6. lipnja 2015.

Scones s jagodama



Meni jagoda nikad dosta! Zato ih volim na bezbroj načina Tako sam ih dodala i u ova britanska peciva koja nam mogu biti slatki doručak, nekome možda večerica ili vrlo praktični snack za ponijeti na posel ili izlet.  
Moram priznati skonsići me prije uopće nisu privlačili, onda sam ih ipak probala i od tada im tepam:)
Posebnu prednost im dajem jer su jednostavni, tijesto se ne mijesi i ne diže, i gotovi su za tren!


Skonsi mogu biti slatki ili slani, obični bez ičega ili s raznim dodacima. Meni se posebno sviđaju kombinacije s voćem, pogotovo ova s jagodama gdje sam dodala i malo domaćeg limoncella za pojačanje okusa i mirisa. Ako nemate limoncello možete dodati par kapi limunovog soka i naribanu koricu koja će dobro naglasiti aromu jagoda.

recept
  • 220 gr brašna + malo za pobrašniti podlogu
  • 3 vrhom pune žlice šećera 
  • 1 vanili šećer
  • prstohvat soli
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 100 gr hladnog putra
  • 2 žlice limoncella 
  • oko 50 - 70 ml mlijeka
  • 10 jagoda srednje veličine

Jagode narezati na 4 komadića.
Pećnicu uključiti na 200 C.
U zdjeli pomiješati brašno, oba šećera, sol i prašak za pecivo, te prstima utrljati putar narezan na listiće dok ne dobijemo mrvičastu smjesu (slobodno mogu ostati komadići putra).
Uliti limoncello i pomalo mlijeka, rukom povezivati sadržaj samo dok se sve ne poveže u kuglu. Narezane jagode dodati pred kraj povezivanja smjese i nježno ih umijesiti, tek tolko da se rasporede kroz tijesto.
Prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, te rukom lagano spljoštiti u disk.

Plitki pleh od pećnice prekriti papirom za pečenje na kojeg prebaciti tijesto. Disk od tijesta treba biti visine 2 - 3 cm, ako je viši od tog rukama ga malo raširiti u krug.
Zatim nožem zarezati 8 trokutova, kao kad bi rezali tortu ali šnite ne razdvajamo.
Staviti u vruću pećnicu i peći oko 20 minuta.
Izvaditi iz pećnice i sada nožem razdijeliti trokutove.
Ostaviti ih oko 10 minuta da se odmore i prohlade.

Po želji posipati s malo štauba ili napraviti bijela glazuru od limuna i prošarati po pecivima.



cookandplay

4 komentara:

  1. Zvuci i izgleda odlicno; volim dodatak limoncela...sa jagodama je savrsen!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo bi vredelo isprobati, deluje odlicno :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I mene su osvojili, a s jagodanama, idealni!

    OdgovoriIzbriši