Pita od jabuka s karamelom i lješnjacima


Sezona je jabuka!
Nabavili smo fine domaće reske i sočne jabuke, ko stvorene za kolač.
Samo je bilo u pitanju - štrudl ili pita?
Premda više volim štrudl, ipak sam odlučila napraviti pitu, ali malo drukčiju od uobičajenih pita s jabukama. Oplemenila sam ju lješnjacima i finim karamelom koji se savršeno sljubio s reskim jabukama.


tijesto
  • 250 gr brašna
  • 120 gr putra
  • 3 žlice smeđeg šećera
  • prstohvat soli
  • 2 žumanjka
  • 1-2 žlice hladnog kiselog vrhnja
U brašno utrljati putar narezan na listiće, dodati redom sve ostale sastojke te lagano i brzo umijesiti prhko tijesto.
Obložiti prozirnom folijom i staviti u frižider na pola sata.

nadjev
  • 1 kg kiselkastijih reskih jabuka 
  • sok od 1/2 limuna
  • malo putra
  • 1 šaka grubo mljevenih lješnjaka
  • malo cimeta
  • 2 žlice šećera
  • 2-3 žlice pekmeza od marelica za premaz
Jabuke oguliti, izrezati na kocke i pokapati limunovim sokom. Prodinstati ih kratko na putru, zatim posipati lješnjacima, cimetom i šećerom, promiješati i ostaviti da se prohlade. 

Pećnicu uključiti na 190 C.
Tijesto razvaljati u krug, nešto šire od veličine kalupa za pite (promjer kalupa 26-28 cm).
Položiti tijesto u kalup, obložiti i stranice.
Izbockati vilicom, staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15 min.
Izvaditi tijesto iz pećnice, premazati pekmezom od marelica i nadjenuti pripremljenim jabukama.
Temperaturu smanjiti na 180 C i sve skupa peći dalje još oko 20 minuta. 

Pripremiti karamel:
  • 5 velikih žlica šećera
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • kockica putra
  • mrvica soli
Na laganoj vatri karamelizirati šećer dok ne postane svijetlo smeđe boje.
U drugoj posudici zakipiti slatko vrhnje.
Karameliziranom šećeru dodati putar, mrvicu soli i oprezno uliti vruće vrhnje.
Promiješati i pustiti da se kuha na laganoj vatri još par minuta.

Pečenu pitu preliti toplim karamelom.






cookandplay

Primjedbe

  1. Kada vidim ovakvu divnu kombinaciju,odmah ju poželim isprobati,stvarno perfektno djeluje:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Karamel i jabuke su baš dobitna kombinacija!!! :) Obožavam!

    OdgovoriIzbriši
  3. imamo domaće jabuke koje su ovih dana stalno u kolačima, ova tvoja pita je predivna pogotovo ovaj karamel

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar