24. ožujka 2012.

Proljetna pita s blitvom i sirevima / Spring Pie with Mangold and Cheeses



" Proljeće je, a u meni nemir..." pjeva naš Luka Nižetić, a ja nudim pitu koja će
smiriti svaki nemir, pravu proljetnu uživanciju u zdravoj blitvi i finim sirevima.  
Specijalitet za sve slanoljupce!


tijesto
  •  240 gr brašna
  •  120 gr putra 
  •  1 žličica soli
  •  1 jaje
  •  2 žlice hladnog kiselog vrhnja

U veću posudu istresemo brašno.
Zatim u brašno utrljamo na listiće narezani putar.
Dodamo sol, jaje i vrhnje, te brzo umijesimo prhko tijesto.
Oblikujemo ga u kuglu, zamotamo u prozirnu foliju i stavimo u frižider pola sata.
Za to vrijeme blanširamo blitvu i pripremimo sastojke za filu.

fila
  •  350-400 gr blitve
  •  2 režnja češnjaka
  •  malo putra za popržiti češnjak i blitvu
  •  250 gr ricotta sira
  •  2 jaja
  •  1 čašica kiselog vrhnja (180 gr)
  •  100 ml slatkog vrhnja
  •  100 gr ementalera
  •  sol
  •  papar
  •  navrh noža muškatnog oraščića

Blitvu kratko blanširamo (1 min), dobro ocijedimo, posušimo i narežemo.
Na putru popržimo narezani češnjak i blitvu; vrlo kratko, samo dok češnjak zamiriši.
Posolimo i popaprimo, maknemo s vatre i prohladimo.
Pomiješamo ricottu s jajima i vrhnjem. Dodamo blitvu, naribani ementaler, malo papra i muškatnog oraščića, ako je potrebno još posolimo i sve dobro izmiješamo.

Tijesto razvaljamo malo šire od okruglog kalupa promjera 28 cm.
U namašteni kalup prebacimo tijesto i malo ga izbockamo vilicom.
Samo tijesto stavimo u zagrijanu pećnicu na 190 C i pečemo oko 5 - 7 minuta.
Zatim preko tijesta rasporedimo pripremljenu filu.
Vratimo sve u pećnicu, smanjimo temp. na 180 C i pečemo još oko 30-35 minuta ili dok se fila ne zgusne.
Šnitu pite na tanjuru serviramo sa zelenom salatom, radičem ili rikulom. Dobar tek!




cookandplay

2 komentara:

  1. Nisam baš ljubitelj blitve, ali s ovoliko sira prošlo bi i kod mene. Izgleda stvarno fino!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sigurno bi prošlo. :) Hvala Quilly

      Izbriši