12. veljače 2017.

Limun keksići





Jednostavni i prefini mirišljavi keksići s potpunom aromom limuna!
Poslikala sam dvije varijante - sa i bez glazure. Na oba načina su fini, ali s glazurom su ipak bolji:)

recept
  • 250 gr brašna
  • 100 gr putra, narezati na listiće
  • 80 gr šećera
  • 2 vanili šećera
  • prstohvat soli 
  • naribana korica od 2 limuna
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica limoncella
  • 1 žlica kiselog vrhnja ili milerama
glazura od limuna
  • 1 bjelanjak
  • 100 gr šećera u prahu
  • 1 žličica soka od limuna

Listiće putra prstima utrljati u brašno dok ne dobijemo mrvičastu smjesu, zatim dodati ostale sastojke i brzo umijesiti prhko tijesto.
Malo pobrašniti radnu površinu i razvaljati tijesto na otprilike 0,5 cm.
Modlicama rezati željene oblike i stavljati ih na plitki pleh kojeg smo prethodno prekrili papirom za pečenje.
Za glazuru kratko umutiti bjelanjak, zatim postepeno dodavati šećer u prahu i mutiti dok ne dobijemo čvrsti šaum, na kraju dodati žličicu soka od limuna i još kratko promiješati.
Dobivenom smjesom premazati gornju stranu keksića.
Staviti u zagrijanu pećnicu na 170 C, peći oko 12 min.

Ako ne radimo glazuru, pečemo ih na 175 C oko 10 minuta. Kad su pečeni možemo ih ostaviti kakvi jesu ili posipati s malo štaub šećera.





cookandplay

Broj komentara: 13:

  1. Odgovori
    1. Bok Dubravka, i ja ih volim, super su mi uz čaj :)

      Izbriši
  2. Izvinite sta je to limonccela, tj.moze li se bez toga napraviti keks? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Liker od limuna, on daje finu aromu ovim keksima, umjesto njega možete dodati malo aroma limuna.

      Izbriši
  3. Obozavam limunkaste kolacice: tvoji prekrasno izgledaju...Lijep pozdrav iz Sydney-a

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jasna, drago mi je vidjeti te, puno pozdrava ti šaljem!

      Izbriši
  4. Izgledaju lijepo, ima i srca, a ni limoncello nije za bacit. Volim okus limuna, baš ga pijem u čaju, više volim onaj čiju i koricu smijem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Fala Gogoo. I ja volim okus limuna, a Limoncello je super, imam domaći pa ga ponekad ubacim i u kolače :)

      Izbriši
  5. Nije valjda da nisi ništa napravila nakon ovih keksića. Pozdarv.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Bokić Gogo, blog je malo na odmoru :)

      Izbriši
  6. Sretni Uskršnji blagdani.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Gogoo, također sretan Uskrs!

      Izbriši