23. siječnja 2016.

Torta od cikle i čokolade




"Cikla?!? Ma daaaj!"- ostali su iznenađeni svi koji su probali ovu tortu nakon što sam im otkrila glavni sastojak. Bilo je pitanja jesam li dodala neku vrstu tamne čokolade ili možda rogača (to iz razloga jer znaju da stalno nekaj kemijam s njim:), ali nitko nije pogodio o čemu se radi.
Moj glavni razlog tajanstvenosti nije bio zbog igre, premda je bilo zabavno gledati i čuti reakcije, već jednostavno nisam htjela da netko a priori odbije probati, jer ruku na srce svatko od nas bi lako mogao imati krivu predodžbu o cikli u kolaču.:)




Torta je stvarno iznenađujuće ukusna, također fino mekana i sočna, mislim da se na slikama dovoljno vidi. Zaintrigira li vas cikla kao izazov, slobodno isprobajte i javite mi vaše dojmove.

recept
  • 180 gr skuhane cikle (vagati oguljenu i ohlađenu ciklu)
  • 180 gr smeđeg šećera
  • 1 bourbon vanili šećer (ili žličica vanilije)
  • 100 ml ulja
  • 180 ml jogurta (1 čašica)
  • sok od 1 mandarine 
  • 200 gr brašna
  • 1/2 vrećice pecilnog praška
  • 1/2 žličice sode bikarbone 
  • 2 velike žlice kakaa

Skuhanu ciklu u el.sjeckalici usitniti u pire (ne treba biti skroz "pireasta").
Usitnjenu ciklu zatim kratko smiksati sa šećerom i bourbon vanili šećerom.
Dodati tekuće sastojke i promiješati.
U drugoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu i kakao, zatim to umiješati u smjesu od cikle.
Okrugli kalup s odvojivim dnom promjera 20-22 cm obložiti masnim papirom.
Uliti smjesu u kalup i staviti u pećnicu na 180 C, peći oko 40 minuta.
Kad je biskvit pečen nakon 15 minuta ga izvaditi iz obruča.

čokoladna glazura
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 30 gr putra
  • 1 žlica mlijeka
+ posebno: slatko vrhnje za šlag

Sastojke za čokoladnu glazuru otopiti na laganoj vatri i preliti preko biskvita.
Ovu tortu je potrebno dobro ohladiti, prvo na sobnoj temperaturi zatim u frižideru - barem nekoliko sati ili najbolje preko noći.
Prije serviranja ukrasiti šlagom ili po želji šlag servirati posebno sa strane.


I malo zimskog ugođaja....prvi snijeg!




I malo ugođaja sa zagrebačkog adventa :)

Božićni sajam - Bogovićeva

Božićni sajam - Trg kralja Tomislava

Klizalište na otvorenom - Trg kralja Tomislava





cookandplay

Broj komentara: 6:

  1. Ne znam sta je ljepse - torta od cikle ili zimske fotke. Probacu tvoju verziju (sa kuhanom ciklom)...nekada davno sam pravila kolac sa ribanom, svjezom ciklom (podvaljivala djeci kad ju nisu volili) ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jasna! Probaj, stvarno je odlična, i pogotovo zdrava za djecu (malu i veliku), garantiram ciklu neće ni osjetititi:)

      Izbriši
  2. I ja sam je radila i bila mi je ful fina. Slike su prekrasne

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako volim ciklu i ne znam što čekam sa ovakvom tortom, recept je tu i jako mi dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda stvarno ne znam kaj se čeka:)) Hvala Branka, bit će mi drago čuti tvoje dojmove!

      Izbriši