20. veljače 2012.

Djedov brk



Djedov brk su simpatični i jako fini prhki kolačići sa sočnom filom
od oraha, pekmeza i glazurom od čokolade.
Spadaju u sitne kolače, obično se rade za božićne i novogodišnje praznike,
ili svadbe.
To ne znači da ih ne možemo napraviti bilo kada i fino se zasladiti.
Zaželite li se djedovih brkova recept je tu, korak po korak! :)


Djedov brk

tijesto

  • 100 ml mlijeka + 20 gr kvasca i malo soli
  • 400 gr oštrog brašna
  • 180 gr omekšanog putra
  • 4 žumanjka
  • 3 žlice vrhnja
  • 4 žlice šećera

U 100 ml mlakog mlijeka razmrviti 20 gr kvasca i malo soli, ne ostavljati da se diže nego odmah dodati u sve ostale sastojke i zamijesiti tijesto.
Podijeliti na 3 ista dijela i svaki tanko razvaljati u četverokut na dužinu pleha od pećnice.
Višak tijesta odrezati da bi četverokut bio što pravilniji.

slika 1
l nadjev
  • pekmez od šljiva
  • mljeveni orasi (oko 150 gr)

Obje duže strane tijesta premazati pekmezom od šljiva, preko pekmeza posipati mljevene orahe, a sredinu tijesta (oko 3-4 cm) ostaviti praznu (slika 1).
Tijesto na kojem je nadjev zarolati s obje strane prema unutra kao roladu, sve do praznog prostora na sredini (koji ćemo popuniti s drugim nadjevom). Krajeve napunjenog dijela tijesta malo pritisnuti.

ll nadjev
  • 4 bjelanjka
  • 150 gr šećera
  • slika 2
  • 200 gr mljevenih oraha

Od bjelanjaka istući meki snijeg, dodavati šećer i tući dalje u čvrsti snijeg.
U snijeg kuhačom lagano umiješati mljevene orahe.
Tim nadjevom napuniti sredine tijesta (slika 2).


Namastiti i pobrašniti veliki plitki pleh za pečenje.
Nadjevena tijesta prebaciti na pleh i ostaviti ih nek odmaraju za vrijeme dok se ugrije pećnica.
Uključiti pećnicu na 170-175 C, kad dostigne temperaturu staviti tijesta u pećnicu i peći oko 25-30 minuta.
Pečene kolače ostaviti da se ohlade.
Pripremiti čokoladnu glazuru.

slika 3
glazura
  • 100 gr čokolade
  • 1 zlica šećera
  • 80 gr putra

Sastojke za glazuru otopiti na laganoj vatri i preliti preko nadjeva po sredini (slika 3).
Ostaviti da se čokolada stegne.
Obje strane tijesta posipati šećerom u prahu.
Ohlađene kolače izrezati na uže komade.







cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar