6. lipnja 2015.

Scones s jagodama




Jagoda nikad dosta! Zašto ih onda ne ubaciti i u ova britanska peciva, koja nam mogu biti slatki doručak, nekome možda večerica ili vrlo praktični snack za ponijeti na posao ili izlet.  
Moram priznati skonsići me prije uopće nisu privlačili, onda sam ih ipak probala i od tad im tepam:)
Posebnu prednost im dajem jer su jednostavni, tijesto se ne mijesi i ne diže, i gotovi su za tren!




Kombinacija s voćem mi se posebno sviđa, pogotovo ova s jagodama kojoj sam dodala i malo domaćeg Limoncella za pojačanje okusa i mirisa. Ako nemate Limoncello možete dodati limunovu koricu koja bi također mogla dobro naglasiti aromu jagoda.

  • 220 gr brašna + malo za pobrašniti podlogu
  • 3 pune žlice šećera 
  • 1 vanili šećer
  • prstohvat soli
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • 100 gr hladnog putra
  • 2 žlice Limoncella
  • 50 - 80 ml mlijeka
  • 10 jagoda, srednje veličine

Jagode narezati na 4 komadića.
Pećnicu uključiti na 200 C.
U zdjeli pomiješati brašno, oba šećera, sol i prašak za pecivo, te prstima utrljati putar narezan na listiće dok ne dobijemo mrvičastu smjesu (slobodno mogu ostati komadići putra).
Uliti Limoncello i pomalo mlijeka, rukom povezivati sadržaj dok se sastojci ne poveže u glatku smjesu (ne mijesiti). Dok je smjesa još mekana dodati narezane jagode i nježno ih umijesiti, tek tolko da se rasporede kroz tijesto.
Kuglu od tijesta prebaciti na pobrašnjenju radnu površinu te rukom lagano spljoštiti u disk.
Prebaciti na papirom prekriven plitki pleh od pećnice. Disk od tijesta treba biti visine 2 - 3 cm, ako je viši od tog rukama ga malo raširiti u krug.
Zatim nožem zarezati na 8 trokutova (kao da režemo tortu) ali trokute ne razdvajati.
Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko 15-20 minuta.
Izvaditi iz pećnice i odmah nožem razdijeliti trokutove.
Posipati sa šećerom u prahu, ili još bolje napraviti bijelu glazuru od limuna i njome prošarati dekoraciju.
Peciva poslužiti mlaka ili hladna.





cookandplay

4 komentara:

  1. Zvuci i izgleda odlicno; volim dodatak limoncela...sa jagodama je savrsen!

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo bi vredelo isprobati, deluje odlicno :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I mene su osvojili, a s jagodanama, idealni!

    OdgovoriIzbriši