28. ožujka 2012.

Torta Praskozorje

I nakon raznih pita i pitica konačno se vraćam kremastim kolačima i tortama.
Najdraži su mi oni koji nastanu kad me nešto inspirira. 


Za ovu tortu inspiracija mi je bila ...


 ...pogađate?


Da, da, veličanstvena Sumrak saga, vampirići i tak to :))

TORTA PRASKOZORJE

biskvit
(mjera čaša od 200 ml)
  •  3 jaja
  •  150 ml šećera
  •  100 ml ulja
  •  100 ml mlijeka
  •  1 žlica ruma
  •  2 žlice kakaa
  •  300 ml brašna prosijanog s 1/2 vrećice praška za pecivo

Prvo dobro i pjenasto umutimo jaja sa šećerom.
Zatim umiješamo ulje, mlijeko, rum i kakao.
Na kraju kuhačom ili spatulom umiješamo brašno s praškom za pecivo.
Smjesu prelijemo u okrugli kalup prethodno obložen papirom za pečenje.
Ispečemo u zagrijanoj pećnici na temp.180 C.
Pečeni biskvit izvadimo iz kalupa i ohladimo.

ganache krema

  • 200 gr tamne čokolade 
  • 350 ml slatkog vrhnja za šlag 

Vrhnje zagrijemo do vrenja (ne smije zakipjeti) te prelijemo preko natrgane čokolade.
Miješamo dok ne dobijemo glatku smjesu.

Biskvit vratimo u odvojivi kalup kojeg smo obložili folijom.
Preko biskvita prelijemo ganache kremu.
Dobro ohladimo u frižideru. Tekuća krema će se nakon hlađenja stisnuti.

sirup od višanja

  • 50 gr šećera 
  • višnje iz kompota (oko pola staklenke)
  • 2-3 čepa višnjevca 
  • 1 vanili šećer 

U posudu stavimo šećer, dodamo višnje i malo soka iz kompota, te pustimo nek se sve topi na laganoj vatri. Povremeno promiješamo.
To sve traje oko 15-20 min, odnosno dok ne dobijemo malo gušći sirup.
Pred kraj dodamo višnjevac i vanili šećer.
Izvadimo višnje iz sirupa i stavimo u ukrasnu zdjelicu ili čašu.

šlag

  • 200 ml slatkog vrhnja za šlag

Kad se torta ohladila premažemo ju šlagom.
Prilikom posluživanja svaku šnitu torte prelijemo s malo sirupa i ukrasimo višnjama iz sirupa.

 Iiiiii....masakr! njami





Uh, umorih se od pisanja ove moje sage od recepta...al nadam se da je sve jasno. 
U slast i uživajte!


Ko se boji vampira još.... 
pjeva




cookandplay

1 komentar:

  1. Quilling Paper Paradise
    Prava saga! Fino crveno vampirski! :))) Treba probati svakako. Imam u škrinji nekih višanja...
    28.03.2012. (07:36) - - - -

    Tiana
    Njam njam . volim takve slastice makar sve više odustajem od toga, samo zbog klinca uglavnom pečem i radim slatko.
    28.03.2012. (09:58) - - - -

    kalorijski restoran minus40kg ... dražeN ;)
    Ovo je ljepota sna božićne noći na samom početku proljeća, tj. grožđice u pahuljicama su moj realni slatki domet ovih dana, pa ću eto, gledati, uživati u bojama i naznaci čarolije okusa :)))
    28.03.2012. (11:37) - - - -

    cookandplay
    Hvala svima na lijepim komentarima:)
    vidim niko se ne boji vampira hehehe

    28.03.2012. (12:53) - - - -
    What'sfordessert
    Mislim da ću ovu tvoju sagu napraviti s trešnjama. Obožavam kremaste kolače, ali višnje ne volim
    28.03.2012. (14:13) - - - -

    fra gavun
    Da uživamo gledat jel'...hehe dobraaa!:)
    28.03.2012. (20:58) - - - -

    moj nadimak
    super novi kolač!
    29.03.2012. (21:26) - - - -

    M.L. Handmade
    mmm..otvorio mi se apetit!! :)
    02.04.2012. (09:39) - - - -

    kalorijski restoran minus40kg ... dražeN ;)
    Kod mene nikada ne fali češnjaka, zato se ne bojim vampira, mada, da ih ima, ima ih, i da znaju piti krv na slamku, bome znaju ;)
    02.04.2012. (14:33) - - - -

    cookandplay
    @ Drazen...., hehe, da, češnjak je odličan, ali ima za i drugih "lijekova" ;)

    Hvala svima na posjeti i komentarima :)
    04.04.2012. (00:37) - - - -

    samoanestezija
    Mljac, mljac,mljaaaaaaaaac:)
    Razmišljam što da pravim za Uskrs, pa malo švrljam po tvom blogu i inspiriram se:)
    04.04.2012. (22:53) - - - -

    cookandplay
    @ Samoanestezija, :) drago mi je, nadam se da ćeš pronaći nešto za sebe.
    05.04.2012. (01:09)

    OdgovoriIzbriši