14. kolovoza 2013.

Kukuruzna zlevanka s tikvicama i sirom


Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.


Zlevka može biti slana ili slatka. Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača 
Priprema zlevanke je vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan. Friški sir se može direktno umiješati u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj se zlevanki mogu dodati hrpice pekmeza.



Današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od regionalne tradicije, dodavši maslinovo ulje, tikvice i tvrdi sir za posipanje. Uz zlevku sam poslužila jogurt i vrhnje, i to nam je bila super večera!

recept
  • 370 gr friškog kravljeg sira 
  • 200 ml punomasnog kiselog vrhnja
  • 2 jaja
  • 3 žlice (maslinovog) ulja
  • soli prema okusu
  • 150 gr kukuruznog brašna 
  • 2 manje tikvice
  • oko 50-100 ml  mlijeka

dodaci
  • tvrdi sir za posipanje (Grana Padano), a može i bez sira
  • jogurt ili kiselo vrhnje za serviranje

Tikvice oguliti (domaće ne treba guliti) i naribati kao jabuke za štrudlu. 
U zdjeli pomiješati ocijeđeni friški sir, vrhnje, jaja i ulje, te posoliti prema okusu. 
Dodati kukuruzno brašno i promiješati. 
Zatim umiješati naribane i lagano ocijeđene tikvice.
Uliti malo mlijeka da bi se dobila srednje gusta smjesa, malo gušća nego za palačinke.
Izliti smjesu u namašteni okrugli kalup promjera 28 cm.  
Peći na 200 C oko 20 minuta, zatim smanjiti na 180 C i peći još oko 25-30 minuta ili dok fino ne porumeni. 
Po pečenoj zlevanki naribati tvrdog sira.
Poslužiti toplo, s jogurtom ili kiselim vrhnjem.
Zlevka je također fina i hladna.

Dobar tek!





cookandplay

Broj komentara: 8:

  1. Interesantan recept. Zlevanka nije nešto što se radi u mom kraju pa me baš zanima okus, a ovako s tikvicama mi se čini jako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Zamisli npr.okus slanog kukuruznog kolača sa sirom i tikvicama. Najbolje da isprobaš, sigurno će ti se svidjeti :)

      Izbriši
  2. Izgleda jako primamljivo; obozavam ovakve brze, ukusne obroke koje svi vole.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, i mi volimo ovakvu klopu, jednostavno i fino, bilo toplo ili hladno, a može i za drugi dan ako kaj ostane :)

      Izbriši
  3. Ja jako volim zlevanku, pa moram probati i ovu sa tikvicama! Super izgleda;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Foozdy :) S tikvicama je sočnija i prolazi kao komplet ručak ili malo jača večera. ;)

      Izbriši