2. kolovoza 2016.

Šareni kolač sa šljivama




Stigle su šljive, a kod mene to prvo i obavezno znači knedle, zatim crumble i štrudl.
Kad me to prođe onda obično napravim neki jednostavni kolač kao što je ovaj današnji, za koji nam trebaju fine i zrele ali tvrđe plave šljive.


za biskvit 
  • 3 jaja
  • 150 gr šećera 
  • 2 vanili šećera
  • 150 gr otopljenog i prohlađenog putra
  • 2 žlice likera od naranče ("Cointreau") ili ruma
  • 250 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 50 ml kiselog vrhnja ili punomasnog mlijeka
  • 1 žlica kakaa 
za šljive 
  • šljive, 13-15 kom
  • 1 žlica šećera
  • 1 vanili šećer
  • cimet
  • 1 žlica grisa (ili prezli)
Šljive prepoloviti, odstraniti koštice.
Okrugli kalup promjera 22-24 cm obložiti masnim papirom.
Po papiru u kalupu gusto poslagati šljive.
Posipati ih sa šećeom, vanili šećerom, cimetom i na kraju sa 1 žlicom grisa.

Za biskvit pjenasto umutiti jaja s oba šećera.
Umiješati otopljeni putar i liker.
Zatim umiješati brašno prosijano s praškom za pecivo.
Dodati vrhnje ili mlijeko i promiješati u glatku smjesu.
Odvojiti oko 1/3 smjese i umiješati kakao, te izliti preko šljiva u kalupu.
Zatim preko tamne smjese izliti žutu smjesu (po želji može se vilicom malo prošarati).
Staviti u zagrijanu pećnicu na 180 C i peći oko 35 minuta, provjeriti čačkalicom.
Kolač ostaviti par minuta u kalupu, zatim ga izvaditi i pustiti da se ohladi.
Posipati sa šećerom u prahu.





cookandplay

1 komentar: