Mak tart / Poppy Seeds Tart



Mak je strast, mak je slast:)

prhko tijesto
  • 240 gr brašna
  • 120 gr hladnog putra
  • 3 žlice šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žumanjak (bjelanjak ostaviti za filu)
  • par žlica hladnog mlijeka ili vode
U brašno umiješati šećer i sol, dodati putar narezan na listiće i prstima ga utrljati u brašno dok ne dobijemo mrvičastu smjesu. Dodati žumanjak i malo mlijeka ili vode, te povezivati sastojke dok se ne povežu u kuglu.
Tijesto razvaljati nešto šire od veličine kalupa za pite. Prebaciti ga u kalup tako da i stranice budu obložene. Pritisnuti tijesto uz stranice.
Popikati vilicom, staviti u zagrijanu pećnicu na 190 C i kratko zapeći, oko 8 minuta.

fila
  • 200 gr mljevenog maka
  • 2 velike žlice šećera
  • 1 bourbon vanili šećer
  • 3 pune žlice meda
  • korica 1 manjeg limuna
  • 100 ml mlijeka
  • 60 gr putra
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlice grisa
  • 1 jaje + 1 bjelanjak (onaj od tijesta)
  • 4 žlice pekmeza od šipka (za premazati tijesto)

U velikoj zdjeli pomiješati mak, šećer, vaniliju, med i naribanu koricu limuna.
Zakuhati mlijeko i u njemu otopiti putar.
Preliti preko sastojaka u zdjeli, dobro promiješati i ostaviti da se prohladi.
Umiješati rum, gris i na kraju žumanjak.
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg i lagano umiješati u smjesu od maka.

Tijesto koje smo kratko zapekli premazati debljim slojem pekmeza, preko toga izliti smjesu od maka i peći dalje na 170 C oko 30 minuta.






cookandplay

Primjedbe

  1. This looks heavenly! Thanks for the share, this looks like the perfect treat for summer. Need to get back into the swing of things when it comes to cooking. Thanks for the share.
    Greg Prosmushkin

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar