21. siječnja 2013.

Torta od lješnjaka, čokolade i pistacija / Hazelnut, Chocolate and Pistachio Cake



Poznato je da čak ni Sigmund Freud, inače otac psihoanalize,
nije usipo proniknuti u žensku psihu i saznati što u stvari žene vole.
 A stvar je u biti vrlo jednostavna; dobre cipele, parfem i naravno čokoladnu tortu!
Nećemo sad o onim drugim bitnim stvarima, nek' se muški i dalje trude otkriti ih, zar ne? ;)




Nedjelja je dan za kolače. Ma meni je svaki dan za kolače, ali ova torta je bila za jednu našu posebnu priliku. 
Sastoji se od laganog biskvita s lješnjacima, puuunooo pjenaste čokoladne kreme
i hrskavih pistacija koji joj daju posebnu draž, a sve skupa garantira čarobni čokoladni užitak!

biskvit 
  • 6 bjelanjaka
  • 150 gr šećera
  • malo soli
  • 160 gr mljevenih lješnjaka 
  • 3 žlice brašna
  • 1 žličica praška za pecivo

Kalup za torte promjera 22-24 cm obložimo papirom za pečenje.
Pećnicu uključimo na 180 C.
Od bjelanjaka s malo soli umutimo meki snijeg, postepeno dodajemo šećer i umutimo čvrsti snijeg. 
Pomiješamo mljevene lješnjake, brašno i prašak za pecivo, te lagano umiješamo u snijeg od bjelanjaka.
Polovicu dobivene smjese rasporedimo u pripremljeni kalup, stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo oko 15 min.
Drugu polovicu smjese stavimo u frižider. 
Pečeni biskvit zajedno s papirom izvadimo iz kalupa i stavimo sa strane da se na papiru ohladi.
Od preostale smjese na isti način ispečemo drugu koru biskvita i ohladimo.

krema 
  • 6 žumanjaka 
  • 100 gr šećera 
  • 180 gr čokolade
  • 2 žlice hladne crne kave
  • 200 ml slatkog vrhnja

U posudici na pari otopimo čokoladu.
U drugoj posudi na pari istučemo žumanjke sa šećerom. 
Kad žumanjci postanu gusti i kremasti dodamo otopljenu čokoladu, promiješamo i ohladimo.
U ohladjenu kremu dodamo kavu i umiješamo čvrsti šlag od slatkog vrhnja. 
Pola kreme premažemo preko jedne kore biskvita, poklopimo drugom korom i premažemo ostatkom kreme.

dekoracija
  • 100 gr pistacija 
  • 20-30 gr čokolade
Površinu torte uz rubove posipamo grubo rezanim pistacijima, a na sredinu stavimo hrpicu naribane čokolade. 
Tortu dobro ohladimo u frižideru. 





cookandplay

Broj komentara: 7:

  1. Ajme kalorija! Ko stvoreno za ubit depresiju! :D

    OdgovoriIzbriši
  2. Ova torta izgleda kao da stvarno diže iz mrtvih;)!

    OdgovoriIzbriši
  3. Prema sastojcima, mora biti bozanstvenog okusa!

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovo je za mene! Obožavam pistacije, no nisam ih nikada konzumirao u kombinaciji s čokoladom. Gledam baš ovu zadnju fotografiju i strašno me podsjeća na nekakav logor i ostatke zapaljenog drveta gdje su se grijali i pekli meso. ;) Odlična prezentacija.

    OdgovoriIzbriši
  5. Šteta što nema fotke preseka. Deluje divno...

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj tortica je po sastojcima njamiiii totalno,obožavam pistacije i čokoladu,bilježim si recept odmah!!

    OdgovoriIzbriši