Preskoči na glavni sadržaj

Ljetni užitak na pragu jeseni


Ljeto na izmaku, koje polako ali neminovno nagovješćuje jesen, moja je inspiracija za
ovaj desert - za ljetni užitak na pragu jeseni!
Recept sam osmislila za igricu "pogodi sastojke" za Blog.hr. 
Pogađali su se sastojci na osnovu slike, neki su na prvu pomislili da je ovo pita, ali ipak nije:) 
Nije ni klasični crumble, premda na izgled vrlo blizu, ali u mom desertu nema brašna ni tijesta.
Čega sve ima otkrijte u receptu, isprobajte i zaljubit' ćete se u ovu voćno-čokoladnu 
poslasticu, vjerujte mi!




Ljetni užitak na pragu jeseni
  • 500 gr šljiva
  • 3 veće breskve
  • 5 žlica smeđeg šećera
  • cimet
  • 1 žlica ruma 
  • malo prezli
  • 50 gr lješnjaka, grubo narezanih
  • 50-80 gr čokolade 
  • komadić putra 
 + sladoled za serviranje (može i bez)

Šljive prepoloviti i odstraniti koštice.
Breskve oguliti i narezati na kocke.
U manji namašteni kalup (17 x 20 cm) gusto poslagati šljive, posipati ih šećerom i cimetom.
Na to složiti breskve, posipati cimetom i pokapati s rumom.
Zatim sve posipati s prezlima u tankom sloju, tek tolko da malo prekriju voće.
Po prezlima posipati lješnjake i čokoladu narezanu na kockice.
Komadić putra narezati na tanke listiće (oko 8 kom.) koje mjestimično složiti po vrhu.
Peći u donjoj razini pećnice (2.prečka) na 180 C, oko 30 minuta.
Servirati toplo, uz dodatak sladoleda sa strane.
Fino je i hladno, a može i bez sladoleda.









cookandplay

Komentari

  1. Uspjela si, zaljubila sam se u ovu kombinaciju. I naravno, biram toplu verziju uz kuglicu sladoleda.

    OdgovoriIzbriši
  2. ooo da, čokolada, lješnjaci, voće i slatkač ...zaljubljena sam

    OdgovoriIzbriši
  3. divota, obožavam ovakve recepte

    OdgovoriIzbriši
  4. Love is in the air, sve Tamare se zaljubile! :)))
    Hvala puno cure! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo uvijek mogu pojesti kao desert,savrešn zbilja:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Divan crumble, obožavam ovakve deserte, najbolje još tople, sa ili bez sladoleda... :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tanja:) meni je ovaj još bolji od klasičnog crumblea. moraš probati.:)

      Izbriši
  7. I ja sam uvek za komadic crumble, naročito ako mu se doda i jedna kuglica sladoleda. Odlican desert!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Nataša :) I meni je bolji sa sladoledom, ali može i bez :)

      Izbriši
  8. Nemam kaj dodati na prethodne komentare! Za protvan polizat! ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Odlična kombinacija. A čim je tu i sladoled, odmah je sve još bolje!

    OdgovoriIzbriši
  10. može, šalji odmah jednu porciju :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Predobar desert ! Kombinacija je super i izgleda tako dobro i primamnjivo !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su pre…

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama

Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana.Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača
Pripremazlevankeje vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana…