Preskoči na glavni sadržaj

Tenka Gibanica /Thin Gibanica - Croatian flat Cheese Pie



Premda je ljeto, kod mene pećnica dela ful gas. Baš mi se jela gibanica, i to ne bilo koja već Tenka! Kad sam bila mala, mama je često znala peći gibanice, štrudle, štrukle i sve ono kaj se danas smatra tradicionalnim specijalitetima. Ja sam pak više voljela neke druge kolače. S vremenom, kako sam postajala odraslija, moj se ukus mijenjao i postalo mi je žao za sve propuštene bučnice i gibanice. Nadoknađujem li to danas? Možda..., ali na žalost neke stvari se više nikad ne mogu nadoknaditi na onaj način kako je to prije bilo.



Tenka gibanica je hrvatsko tradicionalno jelo ili slani kolač (koji može biti i slatki) s područja Zagorja i Prigorja odnosno Zagrebačke županije. Postoje varijacije na temu Tenke gibanice, ovisno o pojedinom mjestu iz spomenutih regija, radi se o neznatnim specifičnostima u recepturi te različitim nazivima (npr.gibanica na tenkem, strepa ili loparka), no osnova recepta je u biti svuda ista.

Ovo jelo može biti kolač, ručak, večera ili super zakuska kad nam dođu gosti, uz bijelo vino, gemišt ili pivo. Za djecu jogurt:)  Najbolja je kad se jede topla, ali fina je i hladna.

recept

za tijesto: 

  • 250 gr brašna
  • dobar prstohvat soli 
  • 1 žlica svinjske masti 
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja 
  • malo tople vode (cca 60 ml)

za filu: 

  • 400 gr svježeg sira (dobro ocijeđenog)
  • 1 žličica soli  
  • 1/2 čašice kiselog vrhnja 
  • 2 jaja
  • 3 pune žlice grisa (bijelog ili kukuruznog)

za preljev: 1 čašica kiselog vrhnja, 1 jaje, komadić putra narezan na listiće


Za tijesto - u zdjelu staviti brašno, sol, mast i vrhnje. Rukom povezivati sadržaj, te uz dodavanje tople vode umijesiti mekano glatko tijesto. Malo ga premazati uljem, pokriti i ostaviti da se odmara na sobnoj temperaturi pola sata.
Namastiti klasični protvan za pečenje kolače (35 x 20 cm).
Radnu površinu posipati brašnom i razvaljati tijesto na veličinu nešto šire i duže od protvana.
Tijesto prebaciti u protvan tako da stranice malo vise preko ruba. Ako su rubovi tijesta zadebljani njih treba optrgati (kao kod tijesta za štrudle).
Ispikati tijesto vilicom.
U zdjeli pomiješati sve sastojke za filu, te njome premazati površinu tijesta.
Preko file premazati preljev od izmiješanog kiselog vrhnja s jajetom. 
Sada stranice tijesta preklopiti preko nadjeva tako da središnji dio nadjeva ostane nepoklopljen.
Po cijeloj površini kolača mjestimično rasporediti listića putra.
Staviti u vruću pećnicu na 200 C, peći oko pola sata ili dok ne poprimi finu zlatnu boju.




I još jedna, u malo drukčijem izdanju.
Mojima se takva više svidja, valjda ih podsjeća na pizzu, tc, tc... :)







cookandplay

Komentari

  1. Vidiš, nisam nikad probala na ovaj način a inače obožavam gibanicu od sira!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Peciva s jogurtom i sjemenkama

Fina i mekana peciva s jogurtom, maslinovim uljem i sjemenkama odličan su izbor
za dobar početak dana!
Priprema je vrlo jednostavna, nema dizanja tijesta i za tren možemo uživati u toplim i mirisnim domaćim pecivima.


recept 
(za 12 peciva)
350 gr brašna1 pecilni prašak1 žličica soli1 jaje 1 čašica jogurta (180 gr)  100 ml blagog maslinovog ulja50 ml sojinog mlijeka (ili kravljeg) + posebo: 1 žumanjak za premazivanjesjemenke po izboru za posipanje
U velikoj zdjeli pomiješati brašno s pecilnim praškom i soli, dodati ostale sastojke i sve dobro izmiješati kuhačom.
Zatim ručno umijesiti mekano tijesto, samo dok se ne počne odvajati od zdjele. Od tijesta otkidati komade, formirati loptice i stavljati ih u namašteni kalup za muffine. Premazati žumanjkom i posipati sjemenkama po izboru (može i samo krupnom soli). Ubaciti u zagrijanu pećnicu na 190 C i peći oko 20-25 min.






cookandplay

Juneći gulaš s njokima

Čim zahladi vrijeme je za gulaš! Obožavam takva jela, ali samo iz domaće kuhinje jer u restoranima ih obično rade s nekim ... hm ... "zanimljivim" dodacima. Ipak moram priznati, jedan od boljih gulaša jela sam baš u restoranu. Bilo je to u Italiji, doduše prije dosta godina ali eto još uvijek ga pamtim:) Ne kažem da i danas nema ukusne restoranske hrane, ali ipak se prije kvalitetnije kuhalo. Bez obzira na sve, za mene nema boljeg jela od onog kojeg doma skuhamo, bar znamo kaj jedemo.




Ovaj gulaš ja radim bez brašna, sa crnim vinom, ukuhanim paradajzom, začinima i naravno crvenim lukom. Luk ne režem na kockice već na listiće. Možda se čini kao nebitno ali nije:) Otkrit ću vam još jednu malu tajnu, a to je med. Tek žličica ili dvije meda će biti dovoljno da ovo jelo dobije jedan posebno fini šmek. 
Za gulaš je također bitno ne ostavljati ga samog, nema gledanja serije k'o kod kuhanja sarme:)
Uz ovaj gulaš meni najbolje pašu njoki, knedle od kruha ili žganci. Danas su pre…

Kukuruzna zlevanka sa sirom i tikvicama

Zlevanka ili zlevka starinski je i vrlo jednostavan kolač porijeklom iz kontinentalnog dijela Hrvatske (Zagorje, Međimurje, Podravina, Moslavina), koji tradiciju vuče još iz davnih vremena kad je narod bio siromašan te većini nisu bile dostupne namirnice za bogato pripremljene kolače. No, to nikako ne umanjuje kvalitetu i fini okus ovog kolača, koji ovisno o verziji recepta može poslužiti i kao glavni obrok.



Zlevka može biti slatka ili slana.Osnovni sastojci su jaja, mlijeko, vrhnje, friški sir, sol, (šećer) i brašno. Ako se radi od kukuruznog brašna onda je to kukuruzna zlevanka, po zagorski kuruzna zlefka ili kuružnjača
Pripremazlevankeje vrlo jednostavna, svi sastojci se samo izmiješaju i izliju u protvan.
Friški sir se može umiješati direktno u smjesu ili pak rasporediti u malim hrpicama po smjesi u protvanu prije pečenja. Slatkoj zlevanki se mogu dodati hrpice pekmeza.




Moju današnju zlevku pripremila sam s malim odmakom od tradicije dodavši tikvice, maslinovo ulje i malo grana…