Prhke štangice s marelicama



Mislim da su mi marelice najomiljenije voće... hmmm... i jagode... i breskve i... Eh, riskantno sam počela, ipak nije jednostavno odrediti kojem bi voću dodijelila zlatnu medalju. Kao ni kolačima! Ovaj današnji jednostavan je ali vrlo ukusan voćni kolačić, u finom prhkom tijestu kojeg sam obogatila kukuruznim brašnom. Sve u svemu odličan mirišljavi zalogajčić za uživanje uz jutarnju ili popodnevnu nesicu:)


prhko tijesto 
  • 150 gr pšeničnog brašna
  • 60 gr kukuruznog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 vrhom pune žlice šećera
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1/2 žličice sode bikarbone ili praška za pecivo
  • 90 gr hladnog putra narezanog na listiće
  • 2 vrhom pune žlice hladnog kiselog vrhnja
nadjev
  • oko 10 zrelih marelica
  • sok od četvrtine limuna
  • 3 - 4 žlice smeđeg šećera (ovisno o slatkoći marelica)
  • 1 žlica meda
  • 1 vanili šećer
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 žlica grisa
Marelice narezati na četvrtine. Staviti u posudu, dodati ostale sastojke i na laganoj vatri prokuhati uz miješanje nekoliko minuta ili dok ne dobijemo malo gušću smjesu prikladnu za nadjev.

Od navedenih sastojaka za tijesto umijesiti prhko tijesto.
Odvojiti 1/3 tijesta, umotati u prozirnu foliju i staviti u duboko zamrzavanje.
Radnu površinu pobrašniti.
Veći dio tijesta razvaljati na veličinu malog kalupa za kolače (16 x 28 cm).
Prebaciti tijesto (s pomoću valjka) u namašteni kalup.
Površinu mjestimično izbosti vilicom.
Staviti tijesto u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 5 - 7 minuta.

Izvaditi tijesto iz pećnice i premazati nadjevom od marelica.
Izvaditi onaj manji dio tijesta iz zamrzivača i naribati preko nadjeva.
Staviti opet u pećnicu, smanjiti na 180 C i peći oko 25 minuta.
Pečeni kolač posipati s mješavinom štaub šećera i malo cimeta.






cookandplay

Primjedbe

  1. Pravim pod hitno! Voda mi na usta 😋

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga:) super je baš sad za sezonu marelica, nadam se da će ti se svidjeti.

      Izbriši

Objavi komentar