 13 stepeni. Malo mi je neobično da se pasulj jede sa palentom, ali ovako nagusto skuvan pa pečen jedino volim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Evo i tu sad se polako topi...al ima ga još poprilično.
      Može s palentom, a može i bez.

      Izbriši
  4. Oh, moja vrsta hrane...dobrodoslo u svakom vremenu i prilici!

    OdgovoriIzbriši
  5. Pravo zimsko jelo za podignut snagu! Nakon toga - pravac lopatarenje snijega! A može se i zaleć, za promjenu! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Prvo lopatanje, pa ručak, a onda zaleć hehehe

      Izbriši
  6. Meni se isto cini da sa grahom ne mozes fulati;)

    OdgovoriIzbriši