Preskoči na glavni sadržaj

Karamel kocke (bez pečenja)


Jednostavne i brze kocke s finom mliječnom karamel kremom i orasima. Mljac!

za kremu
  • 800 ml mlijeka
  • 150 gr šećera (100 gr za topiti + 50 gr naknadno)
  • 2 jaja
  • 5 žlica brašna
  • 1 vanili šećer
ostalo
  • 3 šake oraha (samljeti)  
  • 300 gr petit-beurre keksa
  • 150 ml toplog mlijeka za umakati kekse

U veliku i duboku posudu ili lonac staviti 100 gr šećera i topiti na laganoj vatri. Ne miješati, samo neka se lagano topi do svijetlo brončane boje. Ugasiti vatru i oprezno uliti 600 ml mlijeka.
Uključiti opet laganu vatru i čekati da se karamel otopi u mlijeku, zatim umiješati još 50 gr šećera.

U zdjeli pomiješati jaja, brašno, vanili šećer i 200 ml hladog mlijeka dok ne dobijemo glatku smjesu bez grudica. Dodati 4 žlice (postepeno žlicu po žlicu) vrućeg karameliziranog mlijeka stalno miješajući.
Dobivenu smjesu ulijevati u laganom mlazu u lonac s mlijekom, stalno miješajući pjenjačom. Kuhati kremu uz miješanje dok se ne zgusne kao puding (cca 5 minuta).

Pripremiti kalup veličine u koji će stati 10 keksa u jedan red (to je najbolje izmjeriti prije kuhanja kreme).
Kekse na kratko umakati u toplo mlijeko i slagati prvi red u kalup, premazati trećinom vruće kreme i posipati s malo oraha. Ponoviti isto još dva puta, tako da na kraju dobijemo kolač s tri reda keksa, kreme i oraha.
Ohladiti na sobnoj temperaturi, zatim u frižideru.






cookandplay

Komentari

  1. Hi there, I enjoy reading all of your article. I like to
    write a little comment to support you.

    OdgovoriIzbriši
  2. Još jednom hvala za recept, odlični kolači, krema je super!

    OdgovoriIzbriši
  3. Lijepo prikazano i aranžirano, volim kolače bez kuhanja ali ne koristim mlijeko. Sretan Božić.

    OdgovoriIzbriši
  4. Neka je u ovo doba i nešto slatkoga i malo onog što nije za maloljetne. Sretna Nova 2019. !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hahah dobre su to želje:) hvala dragi gogoo, i tebi sve najbolje u Novoj godini!

      Izbriši
  5. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually understand what you're
    speaking about! Bookmarked. Please also talk over with my site =).
    We could have a link change agreement among us

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

POPULARNI RECEPTI

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Ova fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor za dobar početak dana! Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima. recept  (za 12 peciva) 350 gr brašna 1 pecilni prašak 1 žličica soli 1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)   100 ml blagog maslinovog ulja 50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanje sjemenke po izboru za posipanje U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom. Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min. c

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo. Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek.  Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:) Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle

Tenka Gibanica /Thin Gibanica - Croatian flat Cheese Pie

Premda je ljeto, kod mene pećnica dela ful gas. Baš mi se jela gibanica, i to ne bilo koja već Tenka! Kad sam bila mala, mama je često znala peći gibanice, štrudle, štrukle i sve ono kaj se danas smatra tradicionalnim specijalitetima. Ja sam pak više voljela neke druge kolače. S vremenom, kako sam postajala odraslija, moj se ukus mijenjao i postalo mi je žao za sve propuštene bučnice i gibanice. Nadoknađujem li to danas? Možda..., ali na žalost neke stvari se više nikad ne mogu nadoknaditi na onaj način kako je to prije bilo. Tenka gibanica je hrvatsko tradicionalno jelo ili slani kolač (koji može biti i slatki) s područja Zagorja i Prigorja odnosno Zagrebačke županije. Postoje varijacije na temu, ovisno o pojedinom mjestu iz spomenutih regija, radi se o neznatnim specifičnostima u recepturi te različitim nazivima (npr.gibanica na tenkem, strepa ili loparka), no osnova recepta je u biti svuda ista. Ovo jelo može biti kolač, ručak, večera ili super zakuska kad nam dođu

Kolač od mrkve, oraha, rogača itd :) bez šećera!

Volim slatke izazove, a zdravi kolači pravi su primjer za to. Složila sam kolač od mrkve bez šećera, dodavši nekoliko omiljenih mi sastojaka: orahe, rogač, cimet i ... maslinovo ulje, koje je osim svog zdravog djelovanja pridonijelo punoći okusa i super sočnosti. Ubacila sam i malo kurkume, nek se nađe kad se priča da je tak zdrava:) Ovaj kolač nije samo slastica, već i dobar izvor vitamina i energije. Zasladite se bez šećera i uživajte, petak je! Kolač od mrkve, oraha i rogača biskvit 200 gr mrkve (sitno naribati) 4 jaja 4 žličice stevije u prahu * 1 žličica cimeta navrh noža kurkume  100 ml blagog maslinovog ulja   malo limunovog soka 100 gr mljevenih oraha 100 gr integralnog brašna 4 žlice mljevenog rogača 1 žličica sode bikarbone mrvica soli Žumanjke i steviju umutiti, dodati cimet i kurkumu. Dodati naribanu mrkvu, uliti ulje, iscijediti nekoliko kapi limunovog soka i sve promiješati. U drugoj posudi pomiješati orahe, brašno, rogač i sodu bik

Abšmalcani grah

Abšmalcani grah, ili na masti preprženi grah u tavici, je vrlo jednostavno i starinsko jelo, meni jako fino i omiljeno.  Grah na ovaj način možemo poslužiti kao samostalno jelo, uz zelenu salatu ili neku "kiselinu" kao što su kisela paprika ili krastavci. Takodjer jako fino paše kao prilog uz svinjsko pečenje ili kobasice, a posebno dobro ide uz meso s roštilja. Abšmalcani grah 300 gr skuhanog graha 1 veliki luk narezan na listiće malo svinjske masti  1 ravna žlica brašna 1 žličica mljevene crvene paprike 1 žličica vegete (proizvoljno) sol papar Luk narežemo na listiće. U većoj tavi na masti (najbolje domaća svinjska) na laganoj vatri prepržimo luk dok lagano ne zažuti. Dodamo skuhani i ocijedjeni grah i kratko ga prepržimo na luku miješajući. Zatim pobrašnimo i par puta promiješamo da se brašno malo poprži. Dodamo sol, papar i po želji malo vegete. Na kraju dodamo mljevenu crvenu papriku, promiješamo i odmah podlijemo s malo vode u kojoj se ku

Domaća pita od čokolade

Ovo je moja najomiljenija pita,  od finog prhkog tijesta i pjenaste čokoladno-orašaste file koja se  topi u ustima... tijesto 250 gr brašna 180 gr hladnog putra  prstohvat soli 1 žumanjak (bjelanjak ostaviti sa strane za filu) 2 žlice hladne vode U brašno utrljati putar narezan na listiće, dodati ostale sastojke i brzo umijesiti tijesto. Kuglu tijesta podijeliti na dva dijela, svaki dio omotati prozirnom folijom i staviti u frižider na 1 sat. fila 100 gr čokolade  150 gr mljevenih oraha ili lješnjaka 5 žumanjaka 180 gr šećera  1 vanili šećer 6 bjelanjaka (5+1) Čokoladu otopiti na pari i ostaviti da se malo prohladi. Žumanjke s oba šećera umutiti pjenasto, zatim umiješati mljevene orahe i otopljenu čokoladu. Na kraju kuhačom lagano umiješati čvrsti snijeg od 6 bjelanjaka. Jedan dio tijesta tanko razvaljati između pek papira. Položiti ga u kalup za kolače i gore rasporediti filu. Razvaljati i drugi dio tijesta, pa ga

Baklava s jogurtom

Baklava..... što reći?! Taj slatki grijeh jednostavno ostavlja bez riječi. Bar mene. Obožavam sve vrste baklava, od onih klasičnih pa sve do čokoladnih. Jedna od dražih upravo mi je ova s orasima i kremom od jaja i jogurta. Nije pretjerano slatka, jogurt malo razblaži jake okuse oraha i šećera, ali je zbog kreme iznimno punog okusa i vrlo sočna. Dodatnu sočnost naravno daje i sirup od limuna, u koji sam dodala još malo soka od limete. recept tijesto 1/2 kg tankih kora za štrudle nadjev 3 cijela jaja 1 čaša jogurta 1 čaša ulja (čaša od jogurta) 1 čaša šećera 1 prašak za pecivo 300 gr mljevenih oraha  sirup 1 čaša šećera  2 čaše vode  1 vanilin šećer sok od 1/2 limuna + po želji sok od 1/2 limete Prvo skuhati sirup - u posudu staviti vodu sa šećerom, kad zakipi kuhati na laganoj vatri oko 5-7 minuta, zatim dodati vanilin šećer i sok od 1/2 limuna (i po želji limete) i još kratko prokuhati. Dobiveni sirup ostaviti da se polako ohla

Šnite od rogača i naranče

O samom rogaču i njegovim svojstvima već sam pisala u nekoliko navrata. Sad bi samo preporučila ove mirisne i sočne šnite, meni jako fine. Vrlo su jednostavne i brzo gotove. Mogu reći kako potvrđuju onu tezu da su ponekad najjednostavnije stvari i najbolje!:) recept (mjera je čaša od 2 dcl)   3 jaja 1 čaša šećera 1 i 1/2 čaše brašna    1 čaša mljevenog rogača  1 prašak za pecivo  1 žličica cimeta 3/4 čaše ulja 3/4 čaše mlijeka  korica od 1 bio naranče 3 žlica soka od naranče  1 žlica ruma oko 80 gr grožđica + malo ruma za namakanje (može i bez grožđica) Grožđice oprati i namočiti u malo ruma. Mikserom pjenasto umutiti jaja sa šećerom. Brašno pomiješati s mljevenim rogačem, praškom za pecivo i cimetom, sve prosijati kroz gusto sito te umiješati u smjesu od jaja.  Uliti ulje i mlijeko, d odati naribanu koricu naranče, zatim sok i rum, pa sve promiješati. Na kraju dodati ocijeđene grožđice. Namastiti i pobrašniti dva man

Polpete od prosa i tikvica + super brzi umak

Opet mi se nakupilo puno recepata. Od kud krenuti...slatko ili slano? Najbolje po sistemu eci peci pec... ali sigurno nije zec! Već polpetice od prosa kojima sam dodala tikvice, kukuruzni griz i malo prezli, te pojačala okus s topljenim sirom. Ove polpete su vrlo nježne i nisu za prženje u dubokom ulju već se peku u pećnici, što je ujedno zdravija varijanta. Uz njih sam poslužila fini i super brzi umak od jogurta i vrhnja. recept 1 šalica prosa (200 ml) 3 šalice vode  1 žlica maslinovog ulja  2 male tikvice  malo soli Proso isprati u cjediljki gustog sita pod mlazom hladne vode. U posudi zakuhati 3 šalice vode, čim voda zakipi dodati proso i kuhati na laganoj vatri 10 min, odnosno dok se tekućina skroz ne reducira. Smjesa treba biti gusta i kašasta. Maknuti s vatre, prohladiti, te uliti 1 žlicu maslinovog ulja i promiješati. Tikvice oguliti, naribati, posoliti, neka malo odstoje, zatim ih rukama dobro ocijediti. Kuhani proso i ocijeđene ti

Mak kocke / Poppyseed cake

Moj stari dobri recept za najfinije i najsočnije kocke od maka s pekmezom i čokoladom! mjera = čaša od 2 dcl 3 jaja  1 čaša šećera  naribana korica limuna  1 čaša brašna  1/2 vrećice praška za pecivo  1 čaša mlijeka  3/4 čaše ulja  2 žlice ruma  1 žličica cimeta  2 čaše mljevenog maka (1 pakiranje od 200 gr) za premaz: pekmez od višanja ili marelica za čokoladnu glazuru: 100 gr čokolade, 80 gr putra, par žlica mlijeka Jaja sa šećerom umutiti pjenasto. Dodati naribanu koricu limuna, prosijano brašno s praškom za pecivo i sve dobro izmiješati da smjesa bude glatka i bez grudica. Zatim umiješati mlijeko, ulje i rum. Na kraju umiješati cimet i mak. Smjesu izliti u namašteni i pobrašnjeni kalup za kolače srednje veličine. Staviti u vruću pećnicu na 180 C i peći oko 30 minuta. Pekmez malo ugrijati i premazati preko toplog kolača. Kad se prohladi preliti čokoladnom glazurom. cookandplay