8. rujna 2012.

Štrudla i knedle od šljiva

Evo mene opet sa šljivama :)
Danas dva recepta za klasiku koja je u ovom slučaju vječna i nenadmašiva.
Birajte i uživajte!


Štrudla od šljiva

  • 1/2 kg tankih kora za štrudle
  •  1 kg zrelih šljiva 
  •  šećer, vanil šećer, cimet i prezle za posipanje šljiva
  •  masnoća za pleh i premazivanje kora
  •  štaub šećer za posipanje

Šljive prepoloviti i očistiti od koštica. 
Uzimati po dvije kore, premazati ih s malo vode i ulja.
Na otprilike trećinu do polovicu površine tijesta poredati šljive, posipati sa šećerom i 1 vanil šećerom, cimetom i malo prezli.
Krajeve tijesta preklopiti da fila ne bi izlazila van, zatim zamotati u roladu krenuvši od strane gdje počinje punjenje. 
Ponoviti isto s ostalim korama i filom.
Štruce stavljati jednu do druge u namašteni pleh, i još ih malo premazati uljem. 
Peći u zagrijanoj pećnici na 190 C, oko 35 minuta.
Pečene štrudle izrezati na komade i posipati štaub šećerom.



***


Moj recept za knedle je skroz jednostavan, nije potrebno pripremati stol za valjanje tijesta, sve se napravi ručno i vrlo brzo :)

Knedle od šljiva
(za oko 12 knedli)

tijesto
  • 600 gr krumpira
  • 1 jaje
  • 2 žlice ulja
  • malo soli
  • 200-250 gr brašna
ostalo
  • šljive 
  • kockica putra + 1- 2 žlice ulja
  • oko 3 žlice prezli

Krumpire staviti kuhati u posoljenu vodu.
Za to vrijeme oprati šljive i izvaditi koštice (ili možemo ostaviti cijele šljive).
Kad su krumpiri skuhani ocijediti ih, zgnječiti u pire i posoliti.
Dodati ulje i jaje, te sve dobro izmiješati (paziti da jaje ne dodamo u pre vrući krumpir).
Zatim postepeno dodavati brašno i rukom povezivati sastojke dok ne dobijemo kompaktno i mekano tijesto.

U veliku posudu ili lonac staviti kuhati vodu koju smo posolili i dodali malo ulja.
Dok voda ne zakipi raditi knedle; rukom odvojiti dio tijesta, oblikovati lopticu i na dlanu ju spljoštiti.
Na sredinu staviti šljivu i oko nje zamotati tijesto u kuglicu - knedlu. Ako se tijesto lijepi za dlan, malo pobrašniti.

Tako pripremljene knedle staviti kuhati u proključalu vodu. Lonac malo protresti.
Nakon što knedle izađu na površinu vode kuhati ih još par minuta. 
Ocijediti ih ili vaditi rupičastom žlicom iz vode i staviti u zdjelu.

U tavicu staviti ulje i putar, kad se putar rastopi dodati par žlica prezli, kratko prepržiti te preliti preko knedli u zdjeli. 
Prilikom serviranja knedle posipati kristal šećerom.


...


Ali ni to nije sve! Za idući put pripremila sam vam još jedan desert od šljiva :)
Do tada uživajte u sunčanom vikendu i fino papajte!



cookandplay

Broj komentara: 9:

  1. Biram štrudlu,prekrasna je a na štrudle sam baš slaba,iako ni knedle nisu loše,stvarno slasno sve izgleda:)
    Ugodan vikend želim!

    OdgovoriIzbriši
  2. Šrtudlu nisam još radila, ali su knedle redovito na jelovniku kad je sezona! Malo sa šljivama, malo sa pekmezom... :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nema biranja. Uzimam najprije jedno, pa onda drugo :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Teško je ovdje izabrati jer ne znam što mi je bolje, i štrudla i knedle izgledaju fenomenalno ! Ipak, kako više volim štrudlice biram štrudlu ua isprobati prvu, a kasnije ću sigurno i knedle :)

    OdgovoriIzbriši
  5. ni ja se ne bih mogla odučiti, jedno bolje od drugog, a još k tome šljive jako volim i žao mi je što ove godine nemam domaćih, zbog toga neće ni biti pravog pekemza kod mene, no ovakvi desertići će biti sigurno

    OdgovoriIzbriši
  6. knedle sa šljivama su klasik a tek lani sam prvi put isprobala i štrudlu sa šljivama i bila je fantastična.
    ova tvoja baš zove na još!!

    OdgovoriIzbriši
  7. Tako je, odluka je teška pa je najbolje uzeti i jedno i drugo :). Krasni receptići i fotke!

    OdgovoriIzbriši
  8. Hvala cure! :)
    Znala sam da će vam biti težak izbor :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Sve je krasno i primamljivo!

    OdgovoriIzbriši