Preskoči na glavni sadržaj

Tikvice na čušpajz / Zucchini Stew



Sezona je tikvica i moj prijedlog bi bio
 lagani čušpajz od tikvica s paradajzom i krumpirima.
Brzo je gotovo, taman toliko dok se krumpir skuha,
znači imamo ručak za cca 20 minuta skupa s pripremom!
Brža sam od Jamie-a :))

recept
  • 3 srednje tikvice, ako imate svoje iz vrta na konju ste! :) 
  • 2  manja krumpira
  • 1 mala glavica luka
  •  malo ulja ili masti
  •  ukuhani paradajz ili pelate
  •  malo vegete (proizvoljno)
  •  sol
  •  papar

Krumpire oguliti i narezati na kockice.
Tikvice oprati, oguliti i naribati na onu stranu ribeža na kojoj inače ribamo jabuke za štrudlu.
Na malo ulja ili masti popržiti sitno narezani luk.
Dodati naribane tikvice, promiješati i posoliti, ubaciti krumpire i podliti s vodom. Nemojte pretjerati s količinom vode jer će i tikvice pustiti svoju tekućinu.
Kuhati na laganoj vatri dok krumpir ne omekša i tada dodati malo ukuhanog paradajza tolko da nam fino zacrveni jelo, i još kratko prokuhati. Ako stavljate pelate prvo ih zgnječite vilicom, onda dodajte u varivo.
Na kraju dodati malo papra i dosoliti ako je potrebno.
Po želji možemo pred kraj dodati i malo nasjeckanog peršina.





cookandplay

Komentari

  1. Najbolje da pokreneš seriju recepata pod nazivom 20 minuta, taman idealno za ljetne dane, kao i tvoje današnje jelo

    OdgovoriIzbriši
  2. Volim varivo od tikvica i često ga radim, slično ovome i dodam još malo mrkvice. Ovo tvoje odlično izgleda !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su pre…

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama

Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana.Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača
Pripremazlevankeje vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana…