17. ožujka 2012.

Domaća pita od čokolade


Ovo je moja najomiljenija pita, 
od finog prhkog tijesta i pjenaste čokoladno-orašaste file koja se topi u ustima...

tijesto
  • 250 gr brašna
  • 180 gr hladnog putra 
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak
  • 3 žlice hladne vode

U brašno utrljati putar narezan na listiće, dodati ostale sastojke i umijesiti glatko tijesto.
Kuglu tijesta podijeliti na dva dijela, svaki dio omotati prozirnom folijom i staviti u frižider na minimalno 1 sat!

fila
  • 100 gr oraha (ili lješnjaka)
  • 100 gr čokolade
  • 5 žumanjaka
  • 150 gr šećera 
  • 1 vanili šećer
  • snijeg od 6 bjelanjaka

Orahe samljeti, čokoladu otopiti na pari.
Žumanjke s oba šećera umutiti pjenasto, umiješati mljevenje orahe, te otopljenu i prohlađenu čokoladu.
Zatim kuhačom lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka.

Manji kalup za pečenje kolača (16x28 cm) namastiti i pobrašniti.
Radnu podlogu pobrašniti, izvaditi iz frižidera jedan dio tijesta i tanko ga razvaljati, zatim položiti u kalup.
Na tijesto u kalupu rasporediti filu.
Razvaljati i drugi dio tijesta, te ga s pomoću valjka prebaciti preko file.
Površinu mjestimično izbockati čačkalicom.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 175 C i peći oko 35 minuta.
Pečenu toplu pitu posipati šećerom u prahu.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi i zatim izrezati na kocke.





cookandplay

2 komentara:

  1. Uh, ja ne smijem zaviriti na tvoj blog!
    Kako to dobro izgleda! Sad moram ići njuškati po frižideru da nađem nešto slatko!

    OdgovoriIzbriši