Preskoči na glavni sadržaj

Danski keksi s maslacem


Tope se u ustima!:)

200 gr maslaca sobne temperature
100 gr šećera u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije (ili vanili šećer)
1 veliko jaje
300 gr brašna

Umutiti maslac sa šećerom u prahu dok ne postane pjenasto.
Dodati vaniiju i umiksati jaje.
Zatim postepeno dodavati malo po malo brašna miješajući kuhačom ili spatulom.
Smjesu staviti u dresir vrećicu sa zvjezdastim nastavkom.
Na pleh koji smo obložili papirom istiskivati kolutove.
Staviti u prethodno zagrijanu pećnicu na 170 C i peći oko 10-13 minuta. Paziti da ne potamne.







cookandplay

Komentari

  1. Lijepo, neka je i keksa i kolača ovih dana. Sretan ti Božić.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oekivao sam neki novi prigodni recept ali nema veze, ima ih sa strane. Sretno u Novoj 2020.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ima ih u arhivi kolko hoces:) ali u pravu si u zadnje vrijeme manje objavljujem. Hvala ti na posjeti i lijepim željama, također sve najbolje u Novoj 2020.!

      Izbriši

Objavi komentar

POPULARNI RECEPTI

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Ova fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor za dobar početak dana! Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima. recept  (za 12 peciva) 350 gr brašna 1 pecilni prašak 1 žličica soli 1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)   100 ml blagog maslinovog ulja 50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanje sjemenke po izboru za posipanje U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom. Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min. c

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo. Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek.  Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:) Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle

Tenka Gibanica /Thin Gibanica - Croatian flat Cheese Pie

Premda je ljeto, kod mene pećnica dela ful gas. Baš mi se jela gibanica, i to ne bilo koja već Tenka! Kad sam bila mala, mama je često znala peći gibanice, štrudle, štrukle i sve ono kaj se danas smatra tradicionalnim specijalitetima. Ja sam pak više voljela neke druge kolače. S vremenom, kako sam postajala odraslija, moj se ukus mijenjao i postalo mi je žao za sve propuštene bučnice i gibanice. Nadoknađujem li to danas? Možda..., ali na žalost neke stvari se više nikad ne mogu nadoknaditi na onaj način kako je to prije bilo. Tenka gibanica je hrvatsko tradicionalno jelo ili slani kolač (koji može biti i slatki) s područja Zagorja i Prigorja odnosno Zagrebačke županije. Postoje varijacije na temu, ovisno o pojedinom mjestu iz spomenutih regija, radi se o neznatnim specifičnostima u recepturi te različitim nazivima (npr.gibanica na tenkem, strepa ili loparka), no osnova recepta je u biti svuda ista. Ovo jelo može biti kolač, ručak, večera ili super zakuska kad nam dođu

Kolač od mrkve, oraha, rogača itd :) bez šećera!

Volim slatke izazove, a zdravi kolači pravi su primjer za to. Složila sam kolač od mrkve bez šećera, dodavši nekoliko omiljenih mi sastojaka: orahe, rogač, cimet i ... maslinovo ulje, koje je osim svog zdravog djelovanja pridonijelo punoći okusa i super sočnosti. Ubacila sam i malo kurkume, nek se nađe kad se priča da je tak zdrava:) Ovaj kolač nije samo slastica, već i dobar izvor vitamina i energije. Zasladite se bez šećera i uživajte, petak je! Kolač od mrkve, oraha i rogača biskvit 200 gr mrkve (sitno naribati) 4 jaja 4 žličice stevije u prahu * 1 žličica cimeta navrh noža kurkume  100 ml blagog maslinovog ulja   malo limunovog soka 100 gr mljevenih oraha 100 gr integralnog brašna 4 žlice mljevenog rogača 1 žličica sode bikarbone mrvica soli Žumanjke i steviju umutiti, dodati cimet i kurkumu. Dodati naribanu mrkvu, uliti ulje, iscijediti nekoliko kapi limunovog soka i sve promiješati. U drugoj posudi pomiješati orahe, brašno, rogač i sodu bik

Baklava s jogurtom

Baklava..... što reći?! Taj slatki grijeh jednostavno ostavlja bez riječi. Bar mene. Obožavam sve vrste baklava, od onih klasičnih pa sve do čokoladnih. Jedna od dražih upravo mi je ova s orasima i kremom od jaja i jogurta. Nije pretjerano slatka, jogurt malo razblaži jake okuse oraha i šećera, ali je zbog kreme iznimno punog okusa i vrlo sočna. Dodatnu sočnost naravno daje i sirup od limuna, u koji sam dodala još malo soka od limete. recept tijesto 1/2 kg tankih kora za štrudle nadjev 3 cijela jaja 1 čaša jogurta 1 čaša ulja (čaša od jogurta) 1 čaša šećera 1 prašak za pecivo 300 gr mljevenih oraha  sirup 1 čaša šećera  2 čaše vode  1 vanilin šećer sok od 1/2 limuna + po želji sok od 1/2 limete Prvo skuhati sirup - u posudu staviti vodu sa šećerom, kad zakipi kuhati na laganoj vatri oko 5-7 minuta, zatim dodati vanilin šećer i sok od 1/2 limuna (i po želji limete) i još kratko prokuhati. Dobiveni sirup ostaviti da se polako ohla

LCHF torta s mascarpone sirom

LCHF (low carb, high fat) je način prehrane koji se, pojednostavljeno rečeno, zasniva na smanjenom unosu ugljikohidrata a povećanom unosu masnoća. Tim načinom prehrane već neko vrijeme pokušavam riješiti iznenadnu alegiju, kojoj se u godinu dana nije uspio otkriti uzrok. Slali su me "od nemila do nedraga", raznim stručnjacima od koji je svatko imao svoju verziju, a od svega toga nikakvih pomaka na bolje. Osjećam se ko pokusni kunić i već sam se umorila od njih. I tako silom tih prilika i neprilika odlučila sam uzeti stvar u svoje ruke. Izmedju ostalog pokušavam i s LCHF, pa da vidimo! Drž'te fige:) Za sad mi je najteže bez kolača:( Naime, LCHF zabranjuje konzumiranje pšeničnog brašna i šećera, a time i klasičnih kolača, torta i keksa, stoga je pravi izazov napraviti ukusnu slasticu bez tih uobičajeno osnovnih sastojaka za kolače. Ali može se! Brašno se obično zamjenjuje brašnom od raznih sjemenki i orašastih plodova, dok se umjesto šećera dodaju neki drugi z

Abšmalcani grah

Abšmalcani grah, ili na masti preprženi grah u tavici, je vrlo jednostavno i starinsko jelo, meni jako fino i omiljeno.  Grah na ovaj način možemo poslužiti kao samostalno jelo, uz zelenu salatu ili neku "kiselinu" kao što su kisela paprika ili krastavci. Takodjer jako fino paše kao prilog uz svinjsko pečenje ili kobasice, a posebno dobro ide uz meso s roštilja. Abšmalcani grah 300 gr skuhanog graha 1 veliki luk narezan na listiće malo svinjske masti  1 ravna žlica brašna 1 žličica mljevene crvene paprike 1 žličica vegete (proizvoljno) sol papar Luk narežemo na listiće. U većoj tavi na masti (najbolje domaća svinjska) na laganoj vatri prepržimo luk dok lagano ne zažuti. Dodamo skuhani i ocijedjeni grah i kratko ga prepržimo na luku miješajući. Zatim pobrašnimo i par puta promiješamo da se brašno malo poprži. Dodamo sol, papar i po želji malo vegete. Na kraju dodamo mljevenu crvenu papriku, promiješamo i odmah podlijemo s malo vode u kojoj se ku

Domaća pita od čokolade

Ovo je moja najomiljenija pita,  od finog prhkog tijesta i pjenaste čokoladno-orašaste file koja se  topi u ustima... tijesto 250 gr brašna 180 gr hladnog putra  prstohvat soli 1 žumanjak (bjelanjak ostaviti sa strane za filu) 2 žlice hladne vode U brašno utrljati putar narezan na listiće, dodati ostale sastojke i brzo umijesiti tijesto. Kuglu tijesta podijeliti na dva dijela, svaki dio omotati prozirnom folijom i staviti u frižider na 1 sat. fila 100 gr čokolade  150 gr mljevenih oraha ili lješnjaka 5 žumanjaka 180 gr šećera  1 vanili šećer 6 bjelanjaka (5+1) Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se malo prohladi. Žumanjke s oba šećera umutiti pjenasto, zatim umiješati mljevene orahe i otopljenu čokoladu. Na kraju kuhačom lagano umiješati čvrsti snijeg od 6 bjelanjaka. Jedan dio tijesta tanko razvaljati između pek papira. Položiti ga u kalup za kolače i gore rasporediti filu. Razvaljati i drugi dio tijesta, pa ga

Šnite od rogača i naranče

O samom rogaču i njegovim svojstvima već sam pisala u nekoliko navrata. Sad bi samo preporučila ove mirisne i sočne šnite, meni jako fine. Vrlo su jednostavne i brzo gotove. Mogu reći kako potvrđuju onu tezu da su ponekad najjednostavnije stvari i najbolje!:) recept (mjera je čaša od 2 dcl)   3 jaja 1 čaša šećera 1 i 1/2 čaše brašna    1 čaša mljevenog rogača  1 prašak za pecivo  1 žličica cimeta 3/4 čaše ulja 3/4 čaše mlijeka  korica od 1 bio naranče 3 žlica soka od naranče  1 žlica ruma oko 80 gr grožđica + malo ruma za namakanje (može i bez grožđica) Grožđice oprati i namočiti u malo ruma. Mikserom pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Brašno pomiješati s mljevenim rogačem, praškom za pecivo i cimetom, sve prosijati kroz gusto sito te umiješati u smjesu od jaja.  Uliti ulje i mlijeko, d odati naribanu koricu naranče, zatim sok i rum, pa sve promiješati. Na kraju dodati ocijeđene grožđice. Namastiti i pobrašniti dva man

Mak kocke / Poppyseed cake

Moj stari dobri recept za najfinije i najsočnije kocke od maka s pekmezom i čokoladom! mjera = čaša od 2 dcl 3 jaja  1 čaša šećera  naribana korica limuna  1 čaša brašna  1/2 vrećice praška za pecivo  1 čaša mlijeka  3/4 čaše ulja  2 žlice ruma  1 žličica cimeta  2 čaše mljevenog maka (1 pakiranje od 200 gr) za premaz: pekmez od višanja ili marelica za čokoladnu glazuru: 100 gr čokolade, 80 gr putra, par žlica mlijeka Jaja sa šećerom umutiti pjenasto. Dodati naribanu koricu limuna, prosijano brašno s praškom za pecivo i sve dobro izmiješati da smjesa bude glatka i bez grudica. Zatim umiješati mlijeko, ulje i rum. Na kraju umiješati cimet i mak. Smjesu izliti u namašteni i pobrašnjeni kalup za kolače srednje veličine. Staviti u vruću pećnicu na 180 C i peći oko 30 minuta. Pekmez malo ugrijati i premazati preko toplog kolača. Kad se prohladi preliti čokoladnom glazurom. cookandplay