24. travnja 2018.

Mak tart


Mak je strast, mak je slast:)



prhko tijesto
  • 240 gr brašna
  • 120 gr hladnog putra
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak (bjelanjak odvojiti u posebnu zdjelu, kasnije će nam trebati za filu)
  • oko 3-5 žlica hladne vode
U brašno umiješati šećer i sol, dodati putar narezan na listiće i prstima ga utrljati u brašno dok ne dobijemo mrvičastu smjesu. Dodati žumanjak i postepeno vodu te povezivati sastojke u tijesto. Mijesiti vrlo kratko, samo dok se sve ne poveže u kuglu.

Dno okruglog kalupa za pite obložiti papirom za pečenje ili malo namastiti.
Tijesto razvaljati nešto šire od veličine kalupa. Prebaciti ga u kalup tako da i stranice budu obložene. Pritisnuti tijesto prstima uz stranice.
Popikati vilicom, staviti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći 10 minuta.

fila
  • 200 gr mljevenog maka
  • 2 žlice šećera
  • 1 bourbon vanili šećer
  • 3 vrhom pune žlice meda
  • korica 1 limuna
  • 100 ml mlijeka
  • 60 gr putra
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlice grisa
  • 2 jaja
  • 4 žlice pekmeza od šipka, za premazivanje tijesta
U velikoj zdjeli pomiješati mak, šećer, vaniliju, med i naribanu koricu limuna.
Zakuhati mlijeko i u njemu otopiti putar.
Vruće mlijeko s putrom preliti preko sastojaka u zdjeli i promiješati.
Umiješati rum, gris i na kraju 2 žumanjka.
Bjelanjke dodati onom bjelanjku koje smo odvojili prilikom izrade tijesta, istući čvrsti snijeg i lagano umiješati u smjesu od maka.

Izvaditi tijesto iz pećnice, premazati ga debljim slojem pekmeza, preko toga izliti smjesu od maka i sve skupa peći dalje na 170 C oko 25-30 minuta.





cookandplay

4 komentara:

  1. This looks heavenly! Thanks for the share, this looks like the perfect treat for summer. Need to get back into the swing of things when it comes to cooking. Thanks for the share.
    Greg Prosmushkin

    OdgovoriIzbriši