Torta od cikle i čokolade / Beetroot and Chocolate Cake





Kod ove torte malo sam se poigrala sa svojim kušačima, nisam im htjela otkriti glavni sastojak dok prvo ne probaju. Prije nego su saznali bilo je pitanja jesam li dodala neku vrstu tamne čokolade ili možda rogača (to valjda iz razloga jer znaju da stalno nekaj kemijam s njim), ali nitko nije pogodio o čemu se točno radi. 
Reakcije nakon što su saznali bile su u ovom stilu:"Cikla?!?!? Ma daaaj! Nitko ne bi rekao!"
Moj glavni razlog tajanstvenosti nije bio zbog igre, premda je bilo zabavno gledati i slušati reakcije, već jednostavno nisam htjela da netko a priori odbije probati, jer ruku na srce svatko od nas bi lako mogao imati krivu predodžbu o cikli u kolaču:)


    Torta je stvarno iznenađujuće ukusna, također fino mekana i sočna, mislim da se na slikama dovoljno vidi. Zaintrigira li vas cikla kao izazov, slobodno isprobajte i javite mi dojmove.
    recept
  • 180 gr skuhane cikle (vagati ohlađenu i oguljenu ciklu)
  • 180 gr smeđeg šećera
  • 1 bourbon vanili šećer (ili žličica vanilije)
  • 100 ml ulja
  • 180 ml jogurta (1 čašica)
  • sok od 1 mandarine 
  • 200 gr brašna
  • 1/2 vrećice pecilnog praška
  • 1/2 žličice sode bikarbone 
  • 2 velike žlice kakaa

Skuhanu ciklu u el.sjeckalici usitniti u pire (ne treba biti skroz "pireasta").
Usitnjenu ciklu kratko smiksati sa šećerom i bourbon vanili šećerom.
Dodati ulje, jogurt i sok od mandarine i promiješati.
U drugoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu i kakao, zatim to umiješati u smjesu od cikle.
Okrugli kalup s odvojivim dnom promjera cca 20-22 cm obložiti masnim papirom.
Uliti smjesu u kalup i staviti u pećnicu na 180 C, peći oko 40 minuta.
Kad je biskvit pečen nakon 15 minuta ga izvaditi iz obruča.

čokoladna glazura
  • 100 gr čokolade za kuhanje
  • 30 gr putra
  • 1 žlica mlijeka
+ posebno: slatko vrhnje za šlag

Sastojke za čokoladnu glazuru otopiti na laganoj vatri i preliti preko biskvita.

Ovu tortu je potrebno dobro ohladiti, prvo na sobnoj temperaturi a zatim u frižideru - barem nekoliko sati ili najbolje preko noći.
Prije serviranja ukrasiti šlagom ili po želji šlag servirati posebno sa strane.


                                      I malo zimskog ugođaja....prvi snijeg!




...i par detalja sa zagrebačkog Adventa...




...klizalište na otovrenom...






cookandplay


Primjedbe

  1. Ne znam sta je ljepse - torta od cikle ili zimske fotke. Probacu tvoju verziju (sa kuhanom ciklom)...nekada davno sam pravila kolac sa ribanom, svjezom ciklom (podvaljivala djeci kad ju nisu volili) ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Jasna! Probaj, stvarno je odlična, i pogotovo zdrava za djecu (malu i veliku), garantiram ciklu neće ni osjetititi:)

      Izbriši
  2. I ja sam je radila i bila mi je ful fina. Slike su prekrasne

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako volim ciklu i ne znam što čekam sa ovakvom tortom, recept je tu i jako mi dobro izgleda !

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda stvarno ne znam kaj se čeka:)) Hvala Branka, bit će mi drago čuti tvoje dojmove!

      Izbriši

Objavi komentar