25. svibnja 2016.

Slani karamel s bučinim košticama






Kuhanje je IN. Pogotovo na TV-u. Kuharskih serijala ima kolko hoćeš, ili nećeš.
U moru svega toga izabrala sam si neke koje volim pogledati, npr.britanski show "The Great British Bake Off", pa Rudolfova pekarnica, ... ma sve di miriši po kolačima:)
Ponekad me neki recept (ili kuhar) inspirira da još u tijeku emisije odem u kuhinju i isprobam viđeno.



Prošli tjedan oduševila me jedna slatko-slana delicija od Željke Klemenčić iz emisije "321 kuhaj". Baš mi se svidjela ideja za bučine koštice u karamelu. Moj postupak nije skroz identičan njihovom, kandidati su radili s termometrom (koji po meni više zbunjuje nego je od koristi), pa ću u receptu opisati klasičan način na koji sam topila karamel, a na slikama se vidi rezultat.



recept
  • 100 g šećera
  • 100 ml vode
  • malo himalajske soli
  • malo papra
  • bučine koštice
Bučine koštice tostirati na tavi bez ulja.
Veliki plitki protvan obložiti masnim papirom.
U posudi s vodom topiti šećer dok voda ne ispari i dok se otopljeni šećer ne karamelizira u zlatnu boju.
Maknuti posudu s vatre, dodati malo soli i papra te bučine koštice. Promiješati sa žlicom koju smo premazali putrom.
Karamel izliti na pripremljeni papir i s pomoću namazane žlice odmah razmazati tanki sloj, što je tanje moguće.
Kad se karamel ohladi odvojiti ga od papira.






cookandplay

1 komentar:

  1. I meni je ono bilo komplicirano. Uvijek mi nekako uspije karamela i bez tog termometra.

    OdgovoriIzbriši