1. kolovoza 2015.

Filana paprika /Stuffed Peppers




Kad stigne sezona paprika malo koji dom ne zamiriši po zamamnom mirisu filanih paprika u sosu od paradajza. To jelo se baš udomaćilo u našim krajevima pa se komotno može zvati tradicijom. Najbolje filane paprike su mi mamine, a ja se trudim doći do tog savršenstva.
Ove su mi super uspjele, imala sam volje pa sam napravila i domaći sok od paradajza. I nije samo do volje, sad je sezona paradajzu i to baš onom finom, mesnatom, zrelom za kuhanje.
Šteta bi bilo ne iskoristiti ovu ljetnu priliku, sok je stvarno brzo gotov, taman dok pripremimo meso i očistimo paprike:)

recept

domaći sok od paradajza
  • 1 kg zrelog paradajza 
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica šećera 
Paradajze oprati i narezati na manje komade.
Staviti ih u posudu i kuhati na laganoj vatri.
Povremeno pomiješati.
Kad paradajzi omekšaju procijediti ih (proprasirati) kroz gusto sito da bi se odvojili kožica i sjemenke i dobio čisti sok.
Na kraju u skuhani sok umiješati sol i šećer.

/Ako koristite već gotovi sok, trebat će vam oko 1/2 litre./

mesna fila
  • 1/2 kg miješanog mljevenog mesa
  • 3 velike žlice riže
  • 2 žlice ulja
  • 1 mali luk sitno narezan
  • 1 - 2 protisnuta češnja češnjaka
  • 1 žličica mljevene crvene papike
  • malo narezanog lišća peršina
  • 1/2 žlice vegete (proizvoljno) 
  • malo papra 
  • sol
ostalo
  • 5 - 6 paprika babura (ovaj put sam imala raznih vrsta, ali babure su najbolje)
  • 1 grančica celera 
  • nekoliko krumpira za pire

priprema 

Navedene sastojke za mesnu filu pomiješati. Soli dodati prema okusu (probati malo smjese i tako odrediti slanoću).

Paprikama odrezati kapicu, očistiti unutrašnjost od sjemenki, oprati ih i okrenuti da se ocijede.
Zatim ih napuniti mesnom filom, ali ne skroz do vrha, ostaviti gore prazno oko 1 cm.

Punjene paprike složiti u širi lonac ili rajnglu tako da stoje uspravno s otvorom prema gore.
Preliti ih sokom od paradajza i doliti vode kolko je potrebno da skupa sa sokom bude otprilike do vrha paprika.
Ubaciti grančicu celera.
Staviti jelo kuhati, čim zakipi smanjiti vatru na lagano i kuhati sveukupno oko 1 sat.

Kad prođe otprilike 45 minuta kuhanja napraviti blagi ajmprem (zapršku) od:
  • 1 žlice masti
  • 1 žlice brašna
  • 1/2 žličice mljevene crvene paprike 
Na zagrijanoj masti popržiti brašno miješajući, zatim dodati crvenu papriku, odmah zaliti s hladnom vodom (oko 1-1,5 dcl), pustiti da zakipi, promiješati dok se fino ne zgusne i uliti u lonac s paprikama.
Kuhati dalje još oko 20 minuta.

U međuvremenu skuhati krumpire od kojih napraviti pire.
Na tanjuru servirati papriku sa saftom i pokraj toga pire krumpir.


Etogac, to bi bilo to, uživajte u okusima i mirisima ljeta i želim vam dobar tek!




cookandplay

2 komentara:

  1. Volim ih mnogo i u sezoni ljeta su favorit. Ovaj nacin (u mnogo sosa) je nesto drugaciji od mog uobicajenog recepta, ali imala sam priliku probati ih i ovako - fenomenalne!

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobro prikazano uz lijepe fotke, ali ja bih sada samo onu tvoju caprese salatu.

    OdgovoriIzbriši