Čokoladni muffini s maslinovim uljem i tikvicama



"Croatia is a land of foodies. People here have a great pride in their cuisine. And they should, the food is great. The quality is generally much better than the plastic GMO food I buy at my neighborhood Walmart in Oklahoma. The diet is largely mediterranean, which is all the rage right now in the US. An expensive, special diet for HollyWood movie stars is just what Croatians call eating. In Croatia, food is as much an expression of culture and identity as language and uh… klapa are. As a result, it’s hard to “have it your way” when it comes to gastronomy. 
It’s the same in the home. Preferences are ignored by the chef (usually punica). You cannot have without (even though you literally can, you figuratively can’t). I recently learned that I have an intolerance to olive oil. Now, you can imagine the complications this presents for a splitski zet. In Dalmatia, people even put olive oil on their olive oil. Now, I don’t want to ruin anyone’s octopus by not having them put olive oil on it. But, you can see the dilemma here.Which is worse, octopus without olive oil, or a hungry son-in-law? Both are mortal sins."
                                                                                                        Cody McClain Brown


Možda ste već čitali knjigu ili blog (zablogreb) simpatičnog amerikanca Cody McClain Browna, čijim citatom sam započela ovaj post. 
U knjizi koju je nazvao "Propuh, papuče i punica" vrlo zanimljivo i duhovito opisuje svoja zapažanja i privikavanje na ljude i običaje u Hrvatskoj. 
Uglavnom, Cody se zbog onog što pokreće svijet, a to je naravno ljubav, preselio iz Oklahome u Hrvatsku i postao splitski zet. U međuvremenu se bračni par iz Splita doselio u Zagreb, on je postao profesor i predaje na jednom fakultetu, studentima je cool, i već je izdao knjigu. Uspio je u Hrvatskoj, što dokazuje da amerikanci mogu ostvariti američki san bilo gdje na svijetu:)


I kad naš dragi Cody piše: "u Dalmaciji ljudi stavljaju maslinovo ulje čak i na maslinovo ulje", palo mi na pamet udahnuti taj dašak Mediterana i američkim kolačićima. Malo se šalim, nisam iz Dalmacije, ali kao što već znate volim koristiti maslinovo ulje u kolačima.
Osim maslinovog ulja današnjim muffinima dodala sam i tikvicu. Sve zajedno čini ove kolačiće iznimno sočnim i finim. Idealni su za djecu i sve one koji nisu ljubitelji tikvica ili maslinovog ulja, neće ih ni osjetiti a kroz desert će dobiti i ponešto zdravih i hranjivih sastojaka.


recept
  • 1 manja do srednja tikvica
  • 2 velika jaja
  • 100 gr šećera
  • 2 vrećice bourbon vanilin šećera (ili 2 obična vanili šećera + malo ekstrakta vanilije)
  • 1 velika žlica meda
  • 120 ml blagog maslinovog ulja
  • 200 gr brašna 
  • 2 velike žlice kakaa
  • prstohvat soli
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
Prvo oguliti i naribati tikvicu (nemojte ih cijediti).
Pjenjačom izmiješati jaja sa šećerom, bourbon vanilin šećerom i medom.
Uliti maslinovo ulje i promiješati.
Dodati neocijeđene tikvice.
U drugu posudu prosijati suhe sastojke (brašno, kakao, sol, cimet i prašak za pecivo) i dobro promiješati. Malo po malo umiješati u smjesu od jaja. 
Pomoću žlice stavljati smjesu u papirnate košarice u kalupu za muffine.
Staviti u vruću pećnicu na 180 C i peći oko 20-25 minuta.
Izvaditi muffine iz kalupa i pustiti da se ohlade.
Po želji preliti čokoladom, posipati šećerom u prahu ili ostaviti samo takve bez ičega.









cookandplay

Primjedbe

  1. Uh, osjecam za Splitskog zeta i njegovu netoleranciju na maslinovo ulje... Mafini ne mogu biti bolji, zdravi, cokoladni i sa povrcem!

    OdgovoriIzbriši
  2. Kupila sam prošle godine knjigu i baš me je nasmijala, a ovi muffini mi izgledaju super, moram ih isprobati ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Muffini izgledaju baš fino! Za razliku od tebe nisam baš eksperimentirala s maslinovim uljem u kolačima.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar