22. kolovoza 2016.

Prhke štangice s marelicama




Mislim da su mi marelice najomiljenije voće... hmmm i jagode... i breskve i... Eh, riskantno sam počela, ipak mi nije jednostavno odrediti kojem voću dodijeliti zlatnu medalju. Kao ni kolačima! Ovaj današnji jednostavan je voćni kolačić u finom prhkom tijestu kojeg sam obogatila sa kukuruznim brašnom. Odličan mirišljavi zalogajčić za uživanje uz jutarnju ili popodnevnu nesicu:)

prhko tijesto 
  • 150 gr pšeničnog brašna
  • 50 gr kukuruznog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 vrhom pune žlice šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 80 gr putra narezanog na listiće
  • 2 žlice hladnog kiselog vrhnja
nadjev
  • 8 zrelih marelica
  • sok od četvrtine limuna
  • 3 - 4 žlice smeđeg šećera (ovisno o slatkoći marelica)
  • 1 žlica meda
  • 1 vanili šećer
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica grisa
Marelice narezati na četvrtine. Staviti u posudu, dodati ostale sastojke i na laganoj vatri prokuhati uz miješanje nekoliko minuta ili dok ne dobijemo malo gušću smjesu prikladnu za nadjev.

Od navedenih sastojaka za tijesto umijesiti prhko tijesto.
Odvojiti 1/3 tijesta, umotati u prozirnu foliju i staviti u duboko zamrzavanje.
Radnu površinu pobrašniti.
Veći dio tijesta razvaljati na veličinu manjeg četvrtastog kalupa za kolače (16 x 28 cm).
Prebaciti tijesto (s pomoću valjka) u namašteni kalup.
Površinu mjestimično izbosti vilicom.
Staviti tijesto u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 5 - 7 minuta.

Izvaditi tijesto iz pećnice i premazati nadjevom od marelica.
Izvaditi onaj manji dio tijesta iz zamrzivača i naribati preko nadjeva.
Staviti opet u pećnicu i peći dalje na 180 C oko 25 minuta.
Pečeni kolač posipati s mješavinom štaub šećera i malo cimeta.






cookandplay

Nema komentara:

Objavi komentar