20. veljače 2012.

Djedov brk



Djedov brk su simpatični i jako fini prhki kolačići sa sočnom filom
od oraha, pekmeza i glazurom od čokolade.
Spadaju u sitne kolače, obično se rade za božićne i novogodišnje praznike,
ili svadbe.
To ne znači da ih ne možemo napraviti bilo kada i fino se zasladiti.
Zaželite li se djedovih brkova recept je tu, korak po korak! :)


Djedov brk

tijesto

  • 100 ml mlijeka + 20 gr kvasca i malo soli
  • 400 gr oštrog brašna
  • 180 gr omekšanog putra
  • 4 žumanjka
  • 3 žlice vrhnja
  • 4 žlice šećera

U 100 ml mlakog mlijeka razmrviti 20 gr kvasca i malo soli, ne ostavljati da se diže nego odmah dodati u sve ostale sastojke i zamijesiti tijesto.
Podijeliti na 3 ista dijela i svaki tanko razvaljati u četverokut na dužinu plitkog pleha od pećnice.
Višak tijesta odrezati da bi četverokuti bili što pravilniji.

slika 1
l nadjev
  • pekmez od šljiva
  • mljeveni orasi (oko 150 gr)

Obje duže strane tijesta premazati pekmezom od šljiva, preko pekmeza posipati mljevene orahe, a sredinu tijesta (oko 3-4 cm) ostaviti praznu (slika 1).
Tijesto na kojem je nadjev zarolati s obje strane prema unutra kao roladu, sve do praznog prostora na sredini (koji ćemo popuniti s drugim nadjevom). Krajeve napunjenog dijela tijesta malo pritisnuti.

ll nadjev
  • 4 bjelanjka
  • 150 gr šećera
  • slika 2
  • 200 gr mljevenih oraha

Od bjelanjaka istući meki snijeg, dodavati šećer i tući dalje u čvrsti snijeg.
U snijeg kuhačom lagano umiješati mljevene orahe.
Tim nadjevom napuniti sredine tijesta (slika 2).


Namastiti i pobrašniti pleh za pečenje.
Nadjevena tijesta prebaciti na pleh i ostaviti ih nek odmaraju za vrijeme dok se ne ugrije pećnica.
Uključiti pećnicu na 170-175 C, kad dostigne temperaturu staviti tijesta u pećnicu i peći oko 25-30 minuta.
Pečene kolače ostaviti da se ohlade. 
Pripremiti čokoladnu glazuru.

slika 3
glazura
  • 100 gr čokolade
  • 1 zlica šećera
  • 80 gr putra

Sastojke za glazuru otopiti na laganoj vatri, te preliti preko nadjeva po sredini (slika 3).
Ostaviti da se čokolada stegne.
Obje strrane tijesto posipati šećerom u prahu.
Ohlađene kolače izrezati na uže komade.







cookandplay

2 komentara:

  1. Naišla sam na Vaš blog i prvo sa strane uočila ove kolače, podsjetili ste me na jedne svatove u Slavoniji, tada sam ih prvi put probala.
    Sejvam recept, sve se čini vrlo jasno, ide na probu za ovaj Božić, hvala!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vama na javljanju, drago mi je da Vam se sviđa recept. I ja ću ih opet raditi za Božić, super je kaj ih se može napraviti ranije, dobro podnose stajanje ali ih moram skrivati :)

      Izbriši