2. kolovoza 2016.

Šareni kolač sa šljivama





Stigle su šljive, a kod mene to prvo i obavezno znači kuhanje knedli, zatim krenem s pečenjem šljiva u "crumble" izdanju. Kad više ne znam kaj bi sa šljivama napravim neki jednostavni kolač kao što je ovaj današnji, za koji nam trebaju fine zrele ali tvrđe šljive. 

za biskvit 
  • 3 jaja
  • 150 gr šećera 
  • 2 vanili šećera
  • 150 gr otopljenog i prohlađenog putra
  • 2 žlice likera od naranče (Cointreau) ili ruma
  • 250 gr brašna
  • 3/4 vrećice praška za pecivo
  • 50 ml mlijeka ili vrhnja
  • 1 žlica kakaa 

za šljive 
  • šljive, 13-15 kom
  • 1 žlica šećera
  • 1 vanili šećer
  • cimet
  • 1 žlica grisa (ili prezli)

Šljive prepoloviti, odstraniti koštice.
Okrugli kalup promjera 22-24 cm obložiti masnim papirom.
Po papiru u kalupu gusto poslagati šljive.
Posipati ih sa 1 žlicom šećera, vanili šećerom, cimetom i na kraju sa 1 žlicom grisa.

Za biskvit pjenasto umutiti jaja s oba šećera.
Umiješati otopljeni putar i liker.
Zatim umiješati brašno prosijano s praškom za pecivo.
Dodati mlijeko ili vrhnje i promiješati u glatku smjesu.
Odvojiti oko 1/3 smjese i umiješati kakao, te izliti preko šljiva u kalupu.
Zatim preko tamne smjese izliti žutu smjesu (po želji može se malo vilicom prošarati).
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 C i peći oko 35 minuta, provjeriti čačkalicom.
Kolač ostaviti par minuta u kalupu, zatim ga izvaditi i pustiti da se ohladi.
Posipati sa šećerom u prahu.







cookandplay

1 komentar: