Scones s jagodama


Meni jagoda nikad dosta! Zato ih volim na bezbroj načina. Tako sam ih dodala i u ova britanska peciva koja nam mogu biti slatki doručak, nekome možda večerica ili vrlo praktični snack za ponijeti na posel ili izlet.  Moram priznati skonsići me prije uopće nisu privlačili, onda sam ih ipak probala i od tada im tepam:)



Posebnu prednost im dajem jer su jednostavni,  tijesto se ne mijesi i ne diže, i gotovi su za tren!


Skonsi mogu biti slatki ili slani, obični bez ičega ili s raznim dodacima. Meni se posebno sviđaju kombinacije s voćem, pogotovo ova s jagodama gdje sam dodala i malo domaćeg limoncella za pojačanje okusa i mirisa. Ako nemate limoncello možete dodati par kapi limunovog soka i naribanu koricu koja će dobro naglasiti aromu jagoda.

 recept
  • 220 gr brašna + još malo za pobrašniti podlogu
  • 3 pune žlice šećera 
  • 1 vanili šećer
  • dobar prstohvat soli
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 80 gr hladnog putra
  • 2 žlice limoncella 
  • oko 70 ml mlijeka (može i slatko vrhnje, ali ove sam radila s mlijekom)
  • 10-tak svježih i čvrstih jagoda srednje veličine

Plitki pleh prekriti papirom za pečenje.
Jagode narezati na 4 komadića.
Pećnicu uključiti na 190 C.
U zdjeli pomiješati brašno, oba šećera, sol i prašak za pecivo, te prstima utrljati putar narezan na listiće dok ne dobijemo mrvičastu smjesu.
Uliti limoncello, te pomalo mlijeka rukom povezivajući sadržaj (ne mijesiti!). Pred kraj povezivanja dodati narezane jagode i nježno ih "umijesiti", tek tolko da se rasporede kroz smjesu.

Istresti smjesu na pobrašnjenu radnu površinu i rukama skupljati u formu kugle. Prenijeti na pripremljeni pleh i lagano spoljoštiti u disk visine 2-3 cm.
Zatim nožem zarezati na 8 trokuta, kao kad bi rezali tortu ali šnite ne razdvajamo (vidi sliku).


Posipati s malo smeđeg ili bijelog kristal šećera.
Staviti u vruću pećnicu i peći oko 20 minuta (dok dobe bojicu).
Izvaditi iz pećnice i sada nožem razdijeliti trokutove.
Ostaviti ih oko 10-15 minuta da se odmore i prohlade.


Opcije:
ako ih prije pečenja nismo posipali kristal šećerom sad ih možemo posipati s malo štauba ili još bolje napraviti bijela glazuru od limuna i prošarati po pecivima.





cookandplay

Primjedbe

Objavi komentar