Domaća pita od čokolade




Ovo je moja najomiljenija pita, 
od finog prhkog tijesta i pjenaste čokoladno-orašaste file koja se topi u ustima... 
                           A zašto se zove "domaća"? Zato jer nije američka:)

tijesto
  • 250 gr brašna
  • 180 gr hladnog putra 
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak (bjelanjak odvojiti sa strane za filu)
  • 2-3 žlice hladne vode
U brašno utrljati putar narezan na listiće, dodati ostale sastojke i umijesiti tijesto.
Kuglu tijesta podijeliti na dva dijela, svaki dio omotati prozirnom folijom i staviti u frižider na cca 1 sat.

fila
  • 100 gr čokolade 
  • 5 žumanjka
  • 180 gr šećera 
  • 1 vanili šećer
  • 150 gr mljevenih oraha ili lješnjaka
  • 6 bjelanjka (5+1)
Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se malo prohladi.
Žumanjke s oba šećera umutiti pjenasto, zatim umiješati mljevene orahe i otopljenu čokoladu.
Na kraju kuhačom ili spatulom lagano umiješati čvrsti snijeg od 6 bjelanjaka.

Jedan dio tijesta tanko razvaljati između pek papira (na veličinu manjeg kalupa za kolače).
Položiti tijesto u kalup, ispikati čačkalicom i gore rasporediti filu.
Razvaljati i drugi dio tijesta, pa ga s pomoću valjka prebaciti preko file.
Površinu mjestimično ispikati čačkalicom.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 175 C i peći oko 40-45 minuta.
Pečenu toplu pitu posipati šećerom u prahu.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim izrezati na kocke.




cookandplay

Primjedbe

  1. Uh, ja ne smijem zaviriti na tvoj blog!
    Kako to dobro izgleda! Sad moram ići njuškati po frižideru da nađem nešto slatko!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar