4. rujna 2012.

Buče na čušpajz / Sqoush Stew




Danas preporučam jedno fino starinsko jelo, čušpajz od buča s paradajzom i vrhnjem,
pogotovo sad kad je sezona paradajzu, a i friških buča se još uvijek nađe.
Lagano, zdravo, brzo i fino!

recept

  •  500 gr oguljene i naribane buče ("zagorske")* 
  •  1 manji luk
  •  žlica i pol masti ili ulja
  •  mala žličica šećera
  •  2 velika zrela paradajza (ili pelate ili ukuhani sok)
  •  mala žličica jabučnog octa
  •  malo vegete (poizvoljno)
  •  sol
  •  papar
  •  malo kimla
  •  kiselo vrhnje

Oguljene i naribane buče malo posolimo i stavimo na kratko sa strane.
Paradajze ogulimo i narežemo na manje komade. 
U loncu na masti popržimo sitno narezani luk.
Rukama lagano ocijedimo buče, dodamo ih na luk, malo posolimo, dodamo žličicu šećera i nekoliko puta promiješamo.
Dodamo paradajz, žličicu jabučnog octa, malo kimla i papra.
Promiješamo i podlijemo s vrlo malo vode, tek tolko da prekrije buče. Uzeti u obzir da će i paradajz pustiti svoju vodu.  
Kuhamo na laganoj vatri oko 10-15 minuta, tj. dok se paradajz ne ukuha.
U skuhano jelo dodamo 2 žlice kiselog vrhnja, promiješamo i serviramo. Ili drugi način - da si svatko posebno u tanjur stavi vrhnja po želji.



"Zagorska" buča je izvana zelene boje, većinom sa štraftama i duguljastog oblika, izgledom možda najviše podsjeća na ogromnu tikvicu. Meso ove buče je bijelo kao i kod tikvica.
Najpoznatije jelo od takve buče je Zagorska bučnica.


Savjet plus:
Ovo jelo možemo napraviti i na skroz gusto kao prilog, te umjesto kimla dodati svježeg kopra koji se isto jako fino slaže s bučama. Poslužimo sa restanim ili pire krumpirom, ili žgancima, Naravno, pokraj možemo dodati i poneko pečenje ili faširanac.





cookandplay

1 komentar:

  1. alexxl
    Ja bih na mjesto vode, neki pileći temeljac, ha, kaj misliš?
    04.09.2012. (07:23) - - - -

    Cvjetna
    Zanimljivo, mogu li se umjesto buče iskoristit i male tikvice?
    04.09.2012. (09:02) - - - -

    cookandplay
    @ alexxl, hmm...nisam probala

    @ Cvjetna, može!
    04.09.2012. (09:42) - - - -

    ToxFox
    bućkajmo se, onda ;)
    04.09.2012. (10:59) - - - -

    Teobaldin teatar
    To fakat nikada nisam mogla jesti! To i ćušpajz od krastavaca... a tjerali su me u djetinjstvu. To mi je bila noćna mora, hehe! Možda bi mi se sada i svidjelo da probam, ali ne usudim se... možda da nema toga kiseloga vrhnja... :))
    04.09.2012. (11:01) - - - -

    gogoo
    Uvijek mi se sviđao ovakav čušpajz , a buče podižu imunitet, liječe akne, korisne za bubrege i dr.
    04.09.2012. (11:44) - - - -

    Nisa
    Sad ćeš opet reći da sam razmažena:)))Ne volim buće,ni tikvice...ja čekam tvoje kolače:))
    06.09.2012. (09:25) - - - -

    cookandplay
    @ hehe Foxica, vidim ti tolko jako voliš buče da bi se čak i kupala u njima :P :))

    @ Teo, pa bar nije problem izostaviti vrhnje :)

    @ Gogo, drago mi je, i meni je to jedan od boljih čušpajza!

    @ Nisa :) kolači uskoro, bit će na biranje :)
    06.09.2012. (15:18) -

    OdgovoriIzbriši