27. listopada 2012.

Pita od jabuka s karamelom i lješnjacima



Sezona je jabuka!
Nabavili smo fine domaće reske i sočne jabuke, ko stvorene za kolač.
Pitanje je bilo - štrudl ili pita?
Premda više volim štrudl, ipak sam odlučila napraviti pitu, ali malo drukčiju od uobičajenih pita s jabukama. Oplemenila sam ju lješnjacima i finim karamelom koji se savršeno sljubio s reskim jabukama.




Pita od jabuka s karamelom i lješnjacima

tijesto
  • 200 gr bijelog pšeničnog brašna
  • 50 gr integralnog brašna
  • 140 gr putra
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 2 žlice hladnog kiselog vrhnja
Od navedenih sastojaka umijesimo prhko tijesto, tako da u brašno utrljamo putar narezan na listiće, dodamo redom sve ostale sastojke, te lagano i brzo umijesimo tijesto.
Obložimo prozirnom folijom i stavimo u frižider na pola sata.

nadjev
  • 1 kg kiselkastijih reskih jabuka 
  • sok od 1/2 limuna
  • malo putra
  • 1 šaka grubo mljevenih lješnjaka
  • malo cimeta
  • 2 žlice šećera
  • 2 žlice pekmeza od marelica za premaz
Jabuke ogulimo, izrežemo na kocke i pokapamo limunovim sokom. Prodinstamo ih kratko na putru te ostavimo nek' se prohlade. Posipamo ih lješnjacima, cimetom i šećerom te promiješamo.

Pećnicu uključimo na 190 C.
Tijesto razvaljamo u krug, nešto šire od veličine kalupa (promjer kalupa cca 28 cm).
Položimo tijesto u namašteni kalup, izbockamo vilicom, stavimo u zagrijanu pećnicu i pečemo oko 5- 7 min.
Izvadimo tijesto iz pećnice, premažemo pekmezom od marelica i nadjenemo pripremljenim jabukama.
Temperaturu smanjimo na 180 C i sve skupa pečemo dalje još oko 25 minuta. 

Pripremimo karamel.

karamel
  • 5 velikih žlica šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • kockica putra
  • mrvica soli
Na laganoj vatri karameliziramo šećer dok ne postane svijetlo smeđe boje.
U drugoj posudici zakipimo slatko vrhnje.
Karameliziranom šećeru dodamo putar, mrvicu soli i oprezno ulijemo vruće vrhnje.
Promiješamo i pustimo da se kuha na laganoj vatri još par minuta.

Pečenu pitu prelijemo toplim karamelom.


U slast!



cookandplay

Broj komentara: 5:

  1. Kada vidim ovakvu divnu kombinaciju,odmah ju poželim isprobati,stvarno perfektno djeluje:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Karamel i jabuke su baš dobitna kombinacija!!! :) Obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  3. imamo domaće jabuke koje su ovih dana stalno u kolačima, ova tvoja pita je predivna pogotovo ovaj karamel

    OdgovoriIzbriši