ponedjeljak, 20. veljače 2012.

Djedov brk



Djedov brk su simpatični i jako fini prhki kolačići sa sočnom filom
od oraha, pekmeza i čokolade.
Spadaju u sitne kolače, obično se rade za božićne i novogodišnje praznike,
ili svadbe :)
To ne znači da ih ne možemo napraviti bilo kada i fino se zasladiti.
Zaželite li se djedovih brkova recept je tu, korak po korak. :)





Recept

tijesto
  • 1 dcl mlijeka + 2 dkg kvasca i malo soli
  • 40 dkg oštrog brašna
  • 18 dag omekšanog putra
  • 4 žumanjka
  • 3 žlice vrhnja
  • 3-4 žlica šećera

U 1 dl mlakog mlijeka razmrviti 2 dag kvasca i malo soli, dodati odmah u sve ostale sastojke i zamijesiti tijesto. Podijeliti na 3 ista dijela i svaki tanko razvaljati u četverokut.
Malo odrezati rubove kako bi četverokut bio što pravilniji.

1. nadjev
  • pekmez od šljiva
  • oko 15 dkg mljevenih oraha

Obje duže strane tijesta premazati pekmezom od šljiva i posipati mljevenim orasima, s tim da sredinu tijesta (oko 3-4 cm) ostaviti praznom.
Tijesto potom zarolati s obje strane prema unutra kao roladu, sve do praznog prostora na sredini koji ćemo popuniti s drugim nadjevom.

2. nadjev
  • 4 bjelanjka
  • 10-15 dkg šećera (ovisno koliko slatko volite)
  • 20 dag mljevenih oraha

Od bjelanjaka istući snijeg, dodati šećer i tući dalje u čvrsti snijeg.
U snijeg kuhačom lagano umiješati mljevene orahe. Tim nadjevom napuniti sredinu tijesta.

 

Namastiti i malo pobrašniti veliki plitki pleh za pečenje.
Nadjevena tijesta prebaciti na pleh i ostaviti nek odmaraju za vrijeme dok ugrijemo pećnicu.
Uključiti pećnicu na 170-175 C, kad dostigne temperaturu staviti tijesta u pećnicu i peći oko 25-30 minuta. Ispečene kolače malo ohladiti. Pripremiti glazuru.



glazura
  • 10 dag čokolade
  • 1 zlica šećera
  • 8 dkg putra
Sastojke za glazuru otopiti na laganoj vatri i preliti preko nadjeva po sredini. 
S obje strane posipati šećerom u prahu. Kolače izrezati na uže komade i uživati. :) 











cookandplay


Nema komentara:

Objavi komentar