Preskoči na glavni sadržaj

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama


Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana. Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača 
Priprema zlevanke je vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana padana. Reklo bi se moja zlevka zaputila se put juga:) Kombinacija je ispala odlična, pokraj sam poslužila jogurt i kiselo vrhnje i to nam je bila super večera!
recept
  • 2 manje tikvice 
  • 370 gr friškog kravljeg sira 
  • 1 čašica punomasnog kiselog vrhnja 
  • 2 jaja
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • sol
  • 150 gr kukuruznog brašna 
  • oko 50-100 ml mlijeka
dodaci po želji
  • tvrdi sir (grana padano) za posipanje
  • jogurt ili kiselo vrhnje za serviranje

Tikvice oguliti, naribati kao jabuke za štrudlu i staviti sa strane. 
U zdjeli pomiješati ocijeđeni friški sir, vrhnje, jaja i ulje, te posoliti prema okusu. 
Dodati kukuruzno brašno i promiješati. 
Zatim umiješati lagano ocijeđene tikvice.
Uliti malo mlijeka da dobijemo srednje gustu smjesu (malo gušću nego za palačinke).
Smjesu izliti u namašteni okrugli kalup promjera 28 cm.  
Peći na 200 C oko 20 minuta, zatim smanjiti na 180 C i peći još oko 25-30 minuta ili dok fino ne porumeni.
Po toploj zlevanki po želji naribati malo tvrdog sira, te poslužiti s jogurtom i kiselim vrhnjem.
Zlevka je također fina i hladna.


Dobar tek!




cookandplay

Komentari

  1. Interesantan recept. Zlevanka nije nešto što se radi u mom kraju pa me baš zanima okus, a ovako s tikvicama mi se čini jako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala. Zamisli npr.okus slanog kukuruznog kolača sa sirom i tikvicama. Najbolje da isprobaš, sigurno će ti se svidjeti :)

      Izbriši
  2. Izgleda jako primamljivo; obozavam ovakve brze, ukusne obroke koje svi vole.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala, i mi volimo ovakvu klopu, jednostavno i fino, bilo toplo ili hladno, a može i za drugi dan ako kaj ostane :)

      Izbriši
  3. Ja jako volim zlevanku, pa moram probati i ovu sa tikvicama! Super izgleda;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Foozdy :) S tikvicama je sočnija i prolazi kao komplet ručak ili malo jača večera. ;)

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su pre…