21. prosinca 2018.

Karamel kocke (bez pečenja)


Jednostavne i brze kocke s finom mliječnom karamel kremom i orasima. Mljac!

za kremu
  • 800 ml mlijeka
  • 150 gr šećera (100 gr za topiti + 50 gr naknadno)
  • 2 jaja
  • 5 žlica brašna
  • 1 vanili šećer
ostalo
  • 3 šake oraha (samljeti)  
  • 300 gr petit-beurre keksa
  • 150 ml toplog mlijeka za umakati kekse

U veliku duboku posudu ili lonac staviti 100 gr šećera i topiti na laganoj vatri. Ne miješati, samo neka se lagano topi do svijetlo brončane boje. Ugasiti vatru i oprezno uliti 600 ml mlijeka.
Uključiti opet laganu vatru i čekati da se karamel otopi u mlijeku, zatim umiješati još 50 gr šećera.

U zdjeli pomiješati jaja, brašno, vanili šećer i 200 ml hladog mlijeka dok ne dobijemo glatku smjesu bez grudica. Dodati 4 žlice (postepeno žlicu po žlicu) vrućeg karameliziranog mlijeka stalno miješajući.
Dobivenu smjesu od jaja ulijevati u laganom mlazu u lonac s mlijekom na vatri, stalno miješajući pjenjačom. Kuhati kremu uz miješanje dok se ne zgusne kao puding (oko 5 minuta).

Pripremiti manji protvan, veličine u koji stane 10 keksa u jedan red (to je najbolje izmjeriti prije kuhanja kreme).
Kekse na kratko umakati u toplo mlijeko i slagati prvi red u protvan, premazati trećinom vruće kreme i posipati s malo oraha. Ponoviti isto još dva puta, tako da na kraju dobijemo kolač sa tri reda keksa, kreme i oraha.
Kolač prvo ohladiti na sobnoj temperaturi, zatim staviti u frižider.






cookandplay

Broj komentara: 9:

  1. Hi there, I enjoy reading all of your article. I like to
    write a little comment to support you.

    OdgovoriIzbriši
  2. Još jednom hvala za recept, odlični kolači, krema je super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepo prikazano i aranžirano, volim kolače bez kuhanja ali ne koristim mlijeko. Sretan Božić.

    OdgovoriIzbriši
  4. Neka je u ovo doba i nešto slatkoga i malo onog što nije za maloljetne. Sretna Nova 2019. !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahah dobre su to želje:) hvala dragi gogoo, i tebi sve najbolje u Novoj godini!

      Izbriši
  5. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually understand what you're
    speaking about! Bookmarked. Please also talk over with my site =).
    We could have a link change agreement among us

    OdgovoriIzbriši