6. travnja 2012.

Pinca - Croatian Eastern sweet Bread



Za mene nema ljepšeg ni svečanijeg doručka od uskršnjeg! 
Cijela je obitelj uz blagdanski stol na kojem se šarene vesele pisanice i miriši kuhana šunka, hren, mladi luk i rotkvice...
i naravno slatka orehnjača, makovnjača ili kuglof. 




No ja ću danas krenuti malo južnije, u naše primorske krajeve, od kuda donosim recept za Pincu. 
To je mirisna slatka pogača koja se tradicionalno priprema za Uskrs u hrvatskim 
primorskim krajevima, ali zna krasiti i blagdanske stolove kontinentalne Lijepe Naše :)




recept
  • 500 gr brašna
  • 1/2 kockice friške germe (ili 1 vrećica suhe)
  • dobar prstohvat soli
  • 80 gr šećera
  • 2 vanili šećera 
  • korica 1 limuna 
  • 180 ml mlakog mlijeka
  • 100 gr otopljenog putra
  • 3 žumanjka
  • 3 žlice ruma
  • 1 žlica rakije ili likera od limuna
+
  • grožđice oko 60 gr (namočiti u malo ruma)
  • bjelanjak za premazivanje

Tijesto umijesiti na način ovisno s kakvom germom radimo; friškom ili suhom.
U nastavku ću opisati oba načina:

1.
a) tijesto s friškom germom
Od ukupne količine mlakog mlijeka odvojiti u šalicu oko 50 ml, dodati razmrvljenu germu, žličicu šećera i malo brašna posipati odozgo. Ostaviti na toplom mjestu da se germa aktivira i naraste.
Brašno istresti u veću zdjelu, dodati sol, oba šećera i limunovu koricu.
Dodati dignutu germu, ostatak mlakog mlijeka, otopljeni putar, malo umućene žumanjke, rum i rakiju, te sve povezivati s brašnom (ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima).
Zatim smjesu prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i umijesiti glatko i čvrsto tijesto.

    ili

b) tijesto sa suhom germom
U veću posudu istresti brašno, umiješati suhu germu, sol, oba šećera i limunovu koricu.
Dodati mlako mlijeko, otopljeni putar, malo umućene žumanjke, rum i rakiju, te sve povezati s brašnom (ručno ili mikserom sa spiralnim nastavcima).
Zatim smjesu prebaciti na pobrašnjenu radnu podlogu i umijesiti glatko i čvrsto tijesto.

2. 
Tijesto staviti u zdjelu, pokriti krpom i ostaviti neka raste bar 2 sata, pa i duže. Vrijeme dizanja je vrlo bitno, jer ovo tijesto je čvrsto i treba mu duže dok naraste. Također valja paziti da bude na toplom mjestu i bez propuha. 

3. 
Dignuto tijesto premijesiti dodavši ocijeđene grožđice, te formirati okrugli oblik. 
Prebaciti na papirom prekriven plitki pleh od pećnice.
Ostaviti pokriveno na toplom mjestu da se još jednom digne, oko 45 min.

4.
Zatim na sredini pogače škarama zarezati dublje linije u obliku križa (krenemo škarama od sredine prema krajevima).
Stranice pogače koje nisu zarezane premazati bjelanjkom.
Staviti u pećnicu uključenu na 170 C i peći oko 35-40 minuta. 





cookandplay

1 komentar:

  1. Komentari preneseni s mog bivšeg bloga:

    What'sfordessert
    U mom se kraju slatka pogača jede zajedno s mesom, jajima i lukom. Hren i rotkvice nisu uobičajene.
    Pinca ti je super ispala. Nadam se da ćeš stići napraviti planirane kolače. Sretan Uskrs!
    06.04.2012. (23:20) - - - -

    cookandplay
    @ Whatsfordessert, hvala, također sretan Uskrs!
    Kod nas pinca nije uobičajena, ali mene je osvojila pa ju zadnjih godina pečem za svaki Uskrs. Ne jedemo ju zajedno s mesom i jajima već kao kolač, u biti meni je to kao kuglof.:)
    07.04.2012. (02:28) - - - -

    fra gavun
    Još da si napisala adresu pa da navratim kušati, no apsolutno vjerujem
    da je za pet. Slasno ti bilo i SRETAN USKRS Tebi i najmilijima!:)
    07.04.2012. (17:34) - - - -

    kalorijski restoran minus40kg ... dražeN ;)
    Sretan Uskrs ;)
    08.04.2012. (02:12) - - - -

    cookandplay
    @ Fra Gavun, e tak ti je to prek neta :))
    Hvala na lijepim željama, takodjer tebi i tvojima sretan Uskrs!
    @ Drazen...., hvala, također sretan Uskrs!
    09.04.2012. (00:50) - - - -

    gogoo
    Kod nas je pinca u zjaja na svakom stolu . Sretni Uskršnji blagdani.
    10.04.2012. (00:17)

    cookandplay
    @ gogo, hvala, također sretan Uskrs!

    OdgovoriIzbriši