22. prosinca 2014.

Slatki kruh s čokoladom, lješnjacima i rogačem


Svim mojim dragim čitateljima želim sretan i blagoslovljen Božić!






recept 
za dvije štruce s različitim čokoladnim punjenjem, jedna smjesa - dva okusa! :)

tijesto
  • 1 vrećice suhe germe (+ žličica šećera, malo mlake vode i brašna za aktivirati germu)
  • 500 gr brašna
  • 4 žlica šećera 
  • malo soli 
  • limunova korica 
  • 100 gr putra, otopljenog
  • 200 ml mlakog mlijeka 
  • 2 žumanjka
+ bjelanjak za premazivanje 

U šalici pomiješati vrećicu suhe germe, žličicu šećera, malo mlake vode i brašna. Poklopiti i ostaviti nekoliko trenutaka da se germa aktivira i naraste.
U veću zdjelu staviti brašno, umiješati šećer, malo soli i limunovu koricu.
Dodati dignutu germu, otopljeni putar, mlako mlijeko i malo umućene žumanjke.
Umijesiti tijesto i dobro izlupati.
Ostaviti poklopljeno neka se diže na toplom mjestu dok se ne udvostruči.
Malo prije nego tijesto bude spremno napraviti filu.

čokoladna fila "2 u 1"
  • 100 gr čokolade
  • 100 ml mlijeka
  • 1 žlica putra
  • 1 žlica meda
  • 1 žlica ruma
Navedene sastojke otopiti na laganoj vatri.
Dobivenu čokoladnu smjesu podijeliti na dva dijela.
U jedan dio umiješati:
  • 50 gr mljevenih lješnjaka 
  • 1 žličicu cimeta
  • 1 vanili šećer
    U drugi dio umiješati:
    • 3 žlice mljevenog rogača 
    • 2 žličice cimeta
    • 1 vanili šećer
    • 50 gr grožđica prethodno namočenih u malo ruma 

    Dignuto tijesto podijeliti na dva dijela.
    Jedan dio tijesta lagano razvaljati u četverokut na deblje i na dužinu pleha od pećnice, te premazati čokoladnom filom s lješnjacima.
    Zarolati u štrucu i prebaciti na papirom prekriveni plitki pleh od pećnice.
    Na isti način razvaljati drugi dio tijesta i premazati čokoladnom filom s rogačem i grožđicama.
    Zarolati i položiti na pleh pokraj prve štruce, malo odmaknuto.
    Štruce ostaviti pokrivene oko 20 minuta, zatim ih premazati bjelanjkom i malo izbockati čačkalicom.
    Staviti u pećnicu na 175-180 C i peći dok blago ne porumene, u principu su brzo pečene, najbolje provjeriti čačkalicom.
    Pečene štruce posipati štaub šećerom.






    cookandplay

    Broj komentara: 14:

    1. Uh, uh, nadjev zvuči božanstveno!!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Hvala Tamara, drago mi je da ti se sviđa.

        Izbriši
    2. Tebi iste zelje! Kruh izgleda pravo tradicionalno sa malim 'tvistom' - cokoladna fila je za 10!

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. Hvala Jasna. Baš tak, dobro si opisala! :)

        Izbriši
    3. A svakako treba isprobat. Čokolada je uvijek dobar dodatak. Bdw, napravila sam "djedov brk". ;)

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. O, super, baš mi je drago! dolazim na degustaciju :))

        Izbriši
    4. Kod tebe je teško ostati gladan. Sretne božićne blagdane!

      OdgovoriIzbriši
    5. O, ovaj slatki kruh odlično izgleda. I tebi sve najbolje u Novoj!

      OdgovoriIzbriši
    6. Izvrstan kruh, mirisan i fin, baš za blagdanski doručak, topla kava i komad, dva, ...tri :) ovog kruha. Sretne i lijepe blagdane i Sretnu Novu Godinu tebi i tvojima želim !

      OdgovoriIzbriši
      Odgovori
      1. :) Hvala ti Branka, također sve najbolje!

        Izbriši