25. kolovoza 2016.

Okruglice od riže s mozzarellom




za okruglice
  • 150 gr riže
  • 1/2 glavice luka, sitno narezati
  • 2 žlice maslinovog ulja i kockica putra
  • 1 žličica garam masale 
  • prstohvat suhog origana 
  • sol
  • papar
  • oko 500 ml vruće vode
  • 50 ml mlijeka
  • svježi peršin, sitno narezati
  • mozzarella (1 veća loptica)
za paniranje
  • brašno
  • 2 jaja + malo mlijeka
  • prezle
i još
  • ulje za prženje 
  • limun za serviranje

U velikoj dubokoj tavi na zagrijanom maslinovom ulju i putru popržiti sitno narezani luk, dodati rižu i par puta promiješati, dodati sve začine i zaliti s vrućom vodom.
Poklopiti odškrinuto i kuhati na laganoj vatri dok riža ne upije svu tekućinu. Paziti na rižu i povremeno promiješati.
Kad riža popije svu tekućinu, uliti mlijeko i uz stalno miješanje prokuhati dok se riža ne zgusne. Ugasiti vatru i umiješati sitno narezani peršin.
Ostaviti rižu u tavi dok se skroz ne ohladi.

Mozzarellu narezati na kockice.
Kad se riža ohladila vlažnim rukama oblikovati loptice i u svaku utisnuti komadić mozzarelle.
Okruglice uvaljati prvo u brašno, zatim u jaja, pa u prezle.
Ugrijati ulje u dubokoj tavi, stavljati okruglice pržiti, jednom okrenuti.
Vaditi ih iz ulja na upijajući papir.
Poslužiti s kriškama limuna.


Meni su na ovaj način s limunom najbolje, posebno kao finger food ili za večeru.
Za ručak ih možemo poslužiti npr.s umakom od gljiva i
zelenom salatom. Kako god, jako su fine!






cookandplay

3 komentara:

  1. Zgodno izgleda, ali ne koristim mlijeko niti ne pržim. Ovu "vruću smjesu" volim dodati u jela, vidio sam kako to često koriste u Indiji.

    OdgovoriIzbriši