27. ožujka 2012.

Voćna pita




Još jedna pita u mom pita-serijalu i za ovu sezonu mislim da bi to bilo to!
Ovaj put sam složila pitu od voća kakvog sam tog trena imala doma; jedne jabuke, malo grožđica, suhih ribizla i paketić smrznutih šljiva.
Pita je ispala baš fino osvježavajuća.


tijesto
  •  230 gr brašna
  •  120 gr putra  
  •  2 velike žlice šećera
  •  prstohvat soli 
  •  1 žumanjak
  •  2 žlice hladne vode

Umijesimo prhko tijesto, na način da u brašno utrljamo putar narezan na listiće dok ne dobijemo mrvičastu smjesu, dodamo ostale sastojke, povezujemo ih s brašnom i oblikujemo kuglu od tijesta. Omotamo prozirnom folijom i stavimo u frižider na 1/2 sata.

fila
  •  15 svježih ili smrznutih šljiva
  •  1 velika naribana jabuka
  •  šećer
  •  cimet
  •  1 čašica kiselog vrhnja (180 gr)
  •  1 vanili šećer
  •  malo grožđica i suhih ribizla

Očistimo šljive od koštica i prepolovimo ih. Ako su šljive smrznute, odledimo ih do pola i izvadimo koštice.
Tijesto razvaljamo u krug, položimo u namašteni okrugli kalup, te malo izbockamo vilicom.
Stavimo samo tijesto u zagrijanu pećnicu na 190 C i pečemo oko 7 minuta.
Izvadimo tijesto iz pećnice, posipamo cimetom, poslažemo šljive i naribanu jabuku, te po voću posipamo malo šećera i cimeta (možemo dodati i koju žlicu prezli).
U 2 dcl kiselog vrhnja umiješamo 1 žlicu šećera, 1 vanilin šećer, grožđice i suhe ribizle,
te premažemo preko šljiva i jabuka na piti.
Vratimo u pećnicu, smanjimo temp. na 180 C, i sve skupa pečemo dalje još oko 20-tak minuta.
Serviranu šnitu pite posipamo šećerom u prahu.




cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar