Voćna pita




Još jedna pita u mom pita-serijalu i za ovu sezonu mislim da bi to bilo to!
Ovaj put sam složila pitu od voća kakvog sam tog trena imala doma; jedne jabuke, malo grožđica, suhih ribizla i paketić smrznutih šljiva.
Pita je ispala baš fino osvježavajuća.

tijesto
  •  220 gr brašna
  •  110 gr putra  
  •  2 velike žlice šećera
  •  prstohvat soli 
  •  1 žumanjak
  •  2 žlice hladne vode
Umijesiti prhko tijesto na način da u brašno utrljamo putar narezan na listiće dok ne dobijemo mrvičastu smjesu, dodamo ostale sastojke, povezujemo ih s brašnom i oblikujemo kuglu od tijesta. Omotati prozirnom folijom i staviti u frižider na 1/2 sata.

fila
  •  15 svježih ili smrznutih šljiva
  •  1 velika naribana jabuka
  •  šećer
  •  cimet
  •  1 čašica kiselog vrhnja (180 gr)
  •  1 vanili šećer
  •  malo grožđica i suhih ribizla
Očistiti šljive od koštica i prepoloviti ih. Ako su šljive smrznute, odlediti ih do pola i izvadi koštice.
Tijesto razvaljati u krug, položiti u namašteni okrugli kalup, te malo izbockamo vilicom.
Staviti samo tijesto u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 8 minuta.
Izvaditi tijesto iz pećnice, posipati cimetom, poslagati šljive i naribanu jabuku, te po voću posipati malo šećera i cimeta (možemo dodati i koju žlicu prezli).
U 2 dcl kiselog vrhnja umiješati 1 žlicu šećera, 1 vanilin šećer, grožđice i suhe ribizle,
te premazati preko šljiva i jabuka na piti.
Vratiti u pećnicu, smanjiti temp. na 180 C, i sve skupa peći dalje još oko 20-tak minuta.
Serviranu šnitu pite posipati šećerom u prahu.




cookandplay

Primjedbe