26. studenoga 2018.

Cappuccino dukati



Moji novi kolačići za otvaranje slatke sezone, koja je kod mene ove godine počela dosta ranije nego inače, i sigurno će se još do Božića reprizirati više puta. A pečenje kolačića su jedine reprize u kojima baš uživam. U degustiranju još i više:)


Ovi keksići su, kao što im samo ime kaže, finog cappuccino okusa, punjeni su pjenastom čokoladnom kremom i tope se u ustima. Uživajte!


za kekse:
  • 250 gr brašna
  • prstohvat soli
  • 2 velike žlice nescafe u granulama
  • 1 vanili šećer
  • 125 gr putra sobne temeprature
  • 1/2 čaše (od 2 dcl) štaub šećera
  • 50 ml slatkog vrhnja za šlag
za kremu:
  • 130 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 100 gr čokolade za kuhanje

Prvo napraviti kremu; slatko vrhnje ugrijati do vrenja, te preliti preko natrgane čokolade.
Pričekati koji trenutak i zatim miješati dok se vrhnje i čokolada ne spoje u glatku smjesu.
Staviti u frižider da se dobro ohladi, oko 2 sata a može i duže.

Za tijesto pomiješati brašno, sol, kavu i vanili šećer.
U drugoj zdjeli miksati putar i štaub šećer dok smjesa ne bude glatka.
Umiješati slatko vrhnje.
Zatim postepeno dodavati mješavinu od brašna stalno miksajući.
Pred kraj tijesto doraditi rukama da se spoji u kuglu.
Obložiti plastičnom folijom i staviti u frižider na cca pola sata.
Razvaljati tijesto između dva komada papira za pečenje.
S malom čašicom (onom za rakiju:) vaditi oblike i stavljati ih na plitki pleh koji smo prekrili papirom za pečenje.
Keksa bude za 1 veliki plitki pleh, slobodno se poslažu na gusto jer se ne šire prilikom pečenja.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 C i peći oko 10 minuta. Paziti da ostanu svijetli.

Ohlađenu kremu miksati sve dok ne postane pjenasta.
Pečene kekse ohladiti na rešetki, te s pomoću slastičarske šprice filati kremom.
Na kraju dobijemo oko 25 sendvič kolačića.



cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar